Alba ca Zapada – din 6 decembrie pe marile ecrane din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/alba-ca-zapada-din-6-decembrie-pe-marile-ecrane-din-romania/

Filmul spaniol ,,Alba ca Zapada/ Blancanieves”, propunerea oficială a Spaniei la premiile Oscar pentru ,,cel mai bun film străin”, va avea premiera pe 6 decembrie în cinematografele din România.

Un articol de Andrada Văsii|1 decembrie 2013

Filmul spaniol „Alba ca Zapada/ Blancanieves“, propunerea oficială a Spaniei la premiile Oscar pentru „cel mai bun film străin“, va avea premiera pe 6 decembrie în cinematografele din România.

Filmul Alba ca Zapada, a cărui acţiune este plasată în oraşul spaniol Sevilla din anii ’20 ai secolului trecut, este un omagiu adus filmului alb-negru mut din Europa. În versiunea regizorului Pablo Berger, Albă ca Zăpada este Carmen, fiica unui faimos toreador, care nu iese din cuvântul mamei sale vitrege, Encarna.

Carmen reuşeşte însă să fugă de acasă şi se alătură unei trupe de pitici toreadori. Frumuseţea şi talentul său în ring atrag atenţia tuturor. Astfel, Encarna află în sfârşit unde poate să o găsească pe Carmen.

Citiţi şi: Baiadera participă în Festivalul „Viaţa e frumoasă!”

Filmul, distins cu premiul special al juriului şi premiul pentru cea mai bună actriţă la San Sebastian IFF în 2012 şi premiul Goya pentru cel mai bun film (2012), a fost proiectat anul acesta la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Blancanieves

Imagine din filmul Alba ca Zapada  

Rolul principal este interpretat de Maribel Verdú (Encarna) – una dintre cele mai cunoscute actriţe de origine spaniolă. Alături de aceasta, din distribuţie mai fac parte Emilio Gavira, Daniel Giménez Cacho şi Pere Poncho.

Pablo Berger şi-a început cariera de regizor cu filmul cult „Mama” (1988). Datorită numeroaselor premii pe care le-a primit, guvernul din Ţara Bascilor i-a oferit o bursă la Universitatea din New York, unde a făcut un masterat în artă cinematografică. În perioada petrecută în SUA, a realizat „Truth and Beauty”, notează Mediafax.

Lungmetrajul „Torremolinos 73″, în regia lui Pablo Berger, a avut premiera la Festivalul de Film de la Malaga, unde a câştigat numeroase premii şi a fost unul dintre filmele cu cei mai mulţi spectatori în Spania în 2004, primind numeroase nominalizări la Premiile Goya ale Academiei Spaniole de Film.

Foto credit: Cinemagia, filmul Alba ca Zapada

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.