Aegina, insula lui “Zorba Grecul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/aegina-insula-lui-zorba-grecul/

Am fost cucerită de frumuseţea Greciei înainte de a o cunoaşte. A fost suficientă o carte – “Magicianul” lui John Fowles, pe care am citit-o la începutul anilor ‘90 – ca să visez ani de zile la ea până să o vizitez repetat. Visul meu de acum se numeşte Aegina – o insulă “povestită” de un prieten care, aidoma personajului din carte, s-a retras în liniştea patriarhală a Greciei profunde. 

Un articol de Florina Tecuceanu|27 mai 2016

Se prea poate ca prietenul și fostul meu coleg ziarist – Sorin Andreiana este numele lui – să se fi regăsit în cuvintele personajului Nicholas Urfe, din “Magicianul”, care căuta să scape de viața sa convențională londoneză: “Nu ştiam încotro mă îndreptam, dar ştiam ce-mi trebuia: o nouă ţară, un neam nou, o nouă limbă; şi cu toate că nu-l puteam defini în cuvinte la vremea aceea, îmi trebuia un nou mister.”

Toți căutăm mistere, toți căutăm evadări din propria viață. Sorin se pare că a găsit, pentru că Aegina este mai mult decât o insulă. Este dorință de cunoaștere. Este miracolul reflectat în propria lui existență: aici a cunoscut o femeie specială, o româncă din București. Înainte de a o cunoaște, timp de trei ani s-au învârtit prin același cartier fără să se intersecteze, fără a ști unul de existența celuilalt. A cunoscut-o întâmplător pe insulă, când ea a venit în vacanță, ceea ce lui Sorin i se pare miraculos.

Sorin Andreiana a descoperit frumusețea Insulei Aegina după ce a petrecut aici Sărbătoarea de Paște, în 2014. Și a decis să facă ceva pentru a rămâne în acest ținut nu foarte întins, populat doar de 17.000 de suflete. A luat în administrare un hotel și viața lui în Aegina a devenit preacum cea a insularilor – atemporală, suspendată între dimineață și seară după ceasul biologic al naturii, fără nervi, claxoane, trafic, campanii electorale, isterii televizate.

Are o afacere nu foarte mare – Sissy Hotel are 17 camere – cele de la etaj au vedere la mare, cele de la parter au vedere la livada de lămâi din curte. O mică bucată de paradis. Poate un om să-și dorească mai mult? Sissy Hotel se află în Marathonas, plaja cu cel mai fin nisip din insulă, aflată la 4 km de portul principal al insulei. “Dacă veți ajunge aici”, dă asigurări interlocutorul meu, “cu siguranță o să reveniți”. Ar trebui să îl credem, pentru că este prea entuziast când vorbește. Plajele sălbatice, siturile arheologice, activitățile de divertisment, excursiile în mijlocul naturii sau șederea meditativă, la o tavernă, seara, pe malul mării, ca în imaginile devenite iconice despre stilul de viață relaxat specific grecesc, vor fi tot atâtea experiențe de trăit și explorat.

IMG_2230

“Insula este perfectă pentru cei care călătoresc individual și doresc să descopere frumusețile naturii nealterate de intervenția omului. Ce Halkidiki, ce Thassos? Acestea sunt insule deja locuite de români, care au adus cu ei și obiceiurile de acasă – muzica, sarmalele, ciorba de burtă. Toate acestea au fost preluate din zbor de proprietarii de restaurante care vor să îi facă să se simtă ca acasă. Aegina rămâne, încă și din fericire, sută la sută grecească”, spune Sorin.

Aegina cea frumoasă și pură

Când a venit în România în urmă cu o lună, Sorin Andreina povestea despre Aegina ca despre o iubită pe care fusese nevoit să o părăsească temporar și la care abia aștepta să se întoarcă. Aegina este frumoasă și pură – pentru că turismul de masă încă nu a pătruns pe teritoriul ei. Deși locuită și vizitată, se poate spune că este, din acest punct de vedere, virgină. Locuitorii ei, păstrători ai tradițiilor și ai omeniei arhaice, te îndrumă, îți dau sfaturi dacă cumva cauți un loc, un om, o pensiune, ca și cum ai fi unul de-ai lor. Ba, dacă este cazul și rămâi în pană cu mașina, dau și o mână de ajutor.
Foarte aproape de Sissy Hotel se află “Taverna lui Christian” ce aparține unui francez care s-a stabilit pentru totdeauna aici.  Christian este căutat de turiști pentru cea mai bună caracatiță marinată după o rețetă proprie.

El și soția sa pregătesc, pe lângă meniul standard grecesc – salată cu brânză de capră, pește proaspăt la grătar, “gavros marinat”– patru sau cinci feluri de mâncare, din care fac parte obligatoriu mielul la proțap, ardeii umpluți sau fructele de mare.

