Alexandra Nechita, „Micuța Picasso”, are acum 30 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandra-nechita-micuta-picasso-are-acum-30-de-ani/

„Micuţa Picasso”, fetiţa care a uimit lumea întreagă cu operele ei, realizate la o vârstă foarte fragedă, pictoriţa Alexandra Nechita, născută în 1985, la Vaslui, are acum 30 de ani şi este mămică.

Un articol de Liliana Matei|5 mai 2016

După ce tatăl ei, Niki Nechita a reușit să fugă din țară în timpul comunismului și să se refugieze în Statele Unite ale Americii, micuța Alexandra și mama ei, urmându-l după doi ani, fetița a primit șansa la o nouă viață. La 11 ani era senzația lumii întregi, picturile ei fiind vândute cu mai mult de 100.000$. La acea vârstă, lucrările ei erau comparate cu cele ale lui Pablo Picasso, dar Alexandra spunea în emisiunea lui Oprah, că ea nu încearcă să imite stilul nimănui. Era anul 1996. „Nici măcar nu știam cine e Picasso. Doar făceam ce-mi plăcea mie și am început să pictez în acest fel pentru că voiam să fiu diferită”, conform Huffington Post.

Alexandra Nechita are astăzi 30 de ani și a devenit între timp mămică. Oprah a mers la studioul ei din Los Angeles să vadă cum arată astăzi, după 20 de ani, viața copilului-minune care a uimit lumea întreagă. „Micuța Picasso” i-a spus că, în ceea ce privește procesul artistic, nu s-au schimbat prea multe. Iar la ea în atelier sunt lucrări începute chiar înainte de show-ul lui Oprah din urmă cu 20 de ani.

Alexandra povestește că pasiunea ei pentru artă a făcut să fie adesea exclusă din lumea copiilor de vârsta ei. „Dacă am făcut sacrificii? Dacă am făcut alegeri clare și am pus întotdeauna cariera înaintea unui joc de fotbal, a unei seri de dans sau a unei petreceri aniversare? Absolut! Dacă regret asta? Nu!”

Deși recunoaște că a trebuit de multe ori să-și învingă frustrările că a ratat anumite experiențe în existența ei de adolescentă, spune cu convingere că a fost alegerea ei. „N-am avut niciodată sentimentul că am fost forțată. Am ales singură”.

Iar alegerea ei a meritat, pentru că lucrările ei se vând bine. Cel mai mare preț pe care l-a obținut vreodată pentru o lucrare a fost de 400.000$, spune ea, mărturisind că este extrem de recunoscătoare pentru toate oportunitățile care i s-au oferit în acești douăzeci de ani.

„Am fost incredibil de norocoasă că am reușit să-mi asigur minunat existența din munca mea, și asta nu doar pentru mine, ci pentru toată familia și acum pentru familia mea deja extinsă”, a mai spus ea, declarând că acesta este cel mai mare dar pe care l-a primit.

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

16
/09
/16

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, astăzi (vineri), Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

16
/09
/16

Bucureștenii sunt invitați să participe, la sfârșitul acestei săptămâni, la evenimentele dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei organizate în Piața Constituției și parcurile Cișmigiu și Herăstrău, unde urmează să aibă loc concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade sau plimbări cu trăsura. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

12
/08
/16

6 artiști și 6 artizane își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 30 august. Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.