Actrițele din „Lumea e a mea”, alese din peste 200 de tinere înscrise la casting
https://www.ziarulmetropolis.ro/actritele-din-lumea-e-a-mea-alese-din-peste-200-de-tinere-inscrise-la-casting/

Debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, lansează în cinematografia română, din 23 octombrie, carierele a trei actriţe talentate, aflate la debut şi descoperite după căutări îndelungate. Prestaţia lor a fost remarcată de presa internaţională la TIFF şi la Karlovy Vary, unde filmul a fost premiat anul acesta.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2015

„Lumea e a mea”- Ana Maria Guran, Oana Rusu și Ana Vatamanu au fost alese în urma unui casting anevoios, care a durat aproape două luni și la care s-au prezentat peste 200 de tinere non-profesioniste: „Dintre finaliste, le-am ales pe cele trei care aveau chimia cea mai bună între ele”, spune regizorul Nicolae Constantin Tănase

Ana-Maria Guran, interpreta rolului principal, are 19 de ani și actualmente este studentă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC), secția Actorie.

În timpul liceului, a format compania de teatru Zen a Colegiului Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, iar personajul Larisa din Lumea e a mea este primul ei rol în cinema.

Lumea e a mea/ The World is Mine, un film bulversant despre generația 2000, aduce în prim plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescentă ca oricare alta din Constanța.

Larisa vrea multe de la viață: bani, valoare, influență, popularitate și respect. Și, fiind îndrăgostită, va face totul pentru a le obține.

„Larisa este sensibilă, rătăcită într-o lume care pare împotriva ei. Uneori, este propriul său dușman. Are multă energie interioară, are un suflet bun, dar este o persoană care calcă peste multe lucruri  pentru a înceta să mai sufere.

Îmi place Larisa, mă face să vreau să urlu la ea și, în același timp, să o iau în brațe și să îi spun că totul va fi bine”, spune Ana Maria Guran despre personajul pe care îl interpretează.

Ana Vatamanu și Oana Rusu sunt liceence atât în viața reală, cât și în film. Inițial, au mers la casting pentru rolul Larisei. În cele din urmă, au obținut rolurile prietenelor acesteia, Olimpia și Aurora.

„A fost prima mea ocazie să joc un personaj adevărat. Ne-am dezvoltat personajele cu ajutorul regizorului, dar ne-am și ajutat între noi, completându-ne. Aș vrea să mai joc în filme și să dau admitere la UNATC”, spune Ana, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din București.

Oana Rusu are 17 ani, este născută în Chișinău și studiază la Colegiul de Arhitectură „I. N. Socolescu” din București.

Este fostă membră a trupei de teatru Brainstorming, iar rolul Aurorei din Lumea e a mea este prima ei întâlnire serioasă cu actoria: „În timp ce ne documentam pentru film, am fost martora unor bătăi între fete de liceu, cam ca cele din film.

Restul, prieteniile și îndrăgostelile, știm toți că sunt pe bune, iar determinarea asta a Larisei de a fi iubita unui anume băiat o are orice adolescentă”, spune Oana.

Interpretarea celor trei actrițe non-profesioniste a fost remarcată de jurnaliștii de la publicația americană „The Hollywood Reporter”, după ce filmul a câștigat o Mențiune specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary.

„E un debut promițător al regizorului Nicolae Constantin Tănase și al scenaristei Raluca Mănescu, amândoi au un ochi bun pentru legăturile feminine și dinamica puterii lor. Cu o cameră practic lipită de fețele protagonistelor, care trec prin chinurile și suferințele iubirii și maturizării, filmul aduce foarte mult cu La vie d’Adèle al lui Kechiche”, apreciază „The Hollywood Reporter”.

„Intensitatea jocului actorilor și energia întregului film sunt impresionante”, continuă articolul, remarcând faptul că Lumea e a mea se îndepărtează de stilistica Noului Cinema Românesc și că, deși a fost produs cu foarte puțini bani, arată „de milioane”.

Distibuția este completată de Florin Hrițcu și Iulia Ciochină, nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus).

Lumea e a mea/ The World is Mine  este o coproducție Libra Film și deFilm, realizată cu sprijinul UNATC – Atelier de Film, Digital Cube, Videolink, UCIN, UNATC, Raza Studio, Cityplex, DSG, Villa Kult.

În România, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând din 23 octombrie.

Foto: Lumea e a mea – cinemagia

11
/11
/15

Actorul American Leonardo DiCaprio împlineşte, astăzi, 41 de ani. Tot într-o zi de 11 noiembrie s-au mai născut scriitorii Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821), Alfred de Musset (1810), Kurt Vonnegut (1922), Carlos Fuentes (1928) şi Mircea Dinescu (1950), regizorii Rene Clair (1898) şi Mircea Mureșan (1928) şi actriţele Demi Moore (1962) şi Calista Flockhart (1964). De asemenea, într-o zi de 11 noiembrie se stingeau din viaţă filozoful danez Søren Kierkegaard (1855) şi politicianul român Corneliu Coposu (1995)

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.