Insula lui “Zorba Grecul”

În mod cert insula predispune la reverie și creativitate: aici se află casa scriitorului Nikos Kazantzakis, autorul celebrei cărți “Zorba Grecul”, scrisă în 1940. Amplasată pe malul mării, la vremea când scriitorul însuși o locuia, era singura pe o suprafață impresionantă de plajă. Astăzi are ceva vecinătăți și, deși nu se poate vizita pentru că moștenitorii lui Kazantzakis nu au dorit acest lucru, casa are o utilitate modernă: turiștii “înarmați” cu stick-uri de selfie-uri se fotografiază cu ea în fundal.

aeg7

În Aegina se află clădirea primului guvern al statului indepent Grecia. Când grecii au început războiul de independență în 1821, timp de doi ani, guvernul a funcționat aici până au eliberat Atena.

Ce se poate vizita în Aegina:

Situl arheologic de la Kolona, situat pe o colină de pe o peninsulă aflată la nord de port, este principalul obiectiv turistic al Aeginei. Numele provine de la singura coloană rămasă în poziție verticală dintr-un templu închinat zeului Apollo. Până în  anul 1802 mai rămăseseră pe poziție două coloane, dar, în urma unei furtuni puternice,  a rămas doar una.
Catedrala Sf. Nectarie. Insula Aegina este cunoscută mai degrabă ca Insula Sfântului Nectarie. Acum, pe locul unde a viețuit monahul, se află Catedrala Sf. Nectarie, o mânăstire de maici care desfășoară o intensă activitate socială, căutată de credincioși pentru că aici este înmormîntat și și-a trăit ultimii ani Sfântul Nectarie, făcător de minuni și vindecător.
Mânăstirea Sfânta Maria, lăcaș de cult construit de greci în secolul al XVI-lea, într-un vârf de deal, atrage zeci de mii de turiști anual. La icoana făcătoare de minuni au venit, anul trecut, de Sfânta Maria, peste 80.000 de turiști.

Mânăstirea Sf. Mina, aflată în apropiere de Biserica Sf. Nectarie este, de asemenea, un lăcaș de cult vizitat de toți turiștii care vin pe insulă.

Templul Zeiței Afaia (se citește Afea), este singurul din Grecia închinat acestei zeități locale. Templul a fost construit în jur de 495 î. Chr., în stil doric. Faimoasele sale sculpturi ce ilustrau scene din războaiele troiane avut o soartă asemănătoare cu ale Partenonului de pe Acropola Atenei: se află într-un muzeu din München, după ce au fost cumpărate de regele bavarez Ludwig I, la începutul secolului XIX. La fața locului au rămas vestigii de coloane și ruinele altor construcții din jurul templului.

Cameră obscură din Aegina este singura din lume cu panoramă de 360 grade asupra peninsulei Perdika. Camera se află într-o zonă în care sunt și azi cazematele construite de naziști în timpul războiului.

Insula Moni. Din Perdika – un sat pescăresc tradițional – se fac traversări spre Insula Moni, o rezervație naturală la care se ajunge cu vaporașul. Pare incredibil, dar păunii care cresc în voia lor pe Insula Moni se plimbă printre șezlongurile turiștilor, iar căprioarele sunt atât de obișnuite cu prezența oamenilor încât nu fug când sunt mângâiate de copii. Pe Insula Moni, poți lenevi pe plaja cu nisip fin sau poți servi o cină la tavernă.

DSCN0909

Festivalul fisticului. În Aegina se cultivă cel mai gustos fistic din Grecia, datorită climei și particularităților solului. De altfel, în fiecare an, la jumătatea lunii septembrie, locuitorii insulei celebrează această plantă printr-un Festival al Fisticului.

Cea mai veche plantație de măslini din Europa, cu copaci vechi de 2.500 de ani, se află în Aegina.

Cum se ajunge în Aegina: 

Aegina este cea mai mare dintre insulele Golfului Argo-Saronic, aproape de portul Pireu și de Atena (la aproximativ 60 de minute de mers cu ferryboat-ul). Se poate ajunge cu mașina, pe la Makaza, sau cu avionul (aterizare pe aeroportul din Atena), apoi cu ferryboat-ul.



21
/09
/12

Cel mai recent volum al scriitorului Salman Rushdie, „Joseph Anton. Memorii”, apărut în limba română în colecţia „Biblioteca Polirom”, va fi lansat oficial marţi, la Bucureşti. Cartea „Joseph Anton. Memorii” va fi lansată în cadrul unui eveniment organizat marţi, de la ora 19.00, la Librăria Adevărul din strada Doamnei, numărul 27-29 , potrivit unui comunicat […]

21
/09
/12

Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB) anunţă premiera spectacolului „Scrisoarea”, după „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, într-o citire personală, marca Horaţiu Mălăele, informează un comunicat transmis, vineri, de TNB. Această montare este prima premieră a stagiunii 2012-2013 şi face parte din integrala dedicată marelui dramaturg pe care Teatrul Naţional o susţine în cadrul Anului […]

