Actrița franceză Jeanne Moreau a murit la vârsta de 89 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/actrita-franceza-jeanne-moreau-a-murit-la-varsta-de-89-de-ani/

Actriţa Jeanne Moreau, o legendă a cinematografiei franceze, a murit la Paris la vârsta de 89 de ani. Potrivit mai multor surse, Jeanne Moreau a fost găsită decedată luni dimineaţă de o femeie care făcea menajul în locuinţa artistei.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2017

Jeanne Moreau, o actriță cu o frumusețe senzuală și o inimitabilă voce cu accente grave, care i-a fascinat pe unii dintre cei mai mari regizori de film din Franța pe parcursul unei cariere de 65 de ani, a fost descoperită decedată în reședința ei din Paris, a precizat pentru AFP Jeanne d’Hauteserre, primarul celui de-al optulea arondisment din capitala franceză.

Născută pe 23 ianuarie 1928 la Paris, Jeanne Moreau, al cărei tată era proprietarul unui restaurant, iar mama, britanică, era dansatoare, a jucat în peste 130 de filme și a devenit celebră cu rolul interpretat în filmul „Jules et Jim”, regizat de Francois Truffaut.

Jeanne Moreau, o actriță care a fascinat o serie de regizori celebri, precum Orson Welles („Une histoire immortelle”), Luis Bunuel („Journal d’une femme de chambre”), Michelangelo Antonioni („La Notte”) și Joseph Losey („Eva”), a primit în 1992 premiul Cesar pentru cea mai bună actriță grație interpretării sale din filmul „La vieille qui marchait dans la mer”.

Laureată a premiului de interpretare feminină la Cannes, în 1960, pentru pelicula „Moderato Cantabile”, regizat de Peter Brook, Jeanne Moreau a fost singura actriță din lume care a prezidat de două ori juriul Festivalului de la Cannes (în 1975 și 1995). A fost, de asemenea, de mai multe ori prezentatoarea principală a ceremoniilor oficiale organizate pe Croazetă.

De-a lungul anilor, Jeanne Moreau a fost premiată de majoritatea festivalurilor și asociațiilor cinematografice europene.

Foto: Jeanne Moreau – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.