Agata Trzebuchowska, protagonista filmului „Ida”, în juriul celei de-a XVII-a ediții a Bucharest International Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/agata-trzebuchowska-protagonista-filmului-ida-in-juriul-celei-de-a-xvii-a-editii-a-bucharest-international-film-festival/

Regizoarea şi scenarista Agata Trzebuchowska, actriţa principală din filmul „Ida”, semnat de Pawel Pawlikowski, câştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin, va lua parte la cea de XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival, care se va desfăşura între 3 – 12 septembrie 2021, în Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|26 iulie 2021

Agata Trzebuchowska va fi membră a juriului competiției oficiale de lungmetraj din cadrul festivalului și va susține și masterclass-ul De la Actorie la Regie, pentru studenți și tineri profesioniști.

Acesta este al doilea masterclass anunțat în cadrul BIFF, după Spectrul poveștii: un mod diferit de a privi dezvoltarea scenariului și regia de film, al cărui tutor este Rafael Kapelinski (câștigător al Ursului de Cristal la Berlinale 2017 pentru Butterfly Kisses), care se va desfășura pe 4 și 5 septembrie 2021 la ARCUB. De la Actorie la Regie va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, în după-amiaza zilei de 8 septembrie.

Agata Trzebuchowska (n. 1992) a absolvit Universitatea din Varșovia și Școala de Film Wajda.

A fost protagonista filmului “Ida” regizat de Pawel Pawlikowski, film care a câștigat nenumărate importante premii internaționale, printre care și premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. În același timp, Agata a scris și regizat o lectură performativă intitulată “Alice on the Verge” în colaborare cu grupul de teatru feminist POLISH NOW.

Primul său scurtmetraj „Heat” (realizat împreună cu Mateusz Pacewicz) a avut premiera la Festivalul de film Sundance în 2017 și a fost acceptat de festivaluri din întreaga lume. De asemenea, a creat și o dramă experimentală de 30 de minute numită „Vacancy”, care a fost proiectată la mai multe festivaluri internaționale.

În prezent își pregătește debutul ca regizor în lungmetraj de ficțiune.

Masterclass-ul De la Actorie la Regie va avea loc în limba engleză iar participarea este gratuită în baza unui proces de selecție, în urma căruia vor fi admiși participanții. Masterclass-ul se va desfășura în perioada festivalului, are durata de o oră și jumătate iar cei interesați să participe sunt rugați să trimită un email / self tape de aproximativ un minut prin care să motiveze participarea la masterclass. Materialele în limba engleză se vor trimite la [email protected] până la data de 25 august 2021. Lista participanților admiși va fi publicată cel târziu la 31 august. Mai multe detalii despre masterclass aici.

Secțiunile festivalului din cadrul celei de-a XVII-a ediții a Bucharest International Film Festival sunt: competiția oficială de lungmetraj, Panorama, Focus: Grecia, secțiunea istorică „100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, organizată cu sprijinul Casei Regale, Programul Special Spania, pentru a marca celebrarea celor 140 ani de Relații Diplomatice între România și Spania, Romanian Authors, precum și Socially United in Cinema, secțiune curatoriată de Cristina Cepraga.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pentru cea de-a XVII-a ediție, festivalul va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

 

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.