Alex Mirutziu prezintă o expoziție personală și un performance la BIDFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/alex-mirutziu-prezinta-o-expozitie-personala-si-un-performance-la-bidff-2017/

Artistul Alex Mirutziu va prezenta la Bucharest International Dance Film Festival expoziţia personală ”No blood bank included” şi performance-ul ”Dignity to the unsaid”. Vernisajul expoziţiei şi performance-ul vor avea loc pe 8 septembrie, între orele 19.00 şi 22.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Un articol de Petre Ivan|27 august 2017

De asemenea, MNAC va găzdui proiecția filmelor românești selectate anul acesta în competiția națională a festivalului.

Lucrările prezente în expoziție nu pot fi încasate frontal, fie vizual sau multisenzorial, ci prin ocol sau detour cu digestie lentă, care te poate consuma, chiar pierde. Lucrările mele cele mai recente ies din logica «eu» – aici — «restul» – în afară și problematizează dimensiunile incerte care coagulează un înțeles sau altul, cât și relațiile de co-existență dintre multiplele prezente, perspective sau aparențe ale individului și ale lumii în care acesta este aruncat, care nu pot fi epuizate niciodată. – Alex Mirutziu

Alex Mirutziu spune despre sine că este un artist în contra-timp, având profesia unui delimitator.

”Dignity to the unsaid” va fi susținut de performerii Alex Popa, Irina Sibef și Cosmin Stănilă. Performance-ul este comisionat de BIDFF și realizat în parteneriat cu Programul de Artă Performativă al Muzeului Național de Artă Contemporană București și sprijinit de Galeria SABOT.

Muzica este semnată de Elias Merino și Alex Mirutziu.

Intenționez să cercetez metode prin care una dintre cele mai importante scriitoare ale secolului XX – Iris Murdoch – a reușit să creeze sens printr-o abundență de sensuri, spus și nespus, sensuri pe care le numesc – modalități de a stăpâni lumea. Mișcarea conceptuală dintre spus și nespus este influențată de mereu prezenta fragmentare pe care o manifestăm atunci când privim lumea ca «ceva asemănător cu», un aspect fatal al limitărilor noastre fizice. Fragmentăm lumea ca să putem să o înțelegem și să funcționăm în interiorul ei. – Alex Mirutziu.

Originar din Sibiu, Alex Mirutziu a avut expoziţii personale în Zürich, Los Angeles, München şi Cluj-Napoca. În plus, el a susţinut prezentări despre performance şi teatru la instituţii prestigioase precum Royal College of Arts (Anglia), Von Kraal Theatre (Estonia), IASPIS (Suedia), şi a colaborat cu artişti şi scriitori printre care se numără Grit Hachmeister(Germania), Paul Devens (Olanda), Elias Merino(Estonia), Graham Foust (Statele Unite), Asa Jungnelius (Suedia) și Graham Harman (Statele Unite).

Cea de-a treia ediție a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 7 – 10 septembrie 2017.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ”, cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

 

Foto: Alex Mirutziu, BIDFF 2017 – facebook

19
/05
/21

Vineri, 21 mai, începe la București cea de-a doua ediție a Walk & Shoot Fest. Ateliere foto ce au ca temă centrală scena, discuții online despre fotografie și provocările din domeniu, o expoziție despre diversitate pe scena artelor performative, precum și un concept store cu printuri de autor semnate de artiştii colaboratori ai programului Walk & Shoot, se regăsesc în programul festivalului, care se va încheia pe 30 mai.

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.