21
/09
/12

Adrian Popovici, Dinu Lazăr şi Ilie Virgil Pascal vor face parte din juriul internaţional al celei de-a opta ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), care are loc între 27 septembrie şi 7 octombrie în Bucureşti. Festivalul, care se va desfăşura la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi […]

21
/09
/12

Două expoziţii de fotografii numite ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde – schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’ şi ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’ au fost vernisate vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ din Oradea, cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’, ediţia a […]

21
/09
/12

Stagiunea 2012-2013 a Teatrului ‘Jean Bart’ din Tulcea va începe duminică, la ora 19.00, cu premiera spectacolului ‘Geometria iubirii’, de Alexandr Ostrovsky, în regia lui Igor Ravytskiy. Regizorul ucrainean Igor Ravytskiy a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, că piesa, o adaptare după ‘Logodnicele bogate’, nu este pusă în scenă foarte des de […]

21
/09
/12

Seara de film de la Institutul Cultural Român (ICR) propune joi, 27 septembrie, de la ora 18,00, o retrospectivă cu toate filmele premiate la recenta ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Potrivit Biroului de Presă al ICR, vor fi proiectate filmele: „Hello Kitty”, regia: Millo Simulov (Premiul publicului pentru film românesc), „De azi înainte”, […]

21
/09
/12

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, vineri, pe campionul paralimpic Carol-Eduard Novak cu Ordinul Meritul Sportiv, precum şi pe artistul plastic Richard Demarco, cu Ordinul Meritul Cultural, pentru promovarea artei româneşti în Marea Britanie.   „În semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra, din perioada 29 august – 9 […]

21
/09
/12

Filmul regizorului român Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun”, are vineri premiera în cinematografele spaniole, după ce la Festivalul de Film de la Gijon din 2010 a obţinut cele mai importante premii, pentru cel mai bun film şi pentru cei mai buni actori – Mimi Brănescu, Maria Popistaşu şi Mirela Oprişor – şi a fost proiectat […]

21
/09
/12

România nu-şi mai poate permite cantonarea instituţiei la nivelul secolului al XIX-lea, a afirmat vineri directorul Arhivelor Naţionale, dr. Ioan Drăgan, în deschiderea, la Biblioteca Naţională a României, a unei conferinţe internaţionale dedicate arhivelor, istoriei şi politicii României secolelor XIX-XXI. „România nu-şi mai poate permite cantonarea instituţiei la nivelul secolului al XIX-lea, impunându-se de urgenţă […]

21
/09
/12

Pianistul Lucian Ban şi alte şapte staruri internaţionale vor reinterpreta din perspectiva jazzului compoziţii ale lui George Enescu, pe 8 noiembrie, la Anvers, pe scena complexului DeSingel, cel mai reprezentativ centru dedicat artelor contemporane din Flandra, informează un comunicat al ICR. Muzician de jazz complet pianist, compozitor, aranjor), afirmat rapid în ultimii ani pe scenele […]

21
/09
/12

La data de 21 septembrie 1391 a încetat din viaţă Petru I Muşat, domn al Moldovei (1375-1391). În timpul domniei lui se bat primele monede moldoveneşti, groşii de argint, iar Suceava devine cetate de scaun. 1832    – A încetat din viaţă Walter Scott, poet şi scriitor, creator al romanului istoric englez (“Ivanhoe”, “Rob Roy”)  (n. […]

21
/09
/12

Cea de-a doua ediţie a „Balkanik festival” – primul eveniment de muzică şi cultură balcanică din România, va începe vineri, în Capitală, şi se va desfăşura până duminică. Potrivit organizatorului evenimentului – Asociaţia Culturală Metropolis, festivalul, care se va desfăşura într-unul dintre paradisurile uitate ale Bucureştiului, în str. Uranus 144, lângă Piaţa de flori George […]

20
/09
/12

România a confirmat prezenţa în calitate de invitat de onoare la Salonul Internaţional de Carte de la Paris (Salon du Livre), care se va desfăşura în perioada 22-25 martie 2013. Participarea României la cea de-a 33-a ediţie a Salon du Livre de la Paris, în 2013, care a fost pusă până acum sub semnul întrebării […]

20
/09
/12

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an. Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale […]

20
/09
/12

Publicistul şi editorul Alexandru Dobrescu a fost numit, joi, în funcţia de director al Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris, înlocuind-o astfel din funcţie pe Katia Dănilă. „În vederea consolidării reţelei de institute din sfera Institutului Cultural Român, conducerea ICR l-a desemnat în funcţia de director al Institutului Cultural Român de la Paris pe […]

20
/09
/12

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Horia Andreescu, şi pianista germană Magdalena Mullerperth vor susţine, joi, între orele 19.00 şi 21.00, la Ateneul Român din Bucureşti, un concert în memoria Mihaelei Ursuleasa, care a decedat pe 2 august, la vârsta de 33 de ani. Concertul simfonic „In Memoriam Mihaela Ursuleasa” va avea loc […]