Afrim montează „Girafe” şi „Bizoni” în avanpremieră la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/afrim-monteaza-girafe-si-bizoni-in-avanpremiera-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a organizat ultima conferinţă de presă a anului 2014, dedicată celor mai noi producţii ale Secţiei Române a TNRS, în regia lui Radu Afrim. Cele două spectacole care se repetă intens de şase săptămâni, vor fi prezentate în avanpremieră sâmbătă, 20 decembrie şi duminică, 21 decembrie, ora 19:00: „Girafe” , Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2014

Au participat Constantin Chiriac, director general TNRS, regizorul Radu Afrim, scenograful Dragoş Buhagiar şi coregrafa Andrea Gavriliu.

În deschiderea conferinţei, Constantin Chiriac a mulţumit presei pentru modul în care a reflectat ultima premieră de la Secţia Germana, „Tattoo”, în regia lui Radu Afrim, considerat un spectacol revoluţionar pentru Naţionalul sibian.

„Sunt convins că şi aceste două spectacole pe care le vom prezenta în avanpremieră peste câteva zile vor fi la fel de provocatoare, pentru că intră în aceeaşi zonă de cercetare, făcând de asemenea legătura între actorii teatrului şi tinerii actori de la şcoala de teatru pe care am fondat-o la Sibiu.

Prezenţa lui Radu Afrim la Sibiu în ultimele săptămâni a fost benefică şi pentru maturizarea spectacolului „Tattoo”, bucuria şi independenţa de joc a actorilor devenind tot mai vizibile cu fiecare reprezentaţie”.

Pentru Radu Afrim, decizia de a monta două spectacole în acelaşi timp este un pariu cu sine şi o provocare.

Pentru că în „Bizoni”, spectacolul pe care m-am gândit să-l montez iniţial, toţi actorii sunt foarte tineri, mi-am dorit să mai fac un spectacol, ca să pot lucra şi cu trupa matură a teatrului. De aceea am ales şi a doua piesă, „Girafe”. Pe parcursul repetiţiilor, am introdus tinerii actori şi în a doua piesă, iar actorii consacraţi ai teatrului au fost de acord să aibă apariţii în prima, fiecare şi-a construit astfel propria individualitate pe baza improvizaţiei. A fost un workshop permanent, multă muncă în timp foarte scurt, pentru a ajunge la performanţă. – Radu Afrim

Radu Afrim

Radu Afrim, un vechi prieten a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Piesele „Bizoni” şi „Girafe” au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa „Lei”.

Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut. „Formulele de lucru au fost diferite.

Acţiunea din „Bizoni” se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie. Spectacolul conţine multă mişcare şi aici am avut o colaborare foarte bună cu Andrea Gavriliu, care prin coregrafia imaginată a dat plasticitate spaţiului.

Am adus acţiunea din „Girafe” în România anilor 1968 – 1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social”.

Andrea Gavriliu este la a doua colaborare cu TNRS, după spectacolul „Lecţia”, pentru care a semnat coregrafia, dar deja la a şasea colaborare cu Radu Afrim.

„Pentru aceste spectacole am încercat să-i fac pe actori să-şi depăşească limitele fizice, prin mişcarea scenică. Am muncit foarte mult şi sper ca aportul meu să contribuie la reuşita spectacolelor”.

Dragoş Buhagiar a imaginat un altfel de spaţiu, pornind de la cele două texte: „De data aceasta nu este decor construit, este o instalaţie, de fapt este o lume de obiecte, un experiment.”, a declarat scenograful, care a lucrat pentru cele două spectacole împreună cu asistenta sa, Irina Chirilă.

GIRAFE, Fabula urbană #1

după Pau Miró

Avanpremieră – sâmbătă, 20 decembrie 2014, de la ora 19:00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

REGIA: Radu Afrim;

TRADUCERE ŞI ADAPTARE: Radu Afrim;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Andrea Gavriliu;

UNIVERS SONOR: Radu Afrim;

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof;

ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUȚIA: Marius Turdeanu, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Ioan Savu, Dana Maria Lăzărescu, și actorii din BIZONI

preţ bilete: 20 lei; 15 lei

BIZONI, Fabula urbană #2

după Pau Miró

Avanpremieră – duminică, 21 decembrie 2014, de la ora 19:00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

REGIA: Radu Afrim;

TRADUCERE: Luminița Voina-Răuț;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Andrea Gavriliu;

UNIVERS SONOR: Radu Afrim;

FILMĂRI ŞI CONCEPT VIDEO: Radu Afrim;

MONTAJ VIDEO: Costin Chesnoiu;

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof;

ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUȚIA: Vlad Bîrzanu / Cristian Timbuș, Iustinian Turcu, Ali Deac, Cendana Trifan / Maria Soilică, Ioan Paraschiv, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu, și actorii din GIRAFE

preţ bilete: 20 lei; 15 lei

Foto: Radu Afrim, Girafe, Bizoni – Adrian Bulboacă, tnrs.ro

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.