Afişul Festivalului de Film de la Cannes 2019, inspirat de opera regizoarei Agnès Varda
https://www.ziarulmetropolis.ro/afisul-festivalului-de-film-de-la-cannes-2019-inspirat-de-opera-regizoarei-agnes-varda/

Afişul Festivalului de Film de la Cannes de anul acesta, lansat astăzi, este inspirat de opera regizoarei Agnès Varda. Vunoscută pentru filme precum „Cléo de 5 à 7″ şi „Les Glaneurs et la Glaneuse”, Varda, supranumită „bunica Nouvelle Vague”, a murit pe 29 martie la vârsta de 90 de ani.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2019

În august 1954, Varda lansa primul ei film, „La Pointe Courte”, cu Silvia Monfort şi Philippe Noiret.Ca un manifest, imaginea de pe platouri folosită pentru afiş însumează totul despre Varda: pasiunea, ambiţia şi neastâmpărul.

Ingrediente necesare unui artist liber, alcătuind o reţetă pe care nu s-a oprit niciodată din a o îmbunătăţi. Cei 65 de ani ai ei de creativitate şi experiemntare se potrivesc aproape vârstei festivalului.

Festivalul de Film de la Cannes celebrează, anual, viziuni care dezvăluie şi denotă îndrăzneală şi care rămân în amintire.

Aşa cum i-a plăcut să sublinieze, Agnès Varda nu este o femeie cineast, este un cineast. Treisprezece dintre filmele ei s-au regăsit în selecţia oficială pe Croazetă, a fost membru al juriului în 2005 şi preşedinta juriului Caméra d’Or în 2013.

În 2015, a primit trofeul Palme d’Or onorific, pe care l-a dedicat „tuturor cineaştilor curajoşi şi inventivi, celor care creează un cinema original, fie că este vorba despre ficţiune ori documentar, care nu sunt centrul atenţiei, dar care continuă”.

Agnès Varda va fi lumina călăuzitoare inspiraţională a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de la Cannes, au mai transmis organizatorii.

Selecţia oficială a festivalului va fi anunţată joi de Pierre Lescure, preşedintele festivalului, şi de Thierry Frémaux, delegatul general.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai.

Foto: Afişul Festivalului de Film de la Cannes 2019 – facebook

 

23
/07
/15

Weekendul acesta toate drumurile duc spre Grădina Botanică, cea mai accesibilă destinație urbană de vacanță. Marele Picnic ShortsUP prinde viață la a 2-a ediție cu două seri de film, muzică și relaxare pe insula de evadare preferată a cinefililor. Startul se dă la ora 18.00 iar filmele încep de la 21.30, respectiv 22.00 în seara de sâmbătă. 

22
/07
/15

Toamna acesta se lansează pe marile ecrane cel mai recent film al prolificului regizor chilian Patricio Guzmán. The Pearl Button, filmul premiat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu în 2015 prezintă o poveste despre relația milenară a omului cu apa și despre căile misterioase prin care apa ne pune în legătură cu universul.

21
/07
/15

Videoclipul noului single al trupei Voltaj, intitulat "Din toată inima", include imagini cu locuri spectaculoase din România şi secvenţe dintr-un documentar de promovare a ţării prin sporturi extreme şi acrobaţie, "Transylvania Dragon", realizat de regizorul Sabin Dorohoi.

21
/07
/15

Privim întotdeauna spre Vestul Europei pentru repere, inclusiv filmice. Însă vecinătatea pe nedrept ignorată poate oferi surprize plăcute. Aşa cum o face mica cinematografie maghiară a momentului, diversă tematic şi cu cineaşti îndrăzneţi stilistic, care nu sunt prizonieri ai realismului pur.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

20
/07
/15

Actorul Alexandru Papadopol joacă rolul principal în lungmetrajul românesc, "Acasă la tata", un film nou, în regia lui Andrei Cohn, apreciat de critici de specialitate și de public. Filmul  a avut avanpremiera în luna mai, când a rulat în deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European (FFE).

20
/07
/15

„Întoarcere în Havana,” în regia lui Laurent Cantet (premiat în 2008 cu Palme d'Or pentru Entre les Murs) va avea premiera în România pe 14 august. Filmul este distribuit în cinematografele autohtone de Independenţa Film.

16
/07
/15

De la idee până la un scenariu terminat e cale lungă, apoi urmează încă un drum, de la prima variantă până la cea finală. Atelierul de scenaristică „Play” te însoțește de la idee până la primul draft, în 24 de întâlniri, timp de 3 luni. Antrenorii sunt regizorul și scenaristul Igor Cobileanski, împreună cu scriitoarea și scenarista Cecilia Ștefănescu.

15
/07
/15

Cine nu-şi aminteşte savurosul dialog dintre Toma Caragiu, în rolul actorului Caratase, şi Marin Moraru, în rolul valetului Vasile, din filmul ACTORUL ŞI SĂLBATICII inspirat din viaţa renumitului comediant interbelic Constantin Tănase? Marii actori români - Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Ştefan Mihăilescu Bărila, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Catrinel Dumitrescu şi mulţi, mulţi alţii - şi replicile lor celebre din vechile filme româneşti, se pot vede, la sfârşitul acestei săptămâni (17 – 19 iulie), la Giurgiu.