“Aferim!” – marele câștigător al Galei Gopo 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-marele-castigator-al-galei-gopo-2016/

Filmul “Aferim!”, în regia lui Radu Jude, s-a impus luni seară la cea de a X-a ediţie a Galei Gopo câştigând 12 premii, printre acestea numărându-se trofeele pentru Cel mai bun film şi pentru Cea mai bună regie.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2016

Pe lângă trofeele pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie, “Aferim!” a cucerit statuetele Gopo și la alte zece categorii:

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boieroiu și Domnica Bodogan), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreția Bunescu și Cristinel Șirli), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuțiu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cea mai bună actriță în rol secundar (Mihaela Sîrbu), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cea mai bună imagine (Marius Panduru) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu).

Acestora li s-au adăugat și Premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) și Premiul Asociației Romanian Society of Cinematographers, oferit lui Marius Panduru pentru imaginea “Aferim!”.

Filmul “Aferim!” a câștigat în 2015 premiul pentru regie la Festivalul de la Berlin și a avut cel mai mare succes de public dintre lungmetrajele

Ioana Flora, Cea mai bună actriță în rol principal

Ioana Flora

românești de anul trecut.

La categoria Cea mai bună actriță în rol principal Premiul Gopo a fost câștigat de Ioana Flora pentru rolul Paula din filmul “Acasă la tata”.

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune i-a revenit lui Andrei Crețulescu pentru filmul “Ramona”, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câștigat de filmul “Chat with Alice” de Sandra Isabela Tent, regizoarea aflându-se la a doua nominalizare la Premiile Gopo și prima statuetă câștigată.

Cea mai bună muzică originală a fost, potrivit juriului, cea realizată de Alexander Bălănescu pentru filmul “Muntele magic”, iar premiul pentru Cel mai bun film documentar a fost câștigat de Oana Giurgiu cu filmul consacrat emigrației evreiești din România — “Aliyah DaDa”.

Pentru Cel mai bun film de debut, statueta Gopo a fost câștigată de Nicolae Constantin Tănase, cu “Lumea e a mea“, iar premiul “Tânăra speranță” i-a revenit Anei Maria Guran pentru rolul “Larisa” din filmul “Lumea e a mea“.

La categoria Cel mai bun film european câștigătorul Premiului Gopo a fost desemnat “Leviatan” (Rusia) în regia lui Andrey Zvyagintsev, distribuit în România de Voodoo Films.

Florin Piersic, Premiul pentru întreaga carieră

Florin Piersic

Mai multe filme nominalizate la numeroase categorii nu au obținut niciun premiu, printre acestea “București nonstop” în regia lui Dan Chișu, “De ce eu?” — regia Tudor Giurgiu și “Comoara” — regia Corneliu Porumboiu.

La Gala Gopo de luni seară un Premiu pentru întreaga carieră i-a fost acordat actorului Florin Piersic, Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Constantin Drăgănescu, iar cascadorul și actorul Paul Fister a obținut un Premiu special.

“A dat viață unor personaje celebre, a impresionat milioane de români, le-a intrat și viață și mereu le-a spus vorbe pline de înțelepciune și de haz. Îl recomandă o carieră de peste cinci decenii și o pasiune care nu l-a părăsit niciodată. Pentru moment vreau să spun doar atât: maestre, omagiile mele”, l-a prezentat primarul Răzvan Sava pe Florin Piersic.

Mi-e drag să mă joc cu dumneavoastră și acum nu mai știu cui să mulțumesc pentru Premiul Gopo. Ar trebui, sincer vă spun, să îmi mulțumesc mie, că am ajuns la vârsta asta matusalemică. – Florin Piersic

Gala Gopo a avut și un moment In memoriam pentru oamenii de cultură care au murit în 2015: actorii Eusebiu Ștefănescu, Mihaela Juvara, Mircea Anca, George Alexandru, Theodor Danetti, regizorii Malvina Urșianu, Dan Nasta.

Gala Premiilor Gopo a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din 11 profesioniști din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoșeneanu (operator), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL) și criticii de film Cristina Corciovescu, Ștefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurențiu Brătan, Ionuț Mareș (criticul de film al Ziarului Metropolis).

Andi Vasluianu Oana Pellea & Florin Piersic Red Carpet_Mihaela Sirbu & Toma Cuzin Alina Chivulescu & Dan Chisu Cuzin Toma & Mihaela Sirbu Emilia Dobrin & Ada Solomon Florin Piersic & Monica Birladeanu Ioana Ginghina & Alexandru Papadopol Marius Panduru Nicolae Constantin Tanase Oana Giurgiu & Catalin Stefanescu Red Carpet_Mihaela Sirbu & Toma Cuzin

Foto: Gala Gopo 2016  – Adi Marineci și Ionut Rusu

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.