Agata Trzebuchowska, protagonista filmului „Ida”, în juriul celei de-a XVII-a ediții a Bucharest International Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/agata-trzebuchowska-protagonista-filmului-ida-in-juriul-celei-de-a-xvii-a-editii-a-bucharest-international-film-festival/

Regizoarea şi scenarista Agata Trzebuchowska, actriţa principală din filmul „Ida”, semnat de Pawel Pawlikowski, câştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin, va lua parte la cea de XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival, care se va desfăşura între 3 – 12 septembrie 2021, în Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|26 iulie 2021

Agata Trzebuchowska va fi membră a juriului competiției oficiale de lungmetraj din cadrul festivalului și va susține și masterclass-ul De la Actorie la Regie, pentru studenți și tineri profesioniști.

Acesta este al doilea masterclass anunțat în cadrul BIFF, după Spectrul poveștii: un mod diferit de a privi dezvoltarea scenariului și regia de film, al cărui tutor este Rafael Kapelinski (câștigător al Ursului de Cristal la Berlinale 2017 pentru Butterfly Kisses), care se va desfășura pe 4 și 5 septembrie 2021 la ARCUB. De la Actorie la Regie va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, în după-amiaza zilei de 8 septembrie.

Agata Trzebuchowska (n. 1992) a absolvit Universitatea din Varșovia și Școala de Film Wajda.

A fost protagonista filmului “Ida” regizat de Pawel Pawlikowski, film care a câștigat nenumărate importante premii internaționale, printre care și premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. În același timp, Agata a scris și regizat o lectură performativă intitulată “Alice on the Verge” în colaborare cu grupul de teatru feminist POLISH NOW.

Primul său scurtmetraj „Heat” (realizat împreună cu Mateusz Pacewicz) a avut premiera la Festivalul de film Sundance în 2017 și a fost acceptat de festivaluri din întreaga lume. De asemenea, a creat și o dramă experimentală de 30 de minute numită „Vacancy”, care a fost proiectată la mai multe festivaluri internaționale.

În prezent își pregătește debutul ca regizor în lungmetraj de ficțiune.

Masterclass-ul De la Actorie la Regie va avea loc în limba engleză iar participarea este gratuită în baza unui proces de selecție, în urma căruia vor fi admiși participanții. Masterclass-ul se va desfășura în perioada festivalului, are durata de o oră și jumătate iar cei interesați să participe sunt rugați să trimită un email / self tape de aproximativ un minut prin care să motiveze participarea la masterclass. Materialele în limba engleză se vor trimite la [email protected] până la data de 25 august 2021. Lista participanților admiși va fi publicată cel târziu la 31 august. Mai multe detalii despre masterclass aici.

Secțiunile festivalului din cadrul celei de-a XVII-a ediții a Bucharest International Film Festival sunt: competiția oficială de lungmetraj, Panorama, Focus: Grecia, secțiunea istorică „100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, organizată cu sprijinul Casei Regale, Programul Special Spania, pentru a marca celebrarea celor 140 ani de Relații Diplomatice între România și Spania, Romanian Authors, precum și Socially United in Cinema, secțiune curatoriată de Cristina Cepraga.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pentru cea de-a XVII-a ediție, festivalul va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

 

 

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.