„Aferim!” – marele câștigător al Galei Gopo 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-marele-castigator-al-galei-gopo-2016/

Filmul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, s-a impus luni seară la cea de a X-a ediţie a Galei Gopo câştigând 12 premii, printre acestea numărându-se trofeele pentru Cel mai bun film şi pentru Cea mai bună regie.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2016

Pe lângă trofeele pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie, „Aferim!” a cucerit statuetele Gopo și la alte zece categorii:

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boieroiu și Domnica Bodogan), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreția Bunescu și Cristinel Șirli), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuțiu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cea mai bună actriță în rol secundar (Mihaela Sîrbu), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cea mai bună imagine (Marius Panduru) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu).

Acestora li s-au adăugat și Premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) și Premiul Asociației Romanian Society of Cinematographers, oferit lui Marius Panduru pentru imaginea „Aferim!”.

Filmul „Aferim!” a câștigat în 2015 premiul pentru regie la Festivalul de la Berlin și a avut cel mai mare succes de public dintre lungmetrajele

Ioana Flora, Cea mai bună actriță în rol principal

Ioana Flora

românești de anul trecut.

La categoria Cea mai bună actriță în rol principal Premiul Gopo a fost câștigat de Ioana Flora pentru rolul Paula din filmul „Acasă la tata”.

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune i-a revenit lui Andrei Crețulescu pentru filmul „Ramona”, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câștigat de filmul „Chat with Alice” de Sandra Isabela Tent, regizoarea aflându-se la a doua nominalizare la Premiile Gopo și prima statuetă câștigată.

Cea mai bună muzică originală a fost, potrivit juriului, cea realizată de Alexander Bălănescu pentru filmul „Muntele magic”, iar premiul pentru Cel mai bun film documentar a fost câștigat de Oana Giurgiu cu filmul consacrat emigrației evreiești din România — „Aliyah DaDa”.

Pentru Cel mai bun film de debut, statueta Gopo a fost câștigată de Nicolae Constantin Tănase, cu „Lumea e a mea„, iar premiul „Tânăra speranță” i-a revenit Anei Maria Guran pentru rolul „Larisa” din filmul „Lumea e a mea„.

La categoria Cel mai bun film european câștigătorul Premiului Gopo a fost desemnat „Leviatan” (Rusia) în regia lui Andrey Zvyagintsev, distribuit în România de Voodoo Films.

Florin Piersic, Premiul pentru întreaga carieră

Florin Piersic

Mai multe filme nominalizate la numeroase categorii nu au obținut niciun premiu, printre acestea „București nonstop” în regia lui Dan Chișu, „De ce eu?” — regia Tudor Giurgiu și „Comoara” — regia Corneliu Porumboiu.

La Gala Gopo de luni seară un Premiu pentru întreaga carieră i-a fost acordat actorului Florin Piersic, Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Constantin Drăgănescu, iar cascadorul și actorul Paul Fister a obținut un Premiu special.

„A dat viață unor personaje celebre, a impresionat milioane de români, le-a intrat și viață și mereu le-a spus vorbe pline de înțelepciune și de haz. Îl recomandă o carieră de peste cinci decenii și o pasiune care nu l-a părăsit niciodată. Pentru moment vreau să spun doar atât: maestre, omagiile mele”, l-a prezentat primarul Răzvan Sava pe Florin Piersic.

Mi-e drag să mă joc cu dumneavoastră și acum nu mai știu cui să mulțumesc pentru Premiul Gopo. Ar trebui, sincer vă spun, să îmi mulțumesc mie, că am ajuns la vârsta asta matusalemică. – Florin Piersic

Gala Gopo a avut și un moment In memoriam pentru oamenii de cultură care au murit în 2015: actorii Eusebiu Ștefănescu, Mihaela Juvara, Mircea Anca, George Alexandru, Theodor Danetti, regizorii Malvina Urșianu, Dan Nasta.

Gala Premiilor Gopo a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din 11 profesioniști din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoșeneanu (operator), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL) și criticii de film Cristina Corciovescu, Ștefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurențiu Brătan, Ionuț Mareș (criticul de film al Ziarului Metropolis).

Andi Vasluianu Oana Pellea & Florin Piersic Red Carpet_Mihaela Sirbu & Toma Cuzin Alina Chivulescu & Dan Chisu Cuzin Toma & Mihaela Sirbu Emilia Dobrin & Ada Solomon Florin Piersic & Monica Birladeanu Ioana Ginghina & Alexandru Papadopol Marius Panduru Nicolae Constantin Tanase Oana Giurgiu & Catalin Stefanescu Red Carpet_Mihaela Sirbu & Toma Cuzin

Foto: Gala Gopo 2016  – Adi Marineci și Ionut Rusu

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.