Alexandrina Halic, actrița poveste
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandrina-halic-actrita-poveste/

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti în lumea magică a teatrului pentru copii, o actriţă de poveste, pe nume Alexandrina Halic.

Un articol de Liliana Matei|23 noiembrie 2020

Mititică de statură, dar dăruită cu un talent de nestăvilit, de o candoare dezarmantă și un entuziasm revigorant, eroina noastră a cutreierat ținuturile fabuloase ale basmelor și dramatizărilor populate de eroii literaturii pentru copii, traversându-le cu uimire și încântare.

Interpretări memorabile au marcat fiecare oprire asupra rolurilor care i-au fost hărăzite – și memorabile au fost și fiecare dintre miile de întâlniri cu publicul năzdrăvan din sala de spectacol. A fost Pinocchio, a fost Alice în Țara Minunilor, a fost Micul Prinț și David Copperfield – a fost și continuă să fie o bucurie să o privim și astăzi, jucând cu aceeași forță creatoare neobosită.

Cu ocazia celebrării a 55 de ani de la înființare, Teatrul Ion Creangă alege să-și celebreze trecutul printr-o serie de proiecte dedicate vocilor care i-au clădit prezentul și viitorul. Astfel, primul proiect editorial din Programul aniversar TIC55 este dedicat unei personalități emblematice a teatrului pentru copii: Alexandrina Halic, o actriță care a înnobilat scena Teatrului Ion Creangă de-a lungul a peste cinci decenii de activitate.

Intitulat „Alexandrina Halic – Actrița poveste, albumul ia forma unui amplu interviu acordat de actriță scriitorului și publicistului Ion Moldovan, completat de o generoasă selecție de fotografii și materiale de arhivă. „Prilejuind o nostalgică întoarcere în trecut și o fermecătoare evocare a unui itinerar de creație, după cum amintește criticul literar și teatrologul Doina Modola, care semnează prefața albumului, interviul se împletește cu evenimente decisive din istoria Teatrului Ion Creangă, cu portrete ale unor mari personalități artistice, evocate de Alexandrina Halic, dar și cu emoționante confesiuni ale unora dintre regizorii și actorii care au colaborat cu Alexandrina Halic de-a lungul timpului, printre care: Ion Caramitru, Gelu Colceag, Șerban Puiu, Oana Pellea sau Adela Mărculescu.

Albumul a fost editat de Editura Didactica Publishing House și poate fi consultat în format electronic, gratuit, pe platforma ISSUU.

Lansat în luna mai 2020, cu ocazia împlinirii a cincizeci și cinci de ani de la înființarea Teatrului Ion Creangă, programul aniversar pune în lumină unele dintre cele mai importante momente și personalități artistice care au influențat destinul instituției. În contextul restricțiilor impuse de pandemie, programul se desfășoară pe două paliere: o componentă video online, cuprinzând testimoniale realizate cu implicarea echipei și colaboratorilor Teatrului Ion Creangă și o componentă editorială, care va fi continuată în stagiunile următoare.

Jurnalistul și prozatorul Ion Moldovan s-a născut la Blaj, în anul 1957. Un împătimit spectator și un bun cunoscător al vieții teatrale românești, publică începând din anul 2006 primele sale volume dedicate teatrului: „Câte vieți ai tu, Actorule?” (2006), „11 Artiști de nota 10” (2007), „Dialoguri între viață și artă” (2008). În perioada 2008-2009 lansează două serii editoriale. Prima dintre acestea, realizată în colaborare cu Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, este dedicată unor personalități ale teatrului muzical, printre care Daniela Vlădescu sau Mioara Manea. Cea de-a doua serie îmbracă forma unor volume-portret dedicate actorilor Grigore Vasiliu Birlic, Carmen Stănescu, Valeria Gagealov și Simona Bondoc.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!