Al cincilea episod Saloanele SoNoRo – dedicat lui Stan Golestan
https://www.ziarulmetropolis.ro/al-cincilea-episod-saloanele-sonoro-dedicat-lui-stan-golestan/

Seria Saloanelor SoNoRo se încheie cu un ultim episod dedicat lui Stan Golestan, compozitorul franco-român care a plecat la sfârşitul secolului al XX-lea de la Vaslui şi a cucerit Parisul.

Un articol de Liliana Matei|19 mai 2022

Episodul este disponibil începând de astăzi gratuit, pe art.raiffeisen.ro, și poate fi vizionat aici.

Cel de-al cincilea episod al Saloanelor SoNoRo propune o întâlnire cu compozitorul franco-român și criticul muzical Stan Golestan, o figură enigmatică în istoria muzicii de la începutul secolului al XX-lea.

Stan Golestan s-a născut în zona Moldovei, la Vaslui, iar în 1875, la vârsta de 20 de ani, s-a mutat la Paris pentru a studia compoziția. Și-a câștigat repede un renume și o reputație considerabile, devenind unul dintre cei mai apreciați compozitori și critici muzicali din Paris. Geniul său a fost confirmat prin titlul de Profesor onorific la Școala Normală. A obținut Ordinul Legiunii de Onoare pentru contribuția sa la muzica franceză și pentru promovarea legăturilor culturale dintre România și Franța. În compozițiile lui se regăsesc originile sale simple, muzica lui fiind în același timp onestă și excentrică. Din păcate, opera i-a fost umbrită de lucrările geniale ale contemporanilor săi, iar timpul l-a împins pe nedrept într-un con de uitare. Era epoca de aur a limbajelor noi și ideilor radicale în artă, iar limbajul compozitorului Stan Golestan a rămas conservator și asta pare că i-a adus uitarea.

Publicul va putea să descopere detalii despre viața și cariera compozitorului român într-un dialog incitant între Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo, și compozitorul Dan Dediu.

Acest ultim episod al Saloanelor SoNoRo dorește să readucă la viață și câteva dintre compozițiile lui Stan Golestan, puțin cunoscute de publicul din România, și să onoreze contribuția sa importantă la cultura română, franceză și europeană. Publicul va putea asculta în acest episod lucrările:

  • Arioso și Allegro de concert – interpretată de Răzvan Popovici (violă) și Cristiana Mihart (pian)
  • Sonatina pentru flaut și pian – interpretată de Ion Bogdan Ștefănescu (flaut) și Clementina Ristea (pian)

Saloanele SoNoRo au reprezentat invitația Festivalului SoNoRo și al principalului partener, Raiffeisen Bank, de a păși într-un salon virtual, în care publicul să îi surprindă pe muzicieni și în ipostaza de povestitori și parteneri într-o conversație despre muzică, artă și viață privată. Cele cinci episoade au deschis câte un salon intim spre universul unor mari compozitori și al muzicienilor care le interpretează lucrările și le dezvăluie atât sursele de inspirație, cât și ecoul pe care l-au produs în viața lor.

Publicul va putea urmări în continuare, cele cinci episoade ale seriei, în exclusivitate pe Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (art.raiffeisen.ro) în secțiunea Muzică.

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale romanești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani) și SoNoRo Musikland, festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural din Transilvania (3 ani).

În imagine: Ion Bogdan Ștefănescu (flaut) și Clementina Ristea (pian)

04
/04
/13

Filarmonica „George Enescu” deschide marţi, 9 aprilie, ora 19, în Sala Mare a Ateneului Român, seria concertelor organizate cu ocazia Paștelui.

03
/04
/13

Regizorul de film şi muzicianul Hanno Höfer vorbeşte despre întâlnirile lui cu o Românie necivilizată; în rubrica „Cu respect“, a emisiunii Bonton, duminică, de la ora 17.30, pe postul Digi 24.

01
/04
/13

Începând cu data de 15 aprilie 2013, de la ora 10, aproximativ 40.000 de bilete vor fi puse în vânzare pentru Festivalul Internațional George Enescu, pe site-ul www.eventim.ro, prin punctele de vânzare ale Eventim, prin librăriile Humanitas și Cărturești. Prețurile variază între 20 si 80 de lei.

25
/03
/13

Răspundeţi la întrebarea „Care este titlul celui mai recent proiect muzical al lui AG Weinberger?“ şi sunteţi înscrişi automat la tragerea la sorţi pentru două invitaţii a câte două locuri fiecare. Rezultatele vor fi anunţate luni, 1 aprilie, pe www.ziarulmetropolis.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Metropolis.