Actrița Maria Ploae, Premiul de Excelență la TIFF 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/actrita-maria-ploae-premiul-de-excelenta-la-tiff-2020/

Cu o carieră impresionantă, care se întinde pe mai bine de patru decenii, actriţa Maria Ploae va fi celebrată la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2020

La gala de închidere din 8 august, organizată pentru prima dată în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență TIFF.

O prezență magnetică pe marele ecran și un talent veritabil al scenei românești, Maria Ploae a jucat în peste 40 de lungmetraje și a strălucit în roluri memorabile alături de nume mari ale cinematografiei române.

Actrița s-a născut în 1951 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1975. A obținut primul rol încă din facultate, fiind remarcată de Sergiu Nicolaescu, care a distribuit-o în filmul „Un comisar acuză” (1974). În același an a apărut în Frații Jderi, iar publicul urma să fie cucerit de farmecul ei în „Toamna bobocilor” (1975). Cei care au copilărit în anii ’80 au îndrăgit-o în Dumbrava minunată (1980), iar sălile de cinema s-au umplut la Promisiuni (1985), filmul Elisabetei Bostan pentru care Maria Ploae a câștigat Premiul de interpretare la Costinești. Cinefilii i-au urmărit ascensiunea în filme de Mircea Veroiu, precum „Dincolo de pod” (1976) sau „Mânia” (1977), și în cele regizate de Nicolae Mărgineanu, începând cu rolul Veronicăi Micle în pelicula „Un bulgăre de humă” (1989). Cel care avea să-i devină partener de viață i-a oferit roluri și în „Ștefan Luchian” (1981), „Undeva în Est” (1991), „Faimosul Paparazzo” (1999), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), „Logodnicii din America” (2007) și „Cardinalul” (2019), acesta din urmă inclus în selecția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.

În 2002, a fost decorată cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”. Anul acesta, Maria Ploae intră în galeria marilor actori români distinși cu Premiul

de excelență TIFF, oferit de Mercedes Benz. Vineri, 7 august, actrița va fi prezentă la proiecția filmului „Cardinalul” (UBB, 21.30), alături de regizorul Nicolae Mărgineanu, dar și la cea a scurtmetrajului „Contraindicații” de Lucia Chicoș, inclus în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes și proiectat de la 23.45, la Coșbuc.

Regizori, actori, producători și distribuitori de film români se află printre invitații unei ediții TIFF cu un număr record de producții locale – aproape 40. Juriul Competiției Oficiale din acest an va fi format din Ada Solomon (producătoare de film), Adina Pintilie (regizoare), Philip O’Ceallaigh (scriitor), Csaba Székely (dramaturg) și Hatházi András (actor). Ca o excepție, anul acesta, Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) va fi acordat, de la distanță, unui lungmetraj din secțiunea Zilele Filmului Românesc (și nu din secțiunea tematică), iar jurații sunt criticii Jean-Max Mejean (Franța), Marina Kostova (Macedonia) și Jennifer Zylka (Germania).

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.