Alexandru Arşinel, transplant de rinichi. „Operaţia îmi prelungeşte viaţa!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-arsinel-transplant-de-rinichi-operatia-imi-prelungeste-viata/

Actorul Alexandru Arşinel, care a suferit, joi, un transplant de rinichi la o clinică din Cluj-Napoca, a declarat, vineri, pentru Mediafax că, în urma acestei intervenţii, este un om „născut din nou”. „Închipuiţi-vă că un om, la o anumită vârstă, se naşte din nou. Această operaţie îmi prelungeşte viaţa în modul cel mai decent”. Arşinel a […]

Un articol de Corina Vladov|30 august 2013

Actorul Alexandru Arșinel, care a suferit, joi, un transplant de rinichi la o clinică din Cluj-Napoca, a declarat, vineri, pentru Mediafax că, în urma acestei intervenții, este un om „născut din nou”.

„Închipuiți-vă că un om, la o anumită vârstă, se naște din nou. Această operație îmi prelungește viața în modul cel mai decent”. Arşinel a început să aibă probleme renale acum zece ani, dar nu a ajuns la dializă.

„Când ajungi la dializă, trei sferturi din viața ta se petrec în spital, lucru pe care l-aș fi suportat cu greu, așa cum Toca (regizorul Alexandru Tocilescu, n.r.) nu a suportat”, a mărturisit Alexandru Arșinel.

Actorul a povestit că s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Mihai Lucan și, după ce i s-au făcut analize, a fost pus pe o listă de transplant. Joi, la o zi după ce a fost anunțat că a fost găsit un rinichi compatibil pentru el, actorul a mers la Cluj-Napoca, unde a fost supus complicatei intervenții chirurgicale de transplant.

Operația a fost efectuată cu succes la Cluj-Napoca de echipa condusă de reputatul prof. univ. dr. Mihai Lucan, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj și șeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Ţin să mulțumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan și, bineînțeles, lui personal, omul căruia îi datorez de ieri, viața.

             Alexandru Arşinel

Arșinel va mai sta internat la Cluj-Napoca încă două săptămâni, pentru a asigura ceea ce el a numit, cu umor, „familiarizarea musafirului”, după care va fi sub tratament medicamentos timp de 3-4 luni, dublat cu vizite la medicul care l-a operat.
Actorul a declarat că plănuiește să revină pe scenă în octombrie.

După ce a jucat la Sala Savoy din Capitală în toate spectacolele stagiunii 2012 – 2013, după zecile de turnee efectuate în țară și străinătate și după ce a jucat în fiecare sâmbătă, în iulie şi august, la Teatrul de Vară „Herăstrău”, în seria de spectacole „O seară la Revistă” din cadrul stagiunii estivale a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, spectacolele fiind transmise live de TVR2 – o premieră absolută după mai bine de 25 de ani -, starea de sănătate a marelui actor s-a înrăutățit.

Actorul Alexandru Arşinel s-a născut pe 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava. În anul 1962, el a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Este vedetă a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, dar şi director al instituţiei. Alături de Stela Popescu, el a format un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi în străinătate. Pentru activitatea lor, cei doi actori au fost răsplătiţi, în anul 2002, cu premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

O carieră împlinită

A jucat în filme precum „Ana şi… hoţul” (1981), „Miss Litoral” (1990), „Anotimpul iubirii”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), „Paradisul în direct” (1995), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001).
În februarie 2004, Arşinel a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

În 1980, prof. univ. dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. Împreună profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din München, în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume.

În anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi și pancreas, iar în 2010 a efectuat în premieră în Europa de est primul transplant de rinichi de la un cadavru. Studiul său asupra procedurii de transplant renal încrucișat bazată pe alocarea stabilă a fost citat de savantul american Alvin Roth, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012.

De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operații urologice și de intervenții endoscopice și laparoscopice, precum și mii de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor în anul 2000, cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer în anul 2006 și, recent, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.

Foto: Ring

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.