Aki Kaurismaki: ”Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit”
https://www.ziarulmetropolis.ro/aki-kaurismaki-sunt-obosit-vreau-sa-incep-sa-imi-traiesc-viata-mea-in-sfarsit/

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunţat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunţe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are şanse mari să obţină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiţie, pelicula ”The Other Side of Hope”. ”Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viaţa mea, în sfârşit”, a explicat regizorul de 59 de ani.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2017

”Am mai spus acest lucru, dar de data aceasta este chiar adio! Suntem foarte aproape de a admite că acest film este ultimul pentru mine”, a spus regizorul finlandez pentru televiziunea publică Yle, făcând referire la pelicula ”The Other Side of Hope”.

Această comedie tragică spune povestea unui sirian care cere azil în Finlanda.

”The Other Side of Hope”, care a fost aclamat la proiecția de marți de la Berlinală, se numără printre filmele favorite pentru adjudecarea  marelui premiu al festivalului.

Filmul evocă într-un mod melancolic modul în care luptă tânărul Khaled, interpretat de un actor sirian emigrat în Finlanda, Sherwan Haji, pentru a fi acceptat.

Filmul ”Le Havre” (2011), care urmărește soarta unui tânăr african într-un oraș port francez, a fost recompensat cu Premiul internațional al criticii la Festivalul internațional de la Cannes din 2011 și premiul Louis-Delluc în același an.

Foto: Aki Kaurismaki – facebook

23
/06
/21

Pe 23 iunie începe cea de-a 5-a ediție a American Independent Film Festival la București. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunitățile vulnerabile prin Asociația Casa Bună.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.