Alexandra Nechita expune în premieră la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandra-nechita-expune-in-premiera-la-bucuresti/

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureştiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziţie de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spaţiul expoziţional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în faţa Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2017

Am creat în România cu o energie foarte bună și cu multă emoție. E o experiență nouă din multe puncte de vedere. Este prima oară când expun un ansamblu de sculpturi în țară, unde sunt cunoscută mai degrabă ca pictoriță. Sunt primele realizate chiar aici, cu materiale locale și – lucrul care mă bucură cel mai tare – sunt accesibile publicului, într-un spațiu mai puțin convențional, care încurajează interacțiunea. Visam de mult să creez în România și să expun pentru publicul de aici, spune Alexandra Nechita

Vernisajul expoziției Grădina cu sculpturi are loc pe 19 septembrie, de la ora 18:00, în fața Ateneului Român, în prezența artistei Alexandra Nechita. Despre cele opt sculpturi care vor fi expuse în această toamnă în fața Ateneului Român.

Sunt lucrări la care are acces oricine: le poți vedea, te poți apropia, le poți atinge. De aceea, îmi doresc ca toți cei care au ocazia să facă asta, să se conecteze cu lucrările, să le interpreteze și să le simtă în felul propriu. În fiecare dintre noi există o conversație permanentă între realitate și fantezie. E tema care se reflectă cel mai puternic în acest ansamblu de lucrări, dar care nu îngrădește nicio altă viziune. – Alexandra Nechita.

Alexandra Nechita

Plecată din România pe vremea când avea doar un an și jumătate, Alexandra Nechita a revenit în țara natală unde își dorește să dezvolte o nouă serie de proiecte.

Recunoscută în lumea întreagă pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă, pictorița româncă stabilită în SUA, Alexandra Nechita a avut la opt ani prima expoziție personală a Biblioteca Municipală din Los Angeles.

În scurt timp a atras atenția criticilor de artă, care au început să scrie despre maniera abstractă, unică, lirică a tinerei artiste. Tablourile Alexandrei Nechita se regăsesc în sute de muzee din lume, de la colecția de artă a Vaticanului, până la colecții particulare deținute de celebrități precum David Letterman, Whoopi Goldberg sau Calvin Klein.

Pe parcursul anilor, Alexandra Nechita și-a dezvoltat limbajul vizual aparte în numeroase picturi și sculpturi din bronz, sticlă și metal. În anul 2008 absolvă UCLA, una dintre cele mai mari și mai prestigioase instituții de învățământ din lume, de unde obține o diplomă în Arte Plastice și își dedică timpul promovării artelor ca mod de expresie și comunicare în școală.

Foto: Alexandra Nechita – facebook

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.