Aici e Radio Europa Liberă! Ne-am întors
https://www.ziarulmetropolis.ro/aici-e-radio-europa-libera-ne-am-intors/

La 30 de ani de la căderea comunismului, Festivalul Naţional de Teatru şi Radio Europa Liberă organizează o întâlnire istorică!

Un articol de Liliana Matei|14 octombrie 2019

Gazdele evenimentului: Neculai Constantin Munteanu și Emil Hurezeanu.

Pentru români, un factor care a menținut, de facto, libertatea spiritului unui întreg popor a fost Radio Europa Liberă.

Practic, până în 1989, prin Radio Europa Liberă eram conectați la ce înseamnă să gândești și să te exprimi liber, la realitatea care ne era ascunsă.

Radio Europa Liberă a luptat constant pentru ca adevărul să fie rostit și pentru ca orice formă de dizidență din România să fie cunoscută și apărată.

De la Radio Europa Liberă am aflat că Revoluția a izbucnit la Timișoara, iar Bucureștiul a ieșit în stradă.

Festivalul, în această ediție care este dedicată libertății și celor 30 de ani care au trecut de la dobândirea ei, își manifestă, prin organizarea acestui eveniment, prețuirea și respectul pentru Radio Europa Liberă, pentru oamenii ei și forma lor de rezistență.

Amfitrionii evenimentului vor fi Neculai Constantin Munteanu și Emil Hurezeanupentru prima oară împreună după treizeci de ani.

Vor putea fi reascultate o selecție de materiale audio din Arhiva de Aur a postului Radio Europa Liberă și, de asemenea, vor fi proiectate materiale multimedia din istoria recentă (post-decembristă), precum și o galerie de fotografii cu chipuri celebre ale celor pe care-i auzeam la radio, de cele mai multe ori pe ascuns.

Vă invităm la această întâlnire istorică – sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 12:30, în Sala Mare a HUB-ului FNT (Hanul Gabroveni – ARCUB).

Radio Europa Liberă (Radio Free Europe/ RFE) a fost fondată în 1950 și a început să emită inițial în Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, România și Ungaria. Trei ani mai târziu, Radio Liberty (RL) și-a început emisiile către Uniunea Sovietică, în limba rusă și în alte 15 limbi naționale. Din 1975, RFE/RL a putut fi recepționată și în Estonia Letonia și Lituania.

După căderea comunismului, deși s-a vorbit de îndeplinirea misiunii inițiale a acestui post de radio, mulți dintre oficialii noilor administrații democratice din Europa Centrală și de Est și din Federația Rusă au încurajat nevoia de continuă informare întru obiectivele concrete ale emisiilor realizate RFE/RL le, cu precădere în perioadele de tranziție ale acestor națiuni spre democrație. Pe măsură ce statele din fostul lagăr socialist și-au consolidat sistemul democratic și multe dintre acestea au intrat în NATO, RFE/RL a considerat că și-a atins misiunea, iar emisia studiourilor a fost închisă pe rând în mai multe țări. În România, Radio Europa Liberă și-a încheiat activitatea în 2008. După un deceniu, în 14 ianuarie 2018, Radio Europa Liberă și-a redeschis redacția de la București, reluându-și emisia.

Astăzi, RFE/RL – Radio Europa Liberă si Radio Liberty – se bazează pe rețelele sale de reporteri locali pentru a oferi știri și informații corecte pentru peste 43 milioanne de oameni , în 25 de limbi și 21 de țări în care libertatea mass-media este restricționată, sau unde presa profesionistă nu este încă dezvoltată în întregime. Doar anul trecut (2018) articolele (video) RFE/RL au fost vizionate de peste 2,6 miliarde de ori pe Facebook și YouTube.

RFE/RL este o companie media independentă editorial, fondată printr-un grant oferit de Congresul Statelor Unite ale Americii prin intermediul  U.S. Agency for Global Media.

Ediţia a 29-a Festivalului Național de Teatru, ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, se desfășoară între 18 și 27 octombrie 2019, la București.

 

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.