Află programul celui de-al 10-lea TESZT!
https://www.ziarulmetropolis.ro/afla-programul-celui-de-al-10-lea-teszt/

Memorie şi uitare. Poveşti comune, istorii personale şi utopii. Nouă zile de sărbătoare teatrală, la TESZT 2017. Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, îşi aniversează cea de-a zecea ediţie între 20 şi 28 mai.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2017

Festivalul a fost fondat în 2008 cu scopul de a iniția un dialog între creatorii de teatru din regiune, care, în contextul TESZTului, pot face cunoștință cu munca celorlalți și au posibilitatea de a lucra împreună. Cum din ce în ce mai mulți oameni de teatru și companii au revenit la Timișoara de-a lungul anilor, TESZT a devenit locul unde artiștii și publicul festivalului pot gândi împreună.

Prefațând programele Capitalei Culturale Europene 2021, anul acesta festivalul cuprinde nu numai spectacole din regiune, ci și din locuri mai îndepărtate din Europa: 30 de spectacole din 16 țări. TESZT își propune să ajungă la toți spectatorii, indiferent de naționalitatea lor. De aceea, programul include o mare varietate de spectacole în ceea ce privește formatul sau tipul propus. De la performance-uri intime, în format de unu la unu, la cele care folosesc specificitatea locului și producții solo, la formate mai clasice, concepute pentru studiouri sau scenă mare, de la teatru documentar și performance multimedia la concerte și spectacole de dans în aer liber – în această diversitate toată lumea va putea găsi ceva care să-i fie pe plac. Timp de mai mult de o săptămână, spectatorii și participanții la festival sunt invitați să locuiască în oraș, să pedaleze într-o hidrobicicletă pe Bega alături de performeri, să călătorească prin spațiu și timp, să-și evalueze datoriile și să asculte concertul unui performer celebru în întreaga lume. Și pentru această a zecea ediție, organizatorii își mențin scopul de a prezenta cele mai importante aspecte sociale, acordând o atenție deosebită gesturilor de inventariere și rezumare. În mod similar, cele mai multe dintre spectacolele prezente în program abordează subiecte precum amintirile, respectiv triada trecut-prezent-viitor, cu reflecții asupra sinelui, confesiunile artiștilor despre ei înșiși și munca lor devenind elemente recurente ale spectacolelor.

În mod neconvențional, deschiderea festivalului este marcată de un spectacol monumental în aer liber, cu intrare gratuită. În data de 20 mai, Trupa Forte din Budapesta va prezenta spectacolul de dans Concerto / Cvartetul de coarde nr. 5 în Parcul Rozelor, în regia coregrafului Horváth Csaba, un invitat care revine la TESZT. Cele două lucrări de Béla Bartók, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului 20, vor fi interpretate de Orchestra Filarmonică din Győr și de Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca.

A doua zi de festival cuprinde, de asemenea, un eveniment special: premiera EXIT, producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu Teatrul Național din Sombor și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Regia este semnată de Schilling Árpád, care a prezentat în ediția trecută a festivalului spectacolul Ziua mâniei. Acest nou proiect a fost conceput ca inițiativă a Teatrului care are ca scop consolidarea relațiilor profesionale în regiune, favorizând și colaborările internaționale.

Un alt artist care revine la festival este Ivo Dimcev (foto sus), coregraf bulgar și performer, figură iconică în arta spectacolului contemporan – în cadrul programului educațional al festivalului, artistul va susține un atelier dedicat performerilor în devenire. Performer de talie mondială, Ivo Dimcev este și cel care va închide festivalul TESZT, cu Songs from My Shows, un concert care se va desfășura în Sala Mare a Teatrului.

Lista artiștilor invitați în festival include regizori și performeri din diverse genuri artistice și cu estetici speciale, care sunt, cu siguranță, printre cei mai relevanți artiști ai scenei actuale. Alături de Horváth Csaba, Schilling Árpád, Urbán András, Kokan Mladenović, Ivo Dimcev, care revin în festival, anul acesta, ne bucurăm să avem în program spectacole și performance-uri ale unor artiști precum Gianina Cărbunariu, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, Sarah Vanhee, Hód Adrienn, Mădălina Dan și Mihaela Dancs, Giuseppe Chico și Barbara Matijević, Maria Lucia Cruz Correia, Xavier Bobés, Janek Turkowski, dar și spectacole excepționale create de Agrupación Señor Serrano, Rabih Mroué, Salvatore Tramacere. Alături de artiști extrem de cunoscuți, festivalul oferă spațiu de exprimare pentru creatori aflați la început de drum, precum Maruša Kink, Alex Fifea și David Schwartz, Lisa Verbelen și BOG., Oliver Zahn, Nina Rajić Kranjac, Kelemen Kristóf, Jo Bannon, respectiv Harry Giles.

Biletele pentru spectacolele invitate costă 30 și 20 lei, respectiv 15 și 10 lei cu reducere. La fel ca în anii trecuți, spectatorii pot achiziționa abonamente de festival: TESZT200 cu 200 RON sau TESZT100, la prețul redus de 100 RON, include 10 spectacole invitate. Abonamentul TESZT5 oferă acces la cinci spectacole şi poate fi cumpărat cu 100 lei, respectiv 60 de lei pentru elevi, studenți, pensionari și posesori KULT CARD. Abonamentul include 5 spectacole la Sala Mare, la alegere.

Festivalul beneficiază de sprijin din partea Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş, Bethlen Gábor Alap, Institutului Italian de Cultură Bucureşti, RATT, Bibiotecii Judeţene Timiş, Galeriei Calina, Hotel Timişoara, Editurii Excelsior Art, Caldemare, Scârţ, Cuib d’Arte.

Mai multe informații despre spectacolele din TESZT, despre prețurile biletelor și abonamentelor, puteți găsi pe pagina nouă a festivalului, www.teszt.ro.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.