Agenda culturală a lunii noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-culturala-a-lunii-noiembrie/

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar şi filme experimentale de top, noi expoziţii de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice şi un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracţiile culturale ale lunii noiembrie.

Un articol de Alina Vîlcan|30 octombrie 2019

Filmul lunii

Câștigătorul Palme d’Or la Cannes 2019, PARASITE / PARAZIT (foto sus), semnat de regizorul fenomen Bong Joon-Ho, intră în cinematografele din România pe 8 noiembrie, distribuit de Independența Film. Centrat pe lupta de clasă din Coreea de Sud, acest film extrem de reprezentativ pentru noul val al cinematografiei sud-coreene este o incursiune deopotrivă în lumea bogaților și a săracilor, prin intermediul a două familii aflate la poli diferiți ai societății – o familie de șomeri, pe de o parte, și o familie cât se poate de înstărită care devine victimă. Suntem într-o tragicomedie în care umorul, satira și suspansul se întâlnesc la tot pasul, la fel și întrebări precum: până unde ai merge pentru a-ți schimba condiția, ce este condamnabil într-o societate inechitabilă și ce nu sau câtă naivitate poate fi fatală?

Sub semnul artei

În ultima zi a lunii octombrie, Muzeul Național de Artă Contemporană găzduiește vernisajul noului sezon expozițional. Printre noile expoziții care ne atrag în Aripa E4 a Palatului Parlamentului din strada Izvor 2-4, regăsim la parter DONAȚIA MARGARETA STERIAN (1897-1992). OPERE TÂRZII, expoziție rezultată din donația pictorului Mircea Barzuca, ce rămâne deschisă până pe 12 ianuarie 2020, dar și PEISAJ INFINIT. IOAN SBÂRCIU, expoziție prezentată în Sala Marmură, pe care o putem vedea până spre finalul lunii martie din anul viitor. Expoziția VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007, cu care muzeul și-a obișnuit deja vizitatorii, rămâne deschisă la primul etaj, în timp ce METAMORFOZELE LUI JULIAN. O RETROSPECTIVĂ – LABORATOR IULIAN MEREUȚĂ va ocupa etajul trei. O noutate extrem de atrăgătoare o vom descoperi la etajul patru: o instalație multimedia a artistei cipriote, stabilite la Berlin – MARIANNA CHRISTOFIDES. DAYS IN BETWEEN. Mai multe noutăți, aici.

Credit imagine: Julian Mereuță, Tools [16], fotografie color, 2004 (© arhiva Julian Mereuță) / MNAC


Muzică pentru toamnă

Din 1 noiembrie, Festivalul SoNoRo își deschide cea de-a XIV-a ediție, la București, Sibiu și Cluj-Napoca. Intitulată DaDa, ediția de față aduce în fața publicului 30 de muzicieni pe val, din 25 de țări, incluzând nu mai puțin de 20 de concerte susținute de artiști apropiați ai festivalului, precum pianista britanică Diana Ketler (care este și directorul artistic al festivalului, pianistul canadian Louis Lortie, violoniștii ruși Alexander Sitkovetsky și Alina Pogostkina, chitaristul italian Alberto Mesirca sau bandoneonistul argentinian Marcelo Nisinman, dar și de muzicieni ce concertează pentru prima dată în cadrul SoNoRo, ca Enrico Pace (pian), Nicolas Dautricourt (vioară), Peter Langgartner și Yuval Gotlibovich (violă), Janne Thomsen (flaut), Torleif Thendéen (violoncel)… Până pe 17 noiembrie, așadar, cea mai bună muzică se aude în România!

Alberto Mesirca / SoNoRo

Timp pentru film experimental

Între 6 și 10 noiembrie, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF), ajuns la a IX-a ediție, ne aduce scurtmetraje provocatoare, axate pe teme de interes ca migrația, memoria sau reprezentarea. Printre titlurile care ne atrag atenția e și Mum, I’m Sorry, al aristei vizuale Martina Melilli, care spune povești despre oameni prin intermediul obiectelor care le-au aparținut. Mum, I’m Sorry este o mărturie tăcută a naufragiilor din Lampedusa, din 13 octombrie 2013 și 15 mai 2015, iar în prim-plan sunt chiar acele câteva obiecte cu care victimele au ales să traverseze marea. Parsi (regia: Eduardo Williams), prezentat în premieră la Berlinale Forum Expanded, este un alt film așteptat la BIEFF, ca și Câștigătorul din acest an al Ursului de aur pentru scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Umbra. Acestea și multe alte producții provocatoare ne așteaptă la BIEFF 2019, la Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Cervantes, Cinemateca Union, POINT și Cinema PRO!

Parsi (regia: Eduardo Williams)

O carte musai

Pentru serile lungi de toamnă, vă propunem un roman apărut recent în colecția musai a editurii Art: Noi contra voastră, semnat de suedezul Fredrik Backman, autorul bestsellerului Un bărbat pe nume Ove. Publicat în original în 2017, Noi contra voastră se deschide astfel: „Ați văzut vreodată un oraș decăzând? Noi da. O să spunem că violența a ajuns la Bjȍrnstad în vara aceea, dar e o minciună. Violența era deja acolo. Pentru că, uneori, e atât de simplu să-i faci pe oameni să se urască, încât e de neînțeles de ce nu facem asta tot timpul”. Pe fundalul unei lumi scandinave cu aer sumbru, populată de politicieni „cu viziune”, Backman spune o poveste despre acceptare și umanitate, într-un stil deja recognoscibil prin lirism și eleganță.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.