Adio Lenin! – RDG revine la CineTePrinde
https://www.ziarulmetropolis.ro/adio-lenin-rdg-revine-la-cineteprinde/

Cristian Tudor Popescu îi invită pe telespectatorii Pro Cinema astăzi, de la ora 22:00, la vizionarea comediei noir Adio Lenin!, nominalizată la premiile Bafta şi Globul de Aur, categoria cel mai bun film străin.

Un articol de Andrada Văsii|15 noiembrie 2013

Cristian Tudor Popescu îi invită pe telespectatorii Pro Cinema sâmbătă, de la ora 22.00, la vizionarea comediei noir Adio Lenin!, nominalizată la premiile Bafta şi Globul de Aur, categoria cel mai bun film străin.

Regizat de Wolfgang Becker, filmul Adio Lenin! urmăreşte povestea lui Alex Kerner, un tânăr care, în 1989, a  fost arestat în urma unui protest împotriva regimului din Germania de Est. Mama sa, care a urmărit tot acest eveniment, face un infarct şi intră în comă.

Câteva luni mai târziu, când mama lui Alex îşi revine din comă, Republica Democrată Germană este deja istorie. Cum aceasta trebuie să evite orice orice emoţie puternică, fiul ei se străduieşte să recreeze atmosfera Germaniei de Est chiar în apartamentul lor, de 79 de metri pătraţi.

Adio Lenin

Imagine din filmul Adio Lenin!

Povestea filmului este inspirată de evenimentele care au marcat ultimii doi ani din viaţa lui V.I. Lenin. La fel ca personajul din film, acesta a trăit într-un mediu controlat, pentru a evita orice emoţie puternică ce i-ar fi putut cauza probleme cu inima. Stalin chiar a realizat pentru Lenin ediţii ale ziarelor în care toate ştirile despre conflictele politice ale vremii erau cenzurate.

Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova şi Maria Simon se regăsesc în distribuţia acestui film care a fost foarte bine primit de critici. „O idee ingenioasă, amuzantă şi emoţionantă, care – ce să vezi! – chiar te pune pe gânduri”, scria revista „Empire”.

Foto credit: capturi din filmul Adio Lenin!

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.