Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu au primit câte o stea pe Aleea Celebrităţilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-arsinel-ion-dichiseanu-si-sergiu-nicolaescu-au-primit-cate-o-stea-pe-aleea-celebritatilor/

Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Teatrul Metropolis şi Cocor, a organizat astăzi, în Piaţa Timpului, ceremonia de decernare a stelelor pentru Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 mai 2015

Steaua i-a fost oferită actorului şi regizorului Sergiu Nicolaescu, in memoriam. Stelele au fost oferite în prezenţa Primarului General al Municipiului Bucureşti – Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu, a Directorului Teatrului Metropolis – George Ivaşcu, a reprezentantului COCOR – Dan Stoica, a colegilor de scenă şi prietenilor: Vasile Muraru, Vladimir Găitan, Gheorghe Visu, Cezara Dafinescu, Monica Davidescu, George Mihăiţă, Mona Radu, Rudi Rosenfeld, Ion Haiduc, Alexandru Lulescu, Ştefan Velniciuc şi alţii, dar şi a bucureştenilor iubitori de teatru şi film care au venit în număr mare pentru a asista la ceremonie.

“Doamnelor, domnilor faceţi parte din instanţa publică care prin prezenţa dvs. apreciază gestul acesta superb care vine la iniţiativa Teatrului Metropolis şi a Primarului General căruia trebuie pe lângă laudatio pe care trebuie să îl fac, să îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru Teatrul Constantin Tănase (…). Tot drumul i-a fost străjuit de stele. De stelele verzi pe care le-a văzut muncind cu sânge şi cu sudoare pe scenă, bucurând mii, milioane şi miliarde cred. Toată această muncă, astăzi, domnule Primar General şi domnule Ivaşcu, plăsmuieşte esenţa acestei stele. Steaua asta înseamnă în esenţa ei: emoţii, muncă, muncă, muncă, sudoare, sânge şi nu în ultimul rând, binemeritatele aplauze. Tot ce-am spus eu, de la începutul cuvântării, trebuia să poarte şi un nume, şi acest este Alexandru Arşinel.” – Vasile Muraru.

DSC_4970

“Domnule Primar General vă mulţumesc pentru înaintarea la grad. În sfârşit primesc şi eu steaua. M-aţi deconspirat. De azi nu voi mai lucra sub acoperire. E un moment emoţionant în care această stea reprezintă o răsplată a unei munci de peste 50 de ani. Îi mulţumesc lui Ivaşcu nu pentru stea. Îi mulţumesc lui Ivaşcu pentru Teatrul Metropolis care reprezintă o gazdă trainică pentru marii actori români care, din când în când, sunt părăsiţi şi îşi găsesc locul unde să îşi desfăşoare această minunată activitate, la Metropolis” – Alexandru Arşinel.

“Vreau să înţelegeţi încă o dată că astăzi se exprimă, dacă mai era nevoie, respectul comunităţii pentru tot ceea ce aţi făcut. Vă iubim şi vă respectăm, maestre.” Primarul General al Municipiului Bucureşti- Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu despre Alexandru Arşinel

“Aduc salutul meu şi al Uniunii Cineaştilor pentru un mare actor, un actor care are 55 de ani de activitate. Asta înseamnă 55 de ani de transfigurare în roluri de teatru şi de film. Ion Dichiseanu a făcut 60 de filme de lungmetraj. A început ca un june prim şi a îmbătrânit treptat-treptat pe ecran, chipul lui căpătând profunzime, suferinţă, bucurie, extaz, de câte ori un rol îi cerea acest lucru. De fapt, Ion Dichiseanu este un suflet de copil, de copil mare, care se bucură astăzi de această stea. Fiindcă, de fapt, ce reprezintă aceste stele dacă nu eternizarea, dacă nu, într-un fel, sperăm noi, nemurirea?” – Laurenţiu Damian

“Sunt emoţionat. E un moment superb în viaţa fiecărui actor care a muncit, fie în teatru, fie în film. Mulţumesc în primul rând că mă onoraţi cu prezenţa dumneavoastră. Le mulţumesc din inimă colegilor mei, chiar de generaţie mai tânără, cu care joc în spectacolul Amadeus.” – Ion Dichiseanu

DSC_4992

“Vă mulţumesc pentru faptul că existaţi, pentru faptul că m-aţi onorat şi mă onoraţi cu prietenia dumneavoastră. Şi sunt mândru de acest lucru.” Primarul General al Municipiului Bucureşti- Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu despre Ion Dichiseanu

“Personalitate enigmatică, asemuită de multe ori cu un uriaş iceberg, Sergiu Nicolaescu m-a onorat cu prietenia lui specială fără efuziuni gratuite, dar cu o dragoste adevărată, extinsă cu multă tandreţe asupra familiei mele. Într-o frumoasă zi de iarnă petrecută împreună, l-am surprins pe Sergiu cu băiatul meu ţinut pe umeri jucându-se în zăpada din faţa casei, ca doi copii scăpaţi de privirea severă a părinţilor. Era un alt Sergiu Nicolaescu, neştiut de nimeni.” – Vladimir Găitan

“Sunt convins că maestrul, deşi praf de stele, se bucură în acest moment pentru că oamenii lângă care a trăit, pe care i-a făcut să fie mai buni cu ceea ce a creat pentru lumea românească şi, de ce nu, internaţională. Cred că este liniştit şi mulţumit că noi îi păstrăm aceeaşi amintire cu demnitate şi respect.” – Primarul General al Municipiului Bucuresti- Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu despre Sergiu Nicolaescu

În cadrul evenimentului, actorii au primit Placheta Oraşului din partea Primarului General Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu, dar şi câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.