Al treilea sezon al Film în Sat, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural debutează între 28 – 30 iunie la Rășinari, Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/al-treilea-sezon-al-film-in-sat-cel-mai-mare-eveniment-cultural-din-mediul-rural-debuteaza-intre-28-30-iunie-la-rasinari-sibiu/

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecţii de filme româneşti şi întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru şi ateliere de creaţie, toate cu acces gratuit.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2024

Localitatea în care debutează „Film în Sat” este Rășinari, în județul Sibiu, iar această primă ediție a festivalului va avea loc între 28 și 30 iunie, aducând locuitorilor din mediul rural trei zile de activități culturale și de invitați de seamă. După Rășinari, alte localități din țară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.

„«Dacă eu pot, poți și tu» nu este un motto, este un fapt. O spun cu toată convingerea. Cultura m-a ajutat să-mi asum și să-mi depășesc condiția. Proiectul «Film în Sat» vine cu o şansă uriaşă pentru foarte mulţi copii și tineri din mediul rural: accesul la cultură,” spune Cuzin Toma, inițiatorul festivalului.

Cultura adună comunitatea, iar arta în toate formele ei va poposi în bătătură: filme, concerte, un spectacol de teatru și ateliere creative. Participanții vor avea oportunitatea de a-i cunoaște personal pe invitații festivalului, printre care se numără echipele filmelor de lungmetraj și scurtmetraj din program, actori de teatru și muzicieni apreciați, care vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri și la întâlniri cu publicul.

La Rășinari se vor vedea două filme românești care au umplut sălile în ultimul an: vineri seară va fi proiectat „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, iar sâmbătă seară comedia „Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu. Programul va fi completat și de o selecție de scurtmetraje românești. Pe scenă vor urca The Groovy Bastards, iar DJ Vasile va susține un jam session cu invitați. Festivalul va fi închis de spectacolul „Emigranții”, al Teatrului Mic din București, pe un text de Sławomir Mrożek, în regia lui Claudiu Istodor, cu Cuzin Toma și Tudor Istodor.

Sâmbătă, în prima parte a zilei, vor avea loc ateliere menite să contribuie la dezvoltarea creativității tinerilor și adulților din mediul rural prin artă, de la pictură la broderie și magie.

Programul complet al evenimentelor de la Rășinari este disponibil pe www.filminsat.ro

După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediții, la Islaz (Teleorman), Cernătești (Dolj), Peștișani (Gorj) și Murighiol (Tulcea), aducând filmul și alte forme ale artei în fața unui public de peste 15.000 de persoane.

Evenimentele organizate sub conceptul „Film în sat” au pus 6 localități rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peștișani, începând cu cea de-a doua ediție a festivalului, a fost declarată stațiune turistică.

Proiectul, organizat de Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”, își propune să aducă mai aproape de sufletul omului filmele românești, atât de apreciate la marile festivaluri internaționale, dar atât de rar văzute de publicul larg din țara noastră.

Ne puteți urmări pe Facebook, Instagram și YouTube.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.