Actrița Andra Guţi, premiată la Festivalul de la Locarno. „A Land Imagined” a primit Leopardul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/actrita-andra-guti-premiata-la-festivalul-de-la-locarno-a-land-imagined-a-primit-leopardul-de-aur/

Andra Guţi a fost recompensată la Festivalul de Film de la Locarno cu premiul pentru „cea mai bună interpretare feminină” în filmul „Alice T.”, regizat de Radu Muntean. Câştigătorul Leopardului de Aur a fost filmul „A Land Imagined”, de Yeo Siew Hua.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2018

Actriţa Andra Guţi este protagonista filmului „Alice T.”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean, care a avut premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiţiei internaţionale a Festivalului de la Locarno şi care va rula în cinematografele din România din 9 noiembrie.

„Alice Tarpan (Andra Guţi) are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescenţă complicată. Nu e vorba doar de problemele de la şcoală sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), a aflat de toate astea”, se arată în prezentarea peliculei.

Un scurt clip extras din filmul Alice T, aici.

Printre starurile invitate anul acesta la eveniment s-au numărat Ethan Hawk şi Ted Hope, Meg Ryan, Bruno Dumont şi masterclass-ul cu Kyle Cooper, Paolo Taviani.

Palmaresul Festivalului de Film de la Locarno

Leopardul de Aur – „A Land Imagined”, de Yeo Siew Hua

Premiul special al juriului – „M”, de Yolande Zauberman

Leopardul pentru cea mai bună regie – „Tarde para morir joven”, de Dominga Sotomayor

Trofeul pentru cea mai bună interpretare feminină – Andra Guţi pentru „Alice T.”, de Radu Muntean

Trofeul pentru cea mai bună interpretare masculină – KI Joobong pentru „Gangbyun Hitel” (Hotel by the River), de Hong Sangsoo

Menţiune specială – „Ray & Liz”, de Richard Billingham

Concursul Cineasti del presente

Leopardul de Aur pentru cel mai bun film – „Chaos”, de Sara Fattahi

Premiul pentru cel mai bun regizor emergent – „Dead horse nebula”, de Tarık Aktaş

Premiul special al juriului – „Closing Time”, de Nicole Vögele

Menţiuni speciale – „Fausto”, de Andrea Bussmann și „Rose, character of l’epoque”, de Matthieu Bareyre

First Feature –  Cel mai bun film – „Alles ist gut”, de Eva Trobisch

Menţiune specială – „Tirss, Rihlat alsoo’oud ila almar’i (Erased, Ascent of the Invisible), de Ghassan Halwani

Pardi di domani – Concursul internaţional

Pardino d’oro pentru cel mai bun scurtmetraj – „D’un chateau l’autre”, de Emmanuel Marre

Pardino d’argento – „Heart of hunger”, de Bernardo Zanotta

Pardi di domani pentru cel mai bun regizor – „El laberinto”, de Laura Huertas Millán

Premiul publicului – „Blackkklansman”, de Spike Lee

Variety Piazza Grande Award – „Le vent tourne”, de Bettina Oberli

Foto: Actrița Andra Guţi în Alice T – facebook

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.