„Album de familie”, câștigătorul premiului Heart of Sarajevo, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/album-de-familie-castigatorul-premiului-heart-of-sarajevo-in-cinematografe/

„Album de familie”, o co-producţie Turcia-Franţa-România, primit cu entuziasm la mai multe festivaluri internaţionale, va intra de pe 25 noiembrie în cinematografe.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2016

Voce marcantă a noii generații de regizori turci, Mehmet Can Mertoğlu (28 de ani) a câştigat cu filmul „Album de familie”, debutul lui în lungmetraj, France 4 Visionary Award, în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, și trofeul suprem, Heart of Sarajevo, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, 2016.  Recent, filmul a fost primit cu entuziasm și de cinefilii din București, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

„Album de familie”, o co-producție Turcia-Franţa-România, prezintă povestea unui cuplu aflat în jurul vârstei de 40 de ani, care se pregătește să falsifice un album de familie al unei așa zise perioade de sarcină, pentru a demonstra legătura biologică dintre ei și bebelușul pe care plănuiesc să-l adopte.

Pe genericul filmului apar nume sonore ale cinematografiei autohtone: regizorul Călin Peter Netzer, producătorul filmului, și directorul de imagine Marius Panduru, care semnează imaginea. Motiv pentru care Variety scrie: „Noul Cinema Românesc ajunge în Turcia în comedia impresionantă a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificată a unei familii”. Iar regizorul precizează la rândul lui: „Chiar și în Turcia, oamenii cred că e un film românesc făcut în Turcia, dar pot să înțeleg, există o tradiție în România a filmelor despre birocrație, mai mult decât în Turcia și bineînțeles că datorită lui Marius Panduru oamenilor le vine în minte mai ales „Polițist, adjectiv.” Birocrația este însă doar una dintre temele atinse în Album de familie, filmul satiră socială absurdă care aduce aminte de stilul lui Roy Andersson.

„Fiecare poză spune o poveste, nu neapărat însă și toată povestea. Protagoniștii filmului Album de familie, netoți și duplicitari, se folosesc de fotografii mai mult pentru construcția amintirilor decât păstrarea lor. Chiar dacă pozele ajung în albume de hârtie, nu pe Instagram sau Facebook, debutul regizorul turc Mehmet Can Mertoglu rânjește superior la practica, care deși este exhaustivă rămâne veșnic eluziv filtrată, a documentării de sine”, scrie Variety.

Album de familie a fost filmat timp de cinci săptămâni în locație, în orașele Ankara și Kayseri. Protagoniștii poveștii sunt interpretați de doi actori foarte cunoscuți pe plan autohton. Şebnem Bozoklu este una dintre cele mai populare actrițe în Turcia, cunoscută pentru rolul din filmul „Cold” (regizat de Uğur Yücel), dar și pentru succesul de box-office „Niyazi Gul, the Galloping Vet”, în timp ce Murat Kılıç apare în „Once Upon a Time in Anatolia”, regizat de Nuri Bilge Ceylan, câștigătorul Marelui Premiu al Juriului la Cannes, în 2011.

Mehmet Can Mertoğlu a studiat literatura turcă în Istanbul, a publicat articole despre cinema în reviste şi a atras atenția criticilor de film cu scurtmetrajul proiectat în zeci de festivaluri Yokus / The Slope (2008), o viziune asupra vieții din perspectiva unui portar de spital. Pe viitor, tânărul regizor spune că și-ar dori să concretizeze un film cu un ansamblu de actori, în stilul lui Robert Altman.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.