Aferim!, premiat pentru imagine, la Namur
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-premiat-pentru-imagine-la-namur/

“Aferim!”, de Radu Jude, a câştigat premiul pentru cea mai bună imagine – realizată de Marius Panduru – la Festivalul Filmului Francofon de la Namur – Belgia.

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2015

ADN Studio a oferit directorului de imagine al filmului “Aferim!“, Marius Panduru, premiul pentru cea mai bună imagine (Bayard d’Or de la Meilleure photographie), în valorare de 2.500 de euro, se arată pe site-ul festivalului.

Palmaresul românesc al ultimilor ani la FIFF Namur este format din trei mari premii Bayard d’Or, pentru “Marţi după Crăciun”, de Radu Muntean, în 2010, “Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude, în 2012, şi “Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, în 2013, şi un premiu pentru scurtmetraj, pentru “Arta”, de Adrian Sitaru, în 2014.

La ediţia de anul acesta a evenimentului, premiul pentru cel mai bun film – Bayard d’Or – a revenit peliculei “Tempête”, de Samuel Collardey (France).

Înfiinţat în 1986, Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur promovează şi difuzează scurtmetraje şi lungmetraje de ficţiune, animaţie şi documentare care reflectă diversitatea şi valorile francofoniei.

Foto: Aferim  – cinemagia

30
/11
/21

În acest context (încă) ieșit din comun și dificil, cea de-a 25-a ediție a FFE, una extrem de concentrată, se desfășoară hibrid, în cinema (la Elvire Popesco între 10-12 decembrie) și în spațiul online (pe eventbook.ro, între 15-18 decembrie). 25.FFE vine cu o selecție de 4 filme europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții, dar și cu dialoguri live cu realizatori și critici de film.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.