Aimee Iacobescu, 68 de ani. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/aimee-iacobescu-69-de-ani-la-multi-ani/

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista şi fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, judeţul Buzău, însă în acte a fost declarată data naşterii 1 iulie.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2014

Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani. Cariera sa în teatru a început la un festival şcolar de poezie, unde regizorul Sica Alexandrescu a remarcat-o. În film, actriţa a apărut pentru prima oară în 1966, în neuitatul “Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”, alături de Jean Marais, Florin Piersic şi Dem Rădulescu.

Mama actriței era absolventă a facultății de desen și scenografie, iar tatăl era medic militar. ”Tata îi scria mamei scrisori de dragoste care începeau cu ”ma bien aimée”. Numele meu de acolo provine. Tot ce am mai frumos în mine s-a născut acolo, în locurile acelea unde am copilărit.”, spune Aimée Iacobescu

În anii în care la Național se jucau 28-32 de spectacole pe săptămână, lucra de dimineața de la 7 până seara, la 11. ”Ajungeam acasă, mă spălam pe cap, că așa citisem eu despre actrițele de la Hollywood, că în fiecare zi își spală părul, și plecam noaptea, condusă de tata la gară, la Mangalia, unde filmam ‘Osânda’. Ajunsesem în așa hal de epuizare că, la o filmare, am căzut de pe cal. Nu-mi doream altceva decât să joc”, povesteşte actriţa.

”Radu Beligan îmi spunea ‘soldățelul lui tăticu’, fiindcă dacă se întâmpla să lipsească vreo actriță, îmi dădeau telefon și în maxim 48 de ore învățam rolul și intram pe scenă. Mi-aduc aminte că pe fugă a trebuit s-o înlocuiesc pe Adela Mărculescu într-un turneu cu ‘Idolul și Ion Anapoda’. Am învățat rolul acasă și-n autobuz”   –    Aimée Iacobescu

Din filmografia actriţei amintim ”De-aș fi… Harap Alb”, ”Haiducii”, ”Răpirea fecioarelor”, ”Haiducii lui Șaptecai”, ”Zestrea domniței Ralu”, ”Săptămâna nebunilor” , ”Cu mâinile curate”, ”Nu filmăm să ne-amuzăm”, ”Osânda”, ”Revanșa”, ”Ultima noapte de dragoste”, ”Dumbrava minunată”, ”Cuibul de viespi”.

La Teatrul Național, cel mai recent rol a fost cel al Profesoarei, în spectacolul ”Cinci femei de tranziție”.

Aimée Iacobescu a primit titlul de Societar de Onoare al Teatrului Național iar în 2004 i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D — Arta Spectacolului, ”în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Foto cu Aimee Iacobescu – cinemagia