Alexandra Nechita, „Micuța Picasso”, are acum 30 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandra-nechita-micuta-picasso-are-acum-30-de-ani/

„Micuţa Picasso”, fetiţa care a uimit lumea întreagă cu operele ei, realizate la o vârstă foarte fragedă, pictoriţa Alexandra Nechita, născută în 1985, la Vaslui, are acum 30 de ani şi este mămică.

Un articol de Liliana Matei|5 mai 2016

După ce tatăl ei, Niki Nechita a reușit să fugă din țară în timpul comunismului și să se refugieze în Statele Unite ale Americii, micuța Alexandra și mama ei, urmându-l după doi ani, fetița a primit șansa la o nouă viață. La 11 ani era senzația lumii întregi, picturile ei fiind vândute cu mai mult de 100.000$. La acea vârstă, lucrările ei erau comparate cu cele ale lui Pablo Picasso, dar Alexandra spunea în emisiunea lui Oprah, că ea nu încearcă să imite stilul nimănui. Era anul 1996. „Nici măcar nu știam cine e Picasso. Doar făceam ce-mi plăcea mie și am început să pictez în acest fel pentru că voiam să fiu diferită”, conform Huffington Post.

Alexandra Nechita are astăzi 30 de ani și a devenit între timp mămică. Oprah a mers la studioul ei din Los Angeles să vadă cum arată astăzi, după 20 de ani, viața copilului-minune care a uimit lumea întreagă. „Micuța Picasso” i-a spus că, în ceea ce privește procesul artistic, nu s-au schimbat prea multe. Iar la ea în atelier sunt lucrări începute chiar înainte de show-ul lui Oprah din urmă cu 20 de ani.

Alexandra povestește că pasiunea ei pentru artă a făcut să fie adesea exclusă din lumea copiilor de vârsta ei. „Dacă am făcut sacrificii? Dacă am făcut alegeri clare și am pus întotdeauna cariera înaintea unui joc de fotbal, a unei seri de dans sau a unei petreceri aniversare? Absolut! Dacă regret asta? Nu!”

Deși recunoaște că a trebuit de multe ori să-și învingă frustrările că a ratat anumite experiențe în existența ei de adolescentă, spune cu convingere că a fost alegerea ei. „N-am avut niciodată sentimentul că am fost forțată. Am ales singură”.

Iar alegerea ei a meritat, pentru că lucrările ei se vând bine. Cel mai mare preț pe care l-a obținut vreodată pentru o lucrare a fost de 400.000$, spune ea, mărturisind că este extrem de recunoscătoare pentru toate oportunitățile care i s-au oferit în acești douăzeci de ani.

„Am fost incredibil de norocoasă că am reușit să-mi asigur minunat existența din munca mea, și asta nu doar pentru mine, ci pentru toată familia și acum pentru familia mea deja extinsă”, a mai spus ea, declarând că acesta este cel mai mare dar pe care l-a primit.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.