Al unsprezecelea TESZT pentru publicul timișorean
https://www.ziarulmetropolis.ro/al-unsprezecelea-teszt-pentru-publicul-timisorean/

Spectacole din Serbia, Germania, Olanda, Franţa, Kosovo, Ungaria, Bulgaria, Italia şi România – le veţi putea vedea pe toate în luna mai, când are loc Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara, TESZT. Evenimentul a ajuns la ediţia cu numărul 11.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2018

Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, TESZT, este organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în perioada 20-27 mai, în sălile Teatrului Maghiar și ale Cercului Militar.

Vor fi spectacole convenționale și alternative, dans contemporan, performance-uri bazate pe videomapping, dar și o instalație multimedia. După fiecare spectacol vor avea loc discuții cu artiștii, publicul având ocazia de a pune întrebări și a afla detalii legate de procesul de creare a spectacolului. Va fi organizat și un workshop de dans contemporan coordonat de Toula Limnaios și dansatorii trupei sale din Berlin, cie.toula limnaios.

Noutatea ediției din acest an constă în programul „Xtensions”, desfășurat în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, care va prezenta spectacole cu acces gratuit pentru public, majoritatea în aer liber. Programul detaliat și descrierea spectacolelor vor fi publicate în curând, odată cu punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor.

TESZT 2018- spectacolele selecționate

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
Jörg Graser: Rabenthal
Regia: Radu Afrim

Qendra Multimedia, Pristina (Kosovo)
Jeton Neziraj: Un spectacol cu patru actori și niște porci și niște vaci și niște cai și un prim-ministru și o vacă Milka și niște inspectori locali și internaționali
Regia: Blerta Neziraj

Teatrul Bitef / Czk Tivat/ Maszk / Think Tank Studio (Serbia-Ungaria-Muntenegru)
Jami district
Regia: Kokan Mladenović

Teatrul Național Subotica, Trupa maghiară (Serbia)
Ingrid Lausund:Hernie de disc
Regia: Veljko Mićunović

cie. toula limnaios (Germania)
tempus fugit
Concept/ Coregrafie: Toula Limnaios

Teatrul „Kosztolányi Dezső” Subotica (Serbia)
Norul cu pantaloni
Regia: Kokan Mladenović

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
Orașul nostru
Regia: Cristian Ban

Trupa Secretă/ Producție Füge, Budapesta (Ungaria)
Tótferi
Regia: Kárpáti Péter

Oriantheatre (Franța)
KA-F-KA
Regia: Mehdi Farajpour

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
Patrick Ellsworth: Dansând în noapte
Regia: Kocsárdi Levente
Musical de Vlaicu Golcea

Teatrul „Jászai Mari”, Tatabánya (Ungaria)
Tadeusz Słobodzianek: Clasa noastră
Regia: Guelmino Sándor

Teatrul Național „Toša Jovanović” Zrenjanin (Serbia)
Zrenjanin
Regia: Boris Liješević

Teatrul Reflektor / E8/ Teatrul Bitef (Serbia)
Macho Men
Concept: Milena Bogavac și Vojislav Arsić

Two Destination Language (Scoția-Bulgaria)
Near Gone
Creat de Katherina Radeva și Alister Lownie

Marco Chenevier/ALDES (Italia)
Această operă despre portocală
Autor: Marco Chenevier

F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Germania)
Coming out. Omagiu lui P. P. Pasolini
Regia: Szabó Kristóf

Veronika Szabó (Ungaria)
Queendom
Regia: Veronika Szabó

Teatrul Szkéné Budapesta (Ungaria)
Háy János: Dificil
Regia: Bérczes László

Teatrul „Koreja” Lecce (Italia)
Frame
Design și concept de Alessandro Serra

Ivo Dimcev (Bulgaria)
Sculptures
Concept: Ivo Dimcev

Programul Xtensions

Schuberty-Krahl-Bauer (Germania)
Anima
Concept: Rike Schuberty, Simon Krahl, Simon Bauer

Los INnato (Spania)
NO/Nato
Concept: Marko Fonseca și Raúl Martínez

Bram Gaafland (Olanda)
Prințul gălăgios al bucătăriei
Concept: Bram Gaafland

Asociația Solidart Timișoara
Altă zi cu soare
Text și regie: Andrei Ursu

Foto: TESZT – facebook

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”