Actorul Marius Manole dă startul Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-marius-manole-da-startul-astra-film-festival/

Astăzi începe Astra Film Festival 2020, cu o gală de deschidere în care actorul Marius Manole va prezenta principalele puncte de atracţie ale celei de-a 27-a ediţii a Festivalului şi cu un concert de nopţi mari al trupei Subcarpaţi.

Un articol de Liliana Matei|4 septembrie 2020

Totul, pe Scena de pe Lac, în cadrul mirific al miraculosului Muzeu Astra. Și pentru că deja sunt sold out proiecțiile Valuri AFF de pe ecranul dintre mori de vânt, vizionate din barcă, organizatorii anunță suplimentarea unor locuri amplasate pe malul lacului.

Ediția Astra Film Festival 2020 este una în care accentul atât pe creativitate și pe calitatea selecției filmelor documentare, cât și pe respectarea unor reguli normale, adaptate la vremurile în care trăim. Publicul trebuie să nu simtă că ar fi vorba despre o ediție-constrângere, ci de una în care Astra film Festival s-a reinventat. O situație specială, în care cuvântul de ordine este: „Bucurați-vă responsabil de Astra Film Festival!”.

Sunt trei motive pentru care vă chem să veniți să vă faceți plinul de film documentar la Astra Film Festival. Unu: să exersați ascultarea, atenția, empatia. Doi: să înțelegeți, retrăind emoții, povești ale semenilor voștri. Trei: să descoperiți alte perspective, soluții, lumi omenești contemporane”, a spus actorul Marius Manole.

Sâmbătă și duminică, Astra Film Festival se va instala în Muzeul Astra. Sâmbătă, la ora 16:00, filmul „Între lumi” (Maria Cinar-Jigan), cu sesiune Q&A la final, va deschide seria de proiecții la Amfiteatru, unde va urma apoi, de la 16:30, filmul „Reflexii în Est” (Andreea Cristina Borțun), de asemenea cu sesiune Q&A și Expo talk „Identități feminine în ruralul sudic românesc” cu regizoarea și cu autoarea Mihaela Miroiu. La ora 18:00 va fi difuzat la Târgul de țară filmul „August 23 1944/2019” (Andra Tarara, David Schwartz, Roland Ibold), urmat de Q&A. La ora 20:00, două evenimente în paralel. Pe de o parte, la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” va fi proiectat filmul „Lumea văzută de Amazon” (Thomas Lafarge și Adrien Pinon). Pe de altă parte, începe Programul Valuri AFF, cu prima proiecție între mori de vânt, vizionată din bărci care plutesc pe lac: filmul „Povestea lui Fatat”(Ibrahim Harb).

Pentru că proiecțiile din cadrul Programului Valuri AFF de sâmbătă, duminică și luni sunt deja sold out, organizatorii, împreună cu cei de la Muzeul Astra, au găsit o soluție de ultima oră: „Pentru că este o cerere foarte mare de bilete pentru aceste proiecții speciale, cărora le-am zis Valuri AFF, am decis să amenajăm un amfiteatru și pe uscat, la „Casa podarului”, de unde aceia care nu au avut loc în bărci sau pe hidrobiciclete să poată viziona proiecțiile în condiții bune și în deplină siguranță. Să ne bucurăm responsabil de film, natură și de oraș cu toată ființa”.

Subcarpați

Seara de sâmbătă se încheie cu alt moment al Programului Vibrații AFF: mult așteptatul concert Șuie Paparude, de la or 22:00, pe Scena de pe Lac.

Programul complet Astra Film Festival On Air, aici.

Proiecțiile și evenimentele din cadrul AFF 2020 se vor desfășura în 8 locații: Scena de la Lac, Târgul de țară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru și Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava – Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” și în Piața Mică din centrul istoric al Sibiului.

Biletele pentru AFF2020 sunt puse în vânzare on-line pe Astrafilm.ro și pe Eventbook.ro și sunt disponibile la casieriile AFF începând de vineri, 4 septembrie, la intrarea în Muzeul Astra (str. Pădurea Dumbrava 16), respectiv de sâmbătă, 5 septembrie, în Piața Mică nr 11 (la intrarea în sediul Astra Film) și la Centrul Cultural Ion Besoiu (str. E. Cioran 1-3) – doar pentru filmele programate la Terasa cu flori.

Astra Film Festival 2020 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Sponsori: Kaufland, HBO, Cinelab, Sonne Sibiu, Sibiu 100%

Partener de comunicare: PiArt Vision

Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, RFI, TV5 Monde, Libertatea, HotNews, Ziare.com, News.ro, Newsweek, Vice, PressHub, Euractiv, Cineuropa, Film New Europe, All about Romanian Cinema, MovieNews, Films in frames, Cinemagia, Filmtett, LiterNet, Ziarul Metropolis, Avantaje, IQads, Smark, Suplimentul de cultură, Observator cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Capital Cultural, Sibiu 100%, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Hermanstadter Zeitung.

Foto sus: actorul Marius Manole și Carmen Lidia Vidu, regizor de scenă la AFF 2020 / Astra Film Festival

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.