“Aferim!” – marele câștigător al Galei Gopo 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-marele-castigator-al-galei-gopo-2016/

Filmul “Aferim!”, în regia lui Radu Jude, s-a impus luni seară la cea de a X-a ediţie a Galei Gopo câştigând 12 premii, printre acestea numărându-se trofeele pentru Cel mai bun film şi pentru Cea mai bună regie.

Un articol de Petre Ivan|29 Martie 2016

Pe lângă trofeele pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie, “Aferim!” a cucerit statuetele Gopo și la alte zece categorii:

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boieroiu și Domnica Bodogan), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreția Bunescu și Cristinel Șirli), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuțiu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cea mai bună actriță în rol secundar (Mihaela Sîrbu), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cea mai bună imagine (Marius Panduru) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu).

Acestora li s-au adăugat și Premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) și Premiul Asociației Romanian Society of Cinematographers, oferit lui Marius Panduru pentru imaginea “Aferim!”.

Filmul “Aferim!” a câștigat în 2015 premiul pentru regie la Festivalul de la Berlin și a avut cel mai mare succes de public dintre lungmetrajele

Ioana Flora, Cea mai bună actriță în rol principal

Ioana Flora

românești de anul trecut.

La categoria Cea mai bună actriță în rol principal Premiul Gopo a fost câștigat de Ioana Flora pentru rolul Paula din filmul “Acasă la tata”.

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune i-a revenit lui Andrei Crețulescu pentru filmul “Ramona”, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câștigat de filmul “Chat with Alice” de Sandra Isabela Tent, regizoarea aflându-se la a doua nominalizare la Premiile Gopo și prima statuetă câștigată.

Cea mai bună muzică originală a fost, potrivit juriului, cea realizată de Alexander Bălănescu pentru filmul “Muntele magic”, iar premiul pentru Cel mai bun film documentar a fost câștigat de Oana Giurgiu cu filmul consacrat emigrației evreiești din România — “Aliyah DaDa”.

Pentru Cel mai bun film de debut, statueta Gopo a fost câștigată de Nicolae Constantin Tănase, cu “Lumea e a mea“, iar premiul “Tânăra speranță” i-a revenit Anei Maria Guran pentru rolul “Larisa” din filmul “Lumea e a mea“.

La categoria Cel mai bun film european câștigătorul Premiului Gopo a fost desemnat “Leviatan” (Rusia) în regia lui Andrey Zvyagintsev, distribuit în România de Voodoo Films.

Florin Piersic, Premiul pentru întreaga carieră

Florin Piersic

Mai multe filme nominalizate la numeroase categorii nu au obținut niciun premiu, printre acestea “București nonstop” în regia lui Dan Chișu, “De ce eu?” — regia Tudor Giurgiu și “Comoara” — regia Corneliu Porumboiu.

La Gala Gopo de luni seară un Premiu pentru întreaga carieră i-a fost acordat actorului Florin Piersic, Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Constantin Drăgănescu, iar cascadorul și actorul Paul Fister a obținut un Premiu special.

“A dat viață unor personaje celebre, a impresionat milioane de români, le-a intrat și viață și mereu le-a spus vorbe pline de înțelepciune și de haz. Îl recomandă o carieră de peste cinci decenii și o pasiune care nu l-a părăsit niciodată. Pentru moment vreau să spun doar atât: maestre, omagiile mele”, l-a prezentat primarul Răzvan Sava pe Florin Piersic.

Mi-e drag să mă joc cu dumneavoastră și acum nu mai știu cui să mulțumesc pentru Premiul Gopo. Ar trebui, sincer vă spun, să îmi mulțumesc mie, că am ajuns la vârsta asta matusalemică. – Florin Piersic

Gala Gopo a avut și un moment In memoriam pentru oamenii de cultură care au murit în 2015: actorii Eusebiu Ștefănescu, Mihaela Juvara, Mircea Anca, George Alexandru, Theodor Danetti, regizorii Malvina Urșianu, Dan Nasta.

Gala Premiilor Gopo a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din 11 profesioniști din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoșeneanu (operator), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL) și criticii de film Cristina Corciovescu, Ștefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurențiu Brătan, Ionuț Mareș (criticul de film al Ziarului Metropolis).

Andi Vasluianu Oana Pellea & Florin Piersic Red Carpet_Mihaela Sirbu & Toma Cuzin Alina Chivulescu & Dan Chisu Cuzin Toma & Mihaela Sirbu Emilia Dobrin & Ada Solomon Florin Piersic & Monica Birladeanu Ioana Ginghina & Alexandru Papadopol Marius Panduru Nicolae Constantin Tanase Oana Giurgiu & Catalin Stefanescu Red Carpet_Mihaela Sirbu & Toma Cuzin

Foto: Gala Gopo 2016  – Adi Marineci și Ionut Rusu

23
/04
/19

INTERVIU O întâlnire cu actrița Ana-Maria Ivan, pe care o regăsim în distribuția așteptatului musical „We Will Rock You”, semnat de Răzvan Mazilu, care a avut de curând premiera la Sala Palatului. „Musicalul mă face să mă simt împlinită cu adevărat și mă provoacă să îmi doresc mai mult de la mine”, spune Ana-Maria.

23
/04
/19

Premiera de gală Parking – una dintre cele mai așteptate ale anului - deschide cea de-a 18-a ediție TIFF. Proiecția va avea loc vineri, pe 31 mai, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, precum și alți actori și membri ai echipei filmului vor fi prezenți la Gala de Deschidere programată de la ora 20:45.

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

22
/04
/19

Filmul „Under the Silver Lake” (regia: David Robert Mitchell) intră în cinematografe pe 26 aprilie. L-am vizionat deja în cadrul American Independent Film Festival. Iată ce am văzut.

19
/04
/19

Realizarea unui film necesită timp și mulți bani. Doar o nevoie interioară de nestăpânit ar trebui să împingă pe cineva la un efort atât de mare. Însă două filme românești recente, lansate într-un trist anonimat, arată că nu trebuie să ai talent şi nici măcar meșteșug pentru a te pretinde cineast.

18
/04
/19

Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. România este reprezentată în cursa pentru Palme d'Or de „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, ]n timp ce Alain Delon va primi un Palme d'Or onorific.

18
/04
/19

„La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul a fost inclus în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura luna viitoare, în perioada 14-25 mai 2019.

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

15
/04
/19

Independența Film anunță lansarea în cinematografele din România, din 26 aprilie, a neo-noir-lui regizat de David Robert Mitchell: Under the Silver Lake. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, unde a atras atenția criticilor de film și cinefililor prin originalitatea sa, regie, soundtrack și imagine.

Page 1 of 23312345...102030...Last »