Actrița Andra Guţi, premiată la Festivalul de la Locarno. “A Land Imagined” a primit Leopardul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/actrita-andra-guti-premiata-la-festivalul-de-la-locarno-a-land-imagined-a-primit-leopardul-de-aur/

Andra Guţi a fost recompensată la Festivalul de Film de la Locarno cu premiul pentru “cea mai bună interpretare feminină” în filmul “Alice T.”, regizat de Radu Muntean. Câştigătorul Leopardului de Aur a fost filmul “A Land Imagined”, de Yeo Siew Hua.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2018

Actriţa Andra Guţi este protagonista filmului “Alice T.”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean, care a avut premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiţiei internaţionale a Festivalului de la Locarno şi care va rula în cinematografele din România din 9 noiembrie.

„Alice Tarpan (Andra Guţi) are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescenţă complicată. Nu e vorba doar de problemele de la şcoală sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), a aflat de toate astea”, se arată în prezentarea peliculei.

Un scurt clip extras din filmul Alice T, aici.

Printre starurile invitate anul acesta la eveniment s-au numărat Ethan Hawk şi Ted Hope, Meg Ryan, Bruno Dumont şi masterclass-ul cu Kyle Cooper, Paolo Taviani.

Palmaresul Festivalului de Film de la Locarno

Leopardul de Aur – “A Land Imagined”, de Yeo Siew Hua

Premiul special al juriului – “M”, de Yolande Zauberman

Leopardul pentru cea mai bună regie – “Tarde para morir joven”, de Dominga Sotomayor

Trofeul pentru cea mai bună interpretare feminină – Andra Guţi pentru “Alice T.”, de Radu Muntean

Trofeul pentru cea mai bună interpretare masculină – KI Joobong pentru “Gangbyun Hitel” (Hotel by the River), de Hong Sangsoo

Menţiune specială – “Ray & Liz”, de Richard Billingham

Concursul Cineasti del presente

Leopardul de Aur pentru cel mai bun film – “Chaos”, de Sara Fattahi

Premiul pentru cel mai bun regizor emergent – “Dead horse nebula”, de Tarık Aktaş

Premiul special al juriului – “Closing Time”, de Nicole Vögele

Menţiuni speciale – “Fausto”, de Andrea Bussmann și “Rose, character of l’epoque”, de Matthieu Bareyre

First Feature –  Cel mai bun film – “Alles ist gut”, de Eva Trobisch

Menţiune specială – “Tirss, Rihlat alsoo’oud ila almar’i (Erased, Ascent of the Invisible), de Ghassan Halwani

Pardi di domani – Concursul internaţional

Pardino d’oro pentru cel mai bun scurtmetraj – “D’un chateau l’autre”, de Emmanuel Marre

Pardino d’argento – “Heart of hunger”, de Bernardo Zanotta

Pardi di domani pentru cel mai bun regizor – “El laberinto”, de Laura Huertas Millán

Premiul publicului – “Blackkklansman”, de Spike Lee

Variety Piazza Grande Award – “Le vent tourne”, de Bettina Oberli

Foto: Actrița Andra Guţi în Alice T – facebook

08
/12
/21

Întâmplarea a făcut să revăd recent într-un cinematograf din Palermo, la un cineclub şi în versiune originală, adică vorbit în engleză, nu dublat în italiană, „Sunset Boulevard”, clasicul film noir din 1950 al lui Billy Wilder.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.