Ad Hoc debutează în „Harap Alb“ cu 10.000 de exemplare dintr-un album
https://www.ziarulmetropolis.ro/ad-hoc-debuteaza-in-harap-alb-cu-10-000-de-exemplare-dintr-un-album/

Prima trupă de punk acustic folcloric medieval din ţară, Ad Hoc, originară din ţinutul Transilvaniei îşi lansează joi, pe 17 octombrie 2013, primul lor album – ,,Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” în numărul 7 al revistei „Harap Alb continuă…”.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Prima trupă de punk acustic folcloric medieval din  ţară, Ad Hoc, originară din ţinutul Transilvaniei, îşi lansează joi, pe 17 octombrie 2013, primul lor album – ,,Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” în numărul 7 al revistei „Harap Alb continuă…”.

Evenimentul va avea loc  în Music Club din Bucureşti şi reprezintă o dublă premieră pentru România: pentru prima dată o trupă românească îşi lansează albumul de debut într-un număr atât de mare – 10.000 de exemplare – complet gratuit (preţul revistei fiind acelaşi) şi pentru prima dată povestea albumului este integrată în  aventurile lui Harap Alb, artiştii jucând rolul de „trubaduri şturlubatici” şi în lumea fantastică a lui Harap Alb.

După 4 ani de existenţă, Ad Hoc lansează primul lor material discografic. Cele aproape 200 de concerte pe care le-au susţinut prin toată ţara şi entuziasmul publicului i-au convins pe băieţi că a venit momentul să imprime un prim EP.

„Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” va conţine 6 piese originale Ad Hoc, un cover după binecunoscuta piesă „The Drunken Sailor” şi un bonus video.

Intitulat după motto-ul formaţiei (o traducere a sintagmei ,,Sex, drugs and Rock ‘n’ Roll” într-o variantă medievală românească), EP-ul poartă numele single-ului lansat în luna iulie a acestui an şi reprezintă, într-o mare măsură, filozofia de viaţă a celor 5 ,,AdHoci”.

Album Ad Hoc şi poveşti desenate în revista Harap Alb

Despre albumul celor de la Ad Hoc  şi colaborarea cu „Harap Alb continuă…”, Dan „Ursu” Olar, percuţionistul şi managerul trupei declară: ,,E scurt, deoarece programul încărcat de concerte nu ne-a permis să înregistrăm mai mult. Pentru moment am hotărât să lansăm EP-ul de faţă, acesta cuprinzând piesele noastre complet originale. Chiar dacă majoritatea pieselor pe care le cântăm sunt foarte diferite de sursele vechi din care ne inspirăm, am considerat că e mai important să punem acum pe un CD ceea ce am compus noi. În ceea ce priveşte colaborarea cu „Harap Alb continuă…”, aceasta ne onorează. Este o colaborare pe cât de evidentă, pe atât de inevitabilă – ei exprimă prin bandă desenată ceea ce facem noi în muzică.”

Ad Hoc

Membrii trupei Ad Hoc, portretiza’i ca personaje de benzi desenate pe afişul evenimentului

Ad Hoc a luat fiinţă acum 4 ani în Oradea, la iniţiativa lui Sergiu ,,Corbu” Boldor, şi a trecut prin multe schimbări de formă şi fond. Pornind de la un duet stradal care cânta muzică de cameră, au ajuns sa fie un grup de 5 flăcăi care îmbină atitudinea punk cu instrumentele acustice, filozofiile şi elementele folclorice româneşti, cu o melodie şi o tehnică medievală.

Ei nu susţin concerte, ci spectacole, combinând cu succes costumele medievale cu efecte de fum şi lumini. Ad Hoc reuşeşte să îmbine tatuaje, piei, blănuri, poveşti şi legende din folclor, opinci şi motive tradiţionale româneşti, grai şi ritmică autentică, totul într-o formă cât se poate de atipică şi energică.

Pentru acest proiect fiecare dintre membrii trupei Ad Hoc şi-a adus contribuţia personală în baza pregătirii profesionale şi a experienţelor anterioare. „Am colaborat cu mai multe trupe româneşti, printre care Celelalte Cuvinte sau Luna Amară şi am făcut parte din organizarea unor festivaluri de renume din România – IRAF sau Stufstock, de exemplu. Am fost şi „cărători de scule” şi impresari. Am bătut ţara în lung şi-n lat de la Iaşi, la Timişoara, de la Oradea la Vama Veche.

Îmi aduc aminte că acum câţiva ani buni, împreună cu Ursu, am călătorit prin Europa trăind din cântat stradal. Credem că pentru a putea pretinde că facem ceva cu adevărat bun, trebuie să şi stim ce facem. Sperăm ca rezultatul să fie pe măsură. Până acum, noi suntem foarte mulţumiţi şi se pare că şi publicul la fel” – spune Sergiu ,,Corbu” Boldor.

Info:

Cei 5 Ad Hoc sunt: Dan ,,Ursu” Olar (percuţie), Sergiu ,,Corbu” Boldor (vioară, voce), Adrian ,,Şoimu” Bologa (vioară, voce), Igor Antoniuc ,,Făt-Frumos” (chitară, voce) şi Andrei Nagy ,,Vampiru” (violoncel).

Foto credit: Facebook Ad Hoc

08
/04
/22

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente - Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.

08
/04
/22

Artista Alina Ușurelu este rezidenta Casei Tranzit, la Cluj, până în 17 aprilie a.c. unde derulează o cercetare artistică și performativă despre epuizare în cadrul proiectului (burn)OUT. Rezidența se încheie cu două evenimente programate sâmbătă, 16 aprilie: un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice”, între 13:00 și 14:30, și prezentarea cercetării artistice la 18:00.

04
/04
/22

În ciuda relației noastre „love-hate” cu orașele de azi, datorită lor a apărut una dintre cele mai contrastante, fragile și inedite forme de exprimare: arta urbană/ stradală. Iată 10 teme de discuție despre orașul și agitația cotidiană ca surse de stres dar și de comunicare artistică, cu un artist vizual interesant de descoperit.

23
/03
/22

Muzeul Național de Artă Contemporană se alătură eforturilor susținute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spațiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaților câteva momente de liniște, centre cu activități pentru copii și donații, locuri de întâlnire cu cei apropiați și propun chiar și oportunități profesionale. 

15
/03
/22

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociația ELITE ART club UNESCO, reunește, încă din anul 2003, creațiile artiștilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme și imagini pe care Balcicul o oferă.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

10
/03
/22

Cea de-a doua ediție a festivalului internațional FOTO WIEN, care reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din rețeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.