Alexandru Arsinel găteşte raţă pe varză la Politică şi delicateţuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-arsinel-gateste-rata-pe-varza-la-politica-si-delicateturi/

Mircea Dinescu îşi începe recitalul în bucătărie, în ultima zi de primăvară, pe 31 mai, alături de Alexandru Arşinel, căruia îi pregăteşte bucate delicioase cum numai el ştie să facă. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Un articol de Petre Ivan|29 mai 2015

Pus pe şotii şi plin de voie bună, Alexandru Arsinel nu se dă în lături de la munca din bucătărie şi toacă varză nouă cot la cot cu poetul, care mai apoi o prepară în tigaie, alături de două copane durdulii de raţă, stropite cu vin de la Cetate şi zeamă de portocale.

Iese o mâncare „de-ţi vine să dai cu căciula-n câini!”. Dar asta nu e tot, întucât ciulamalele clasice sunt „puţin cam plicticoase”, Dinescu „altoieşte” o ciulama de ciuperci cu o tocăniţă în care legumele se însoţesc de minune cu laptele şi vinul, iar la final trânteşte o mămăligă, spre marea încântare a invitatului său: „E o bucătărie fascinantă, e ca dintr-un basm, pentru că Mircea Dinescu are această mare bucurie de a se afla într-un mediu creativ, care poate să ţină de literatură sau de arta culinară”.

Bucatele sunt savurate în cramă, la un pahar de vin rosé şi în compania muzicii inedite cântată de Caliu din Clejani şi taraful său, cei care au uimit Europa cu virtuozitatea şi talentul lor. Iar discuţia dintre cei doi, pigmentată cu umor şi vorbe de duh, e o incursiune prin viaţa şi cariera actorului Alexandru Arşinel.

Despre Alexandru Arsinel

Arşinel s-a născut la 04 iunie 1939, în Dolhasca, judeţul Suceava. Nu a reuşit să intre la Facultatea de Construcţii din Iaşi şi, după ce a făcut o perioadă Alexandru Arsinel figuraţie la Teatrul Naţional din oraş, s-a hotărât sa devină actor.

În 1962 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Debutul pe scenă avea loc în 1961, cu piesa „Centrul înaintaş a murit în zori”, de A. Cuzzani.

În 1966 s-a mutat la Bucureşti şi din 1967 joacă la Teatrul de Revistă Constantin Tănase. A regizat spectacolul „Nevestele vesele” de la Teatrul Tănase şi a jucat în spectacole de revistă, având-o ca parteneră pe actriţa Stela Popescu.

A apărut în emisiuni de divertisment la radio şi televiziune, are numeroase albume muzicale („Cântece de Crăciun”, „Evergreen”, „Ce faci astă seară tu”), precum şi „Momente vesele cu Arşinel” şi „Momente vesele cu Stela şi Arşinel”.

În 1981 debuta pe marele ecran în filmul „Ana şi hoţul”, de Virgil Calotescu. A mai jucat în „Ca-n filme”, „Anotimpul iubirii”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „Flăcăul cu o singură bretea”, „Miss Litoral”, „A doua cădere a Constantinopolului”. Conduce Teatrul de Revistă Constantin Tănase, este căsătorit din 1968 cu Marilena şi are doi fii.

Foto: Alexandru Arsinel , Politică şi delicateţuri  – www.tvr.ro

27
/08
/14

CRONICĂ DE FILM. „Camera groazei”, un film danez cu succes la publicul din țara sa, este un thriller care bifează corect, dar fără vervă și originalitate, mărcile genului. Filmul lui Mikkel Norgaard se păstrează într-o zonă mainstream și afișează o sfioșenie surprinzătoare, atât narativ, cât și vizual.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

27
/08
/14

Programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o serie de producții din spațiul geografic central-european, în cadrul unor secţiuni necompetiţionale. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti statul comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX.

26
/08
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a atins cifra de 90.703 spectatori şi încasări de 1.136.889 de lei, devenind astfel unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii ani.

26
/08
/14

Astăzi începe cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ediție care este dedicată temei “Eroi și antieroi din Balcani”. Timp de șase zile, în perioada 26 – 31 august, în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în cadrul Divanului vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

25
/08
/14

Comedia “America, venim!”, debutul în lungmetraj al regizorului Răzvan Săvescu, a cărei premieră va avea loc pe 19 septembrie, pune accentul pe întâmplările amuzante şi neprevăzute prin care trece trupa unui teatru de provincie ajuns la New York.

25
/08
/14

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 90 de ani. Attenborough a primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.