Ad Hoc debutează în „Harap Alb“ cu 10.000 de exemplare dintr-un album
https://www.ziarulmetropolis.ro/ad-hoc-debuteaza-in-harap-alb-cu-10-000-de-exemplare-dintr-un-album/

Prima trupă de punk acustic folcloric medieval din ţară, Ad Hoc, originară din ţinutul Transilvaniei îşi lansează joi, pe 17 octombrie 2013, primul lor album – ,,Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” în numărul 7 al revistei „Harap Alb continuă…”.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Prima trupă de punk acustic folcloric medieval din  ţară, Ad Hoc, originară din ţinutul Transilvaniei, îşi lansează joi, pe 17 octombrie 2013, primul lor album – ,,Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” în numărul 7 al revistei „Harap Alb continuă…”.

Evenimentul va avea loc  în Music Club din Bucureşti şi reprezintă o dublă premieră pentru România: pentru prima dată o trupă românească îşi lansează albumul de debut într-un număr atât de mare – 10.000 de exemplare – complet gratuit (preţul revistei fiind acelaşi) şi pentru prima dată povestea albumului este integrată în  aventurile lui Harap Alb, artiştii jucând rolul de „trubaduri şturlubatici” şi în lumea fantastică a lui Harap Alb.

După 4 ani de existenţă, Ad Hoc lansează primul lor material discografic. Cele aproape 200 de concerte pe care le-au susţinut prin toată ţara şi entuziasmul publicului i-au convins pe băieţi că a venit momentul să imprime un prim EP.

„Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” va conţine 6 piese originale Ad Hoc, un cover după binecunoscuta piesă „The Drunken Sailor” şi un bonus video.

Intitulat după motto-ul formaţiei (o traducere a sintagmei ,,Sex, drugs and Rock ‘n’ Roll” într-o variantă medievală românească), EP-ul poartă numele single-ului lansat în luna iulie a acestui an şi reprezintă, într-o mare măsură, filozofia de viaţă a celor 5 ,,AdHoci”.

Album Ad Hoc şi poveşti desenate în revista Harap Alb

Despre albumul celor de la Ad Hoc  şi colaborarea cu „Harap Alb continuă…”, Dan „Ursu” Olar, percuţionistul şi managerul trupei declară: ,,E scurt, deoarece programul încărcat de concerte nu ne-a permis să înregistrăm mai mult. Pentru moment am hotărât să lansăm EP-ul de faţă, acesta cuprinzând piesele noastre complet originale. Chiar dacă majoritatea pieselor pe care le cântăm sunt foarte diferite de sursele vechi din care ne inspirăm, am considerat că e mai important să punem acum pe un CD ceea ce am compus noi. În ceea ce priveşte colaborarea cu „Harap Alb continuă…”, aceasta ne onorează. Este o colaborare pe cât de evidentă, pe atât de inevitabilă – ei exprimă prin bandă desenată ceea ce facem noi în muzică.”

Ad Hoc

Membrii trupei Ad Hoc, portretiza’i ca personaje de benzi desenate pe afişul evenimentului

Ad Hoc a luat fiinţă acum 4 ani în Oradea, la iniţiativa lui Sergiu ,,Corbu” Boldor, şi a trecut prin multe schimbări de formă şi fond. Pornind de la un duet stradal care cânta muzică de cameră, au ajuns sa fie un grup de 5 flăcăi care îmbină atitudinea punk cu instrumentele acustice, filozofiile şi elementele folclorice româneşti, cu o melodie şi o tehnică medievală.

Ei nu susţin concerte, ci spectacole, combinând cu succes costumele medievale cu efecte de fum şi lumini. Ad Hoc reuşeşte să îmbine tatuaje, piei, blănuri, poveşti şi legende din folclor, opinci şi motive tradiţionale româneşti, grai şi ritmică autentică, totul într-o formă cât se poate de atipică şi energică.

Pentru acest proiect fiecare dintre membrii trupei Ad Hoc şi-a adus contribuţia personală în baza pregătirii profesionale şi a experienţelor anterioare. „Am colaborat cu mai multe trupe româneşti, printre care Celelalte Cuvinte sau Luna Amară şi am făcut parte din organizarea unor festivaluri de renume din România – IRAF sau Stufstock, de exemplu. Am fost şi „cărători de scule” şi impresari. Am bătut ţara în lung şi-n lat de la Iaşi, la Timişoara, de la Oradea la Vama Veche.

Îmi aduc aminte că acum câţiva ani buni, împreună cu Ursu, am călătorit prin Europa trăind din cântat stradal. Credem că pentru a putea pretinde că facem ceva cu adevărat bun, trebuie să şi stim ce facem. Sperăm ca rezultatul să fie pe măsură. Până acum, noi suntem foarte mulţumiţi şi se pare că şi publicul la fel” – spune Sergiu ,,Corbu” Boldor.

Info:

Cei 5 Ad Hoc sunt: Dan ,,Ursu” Olar (percuţie), Sergiu ,,Corbu” Boldor (vioară, voce), Adrian ,,Şoimu” Bologa (vioară, voce), Igor Antoniuc ,,Făt-Frumos” (chitară, voce) şi Andrei Nagy ,,Vampiru” (violoncel).

Foto credit: Facebook Ad Hoc

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.