„Aferim!” – marele câștigător al Galei Gopo 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-marele-castigator-al-galei-gopo-2016/

Filmul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, s-a impus luni seară la cea de a X-a ediţie a Galei Gopo câştigând 12 premii, printre acestea numărându-se trofeele pentru Cel mai bun film şi pentru Cea mai bună regie.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2016

Pe lângă trofeele pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie, „Aferim!” a cucerit statuetele Gopo și la alte zece categorii:

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boieroiu și Domnica Bodogan), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreția Bunescu și Cristinel Șirli), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuțiu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cea mai bună actriță în rol secundar (Mihaela Sîrbu), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cea mai bună imagine (Marius Panduru) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu).

Acestora li s-au adăugat și Premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) și Premiul Asociației Romanian Society of Cinematographers, oferit lui Marius Panduru pentru imaginea „Aferim!”.

Filmul „Aferim!” a câștigat în 2015 premiul pentru regie la Festivalul de la Berlin și a avut cel mai mare succes de public dintre lungmetrajele

Ioana Flora, Cea mai bună actriță în rol principal

Ioana Flora

românești de anul trecut.

La categoria Cea mai bună actriță în rol principal Premiul Gopo a fost câștigat de Ioana Flora pentru rolul Paula din filmul „Acasă la tata”.

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune i-a revenit lui Andrei Crețulescu pentru filmul „Ramona”, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câștigat de filmul „Chat with Alice” de Sandra Isabela Tent, regizoarea aflându-se la a doua nominalizare la Premiile Gopo și prima statuetă câștigată.

Cea mai bună muzică originală a fost, potrivit juriului, cea realizată de Alexander Bălănescu pentru filmul „Muntele magic”, iar premiul pentru Cel mai bun film documentar a fost câștigat de Oana Giurgiu cu filmul consacrat emigrației evreiești din România — „Aliyah DaDa”.

Pentru Cel mai bun film de debut, statueta Gopo a fost câștigată de Nicolae Constantin Tănase, cu „Lumea e a mea„, iar premiul „Tânăra speranță” i-a revenit Anei Maria Guran pentru rolul „Larisa” din filmul „Lumea e a mea„.

La categoria Cel mai bun film european câștigătorul Premiului Gopo a fost desemnat „Leviatan” (Rusia) în regia lui Andrey Zvyagintsev, distribuit în România de Voodoo Films.

Florin Piersic, Premiul pentru întreaga carieră

Florin Piersic

Mai multe filme nominalizate la numeroase categorii nu au obținut niciun premiu, printre acestea „București nonstop” în regia lui Dan Chișu, „De ce eu?” — regia Tudor Giurgiu și „Comoara” — regia Corneliu Porumboiu.

La Gala Gopo de luni seară un Premiu pentru întreaga carieră i-a fost acordat actorului Florin Piersic, Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Constantin Drăgănescu, iar cascadorul și actorul Paul Fister a obținut un Premiu special.

„A dat viață unor personaje celebre, a impresionat milioane de români, le-a intrat și viață și mereu le-a spus vorbe pline de înțelepciune și de haz. Îl recomandă o carieră de peste cinci decenii și o pasiune care nu l-a părăsit niciodată. Pentru moment vreau să spun doar atât: maestre, omagiile mele”, l-a prezentat primarul Răzvan Sava pe Florin Piersic.

Mi-e drag să mă joc cu dumneavoastră și acum nu mai știu cui să mulțumesc pentru Premiul Gopo. Ar trebui, sincer vă spun, să îmi mulțumesc mie, că am ajuns la vârsta asta matusalemică. – Florin Piersic

Gala Gopo a avut și un moment In memoriam pentru oamenii de cultură care au murit în 2015: actorii Eusebiu Ștefănescu, Mihaela Juvara, Mircea Anca, George Alexandru, Theodor Danetti, regizorii Malvina Urșianu, Dan Nasta.

Gala Premiilor Gopo a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din 11 profesioniști din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoșeneanu (operator), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL) și criticii de film Cristina Corciovescu, Ștefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurențiu Brătan, Ionuț Mareș (criticul de film al Ziarului Metropolis).

Andi Vasluianu Oana Pellea & Florin Piersic Red Carpet_Mihaela Sirbu & Toma Cuzin Alina Chivulescu & Dan Chisu Cuzin Toma & Mihaela Sirbu Emilia Dobrin & Ada Solomon Florin Piersic & Monica Birladeanu Ioana Ginghina & Alexandru Papadopol Marius Panduru Nicolae Constantin Tanase Oana Giurgiu & Catalin Stefanescu Red Carpet_Mihaela Sirbu & Toma Cuzin

Foto: Gala Gopo 2016  – Adi Marineci și Ionut Rusu

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.