Agenda culturală: recomandările lunii septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-culturala-recomandarile-lunii-septembrie/

Septembrie se anunţă o lună bogată în artă vizuală şi cinematografie. Care sunt atracţiile culturale la început de toamnă în Bucureşti? Am realizat un top 5 al evenimentelor de neratat!

Un articol de Alina Vîlcan|9 septembrie 2019

Dincolo de marile concerte pe care Festivalul Internațional George Enescu le aduce în oraș până pe 22 septembrie, iată ce nu am vrea să pierdem luna aceasta!

MNAC prezintă…

Între 29 august și 29 septembrie, etajul 4 al Muzeului Național de Artă Contemporană găzduiește expoziția multimedia de fotografie documentară poetică TEMPS ZERO (foto sus). Privitorului i se oferă astfel o experiență vizuală și sonoră deopotrivă, poetică și autobiografică, intimă și colectivă, în viziunea unui grup internațional de fotografi, cineaști și sound artists consacrați. Temps Zero este un proiect artistic colectiv ce combină imaginile cu sunetul și creează o relație între diferite medii, de la fotografie și film, la muzică și înregistrări pe teren. Proiectul din București reunește 18 artiști din Europa, într-o prezentare a realităților cotidiene și a emoțiilor universale filtrată de introspecție și documentare individuală. La MNAC, colectivul Temps Zero va fi prezent pentru prima dată într-un muzeu cu o expoziție de fotografie și video, alături de o instalație interactivă de sunet. Printre artiști, îi regăsim pe Michael Ackerman (US), Gaël Bonnefon (FR), Martin Bogren (SE), Lorenzo Castore (IT), Stéphane Charpentier (FR), Clara Chichin (FR), Adam Grossman Cohen (US). Sunetele ṣi muzica sunt semnate de Alyssa Moxley (US), David Bryant (CA) și Vlad Feneșan (RO). Expoziția este curatoriată de Stéphane Charpentier (FR) alături de Patricia Moroṣan și Alyssa Moxley, precum și de Sandra Demetrescu (MNAC). www.mnac.ro

O experiență braziliană

Singurul festival de film ibero-american din România aduce în prim-plan, între 11 și 15 septembrie, cinematografia braziliană. Astfel, a patra ediție a Festivalului Pelicula se deschide miercuri, 11 septembrie, cu unul dintre filmele iconice ale Braziliei, CENTRAL DO BRASIL, în regia lui Walter Salles. Filmul este povestea unei foste învățătoare și a unui băiat de 9 ani, și a obținut peste 30 de premii și nominalizări în festivaluri internaționale.

CALIFORNIA, în regia Marinei Person, și HOJE EU QUERO VOLTAR SOZINHO (foto), în regia lui Daniel Ribeiro, sunt alte două producții braziliene extrem de așteptate, însă festivalul promite multe alte titluri captivante, într-o adevărată fiesta cinematografică de 5 zile, desfășurată la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român și în alte spații alternative din București. www.peliculafestival.ro

Filmul lunii: LA GOMERA

Din 13 septembrie, intră în cinematografe LA GOMERA, semnat de regizorul Corneliu Porumboiu. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și în premieră nord-americană la Festivalul de la Toronto, lungmetrajul este propunerea României la Premiile Oscar și îi aduce pe marile ecrane pe actorii Vlad Ivanov, Catrinel Marlon și Rodica Lazăr.

Foto: Vlad Cioplea

La Gomera spune povestea lui Cristi, un polițist român corupt ajuns pe insula spaniolă care dă și numele filmului pentru a învăța limbajul fluierat al localnicilor ca să-și elibereze din închisoare camaradul traficant. Un film de la care avem așteptări cât se poate de mari!

Carte pentru toamnă: Ultimul dintre oamenii președintelui

Editura Litera a publicat de curând volumul ULTIMII DINTRE OAMENII PREȘEDINTELUI, semnat de Bob Woodward, jurnalistul Washinton Post deținător a două premii Pulitzer – primul (alături de Carl Bernstein) pentru felul în care a prezentat afacerea Watergate, al doilea pentru cum a surprins atacurile teroriste de la 11 septembrie. Cartea de față are oarecare legătură cu primul dintre acestea premii, căci Woodward se întoarce în vremea când Richard Nixon era președintele SUA, creionându-i un portret pe cât de incomod, pe atât de realist, cu ajutorul lui Alexander Butterfield, unul dintre asistenții președintelui, care își rememorează astfel perioada petrecută la Casa Albă, dezvăluind secrete ale vremii – de la microfoanele montate de Nixon în Biroul Oval, la scandalul Watergate, aspecte ale războiului din Vietnam sau ciudățeniile lui Nixon în viața personală. O cronică americană minuțios documentată! www.litera.ro

Atracția artei

Spre finalul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, mai exact între 27 septembrie și 6 octombrie, suntem invitați la o nouă ediție a Pavilionului de Artă București – Art Safari. În decorul elegant al Palatulului Oscar Maugsch (BCR), din Piața Universității, vom descoperi expoziții precum „Tonitza și geniul copilăriei” (Pavilionul Muzeal), „Repvblica. Despre umbre în sculptură” (surprinde sculptura autohtonă de la 1800 până azi, în Pavilionul Central) sau Young Blood. Arta timpului tău” (radiografiază arta noii generații, în Pavilionul Supercontemporan). Dincolo de aceste trei mari evenimente, Art Safari ne propune și o incursiune în arta contemporană din China, tururi ghidate și conversații despre practicile artistice ale momentului în lume, precum și programe atractive pentru copii! www.artsafari.ro

Lucrare de Irina Dragomir / Pavilionul Supercontemporan, Art Safari 2019

Foto sus: Lorenzo Castore / MNAC

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.