Alexandru Dabija, 60. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-dabija-60-la-multi-ani/

Într-o zi de 13 februarie (1955) se năştea Alexandru Dabija, unul dintre cei mai experimentaţi regizori de teatru din România, dar şi un actor aflat (încă) la început de carieră.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2015

Alexandru Dabija  a absolvit Institutul de Teatru şi Film, Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Regie teatru şi a fost epartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cunoscut în acea vreme drept „cel mai bun teatru din Bucureşti”. Tot acolo a debutat în 1976 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cu spectacolul „Răfuiala” de Philip Massinger, obţinând premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

Montează la Piatra Neamţ Shakespeare şi Caragiale, iar la Iaşi face senzaţie cu „Chiriţa” de Vasile Alecsandri. Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi director al teatrului între 1991-1994 şi 1996-2002.

Montează în Bucuresti, dar şi la teatre din provincie, abordează atât texte clasice, cât şi texte din dramaturgia contemporană română şi străină. „Un duel” de A.P.Cehov reprezintă prima lui montare pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Dabija a obţinut numeroase nominalizări şi premii, printre care premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, 1995, şi alături de Marcel Iureş şi alte personalitati, a fondat în 1995 Teatrul “Act” din Bucuresti.

Eu fac spectacole de teatru şi, uneori, asta e frumos. E ca şi cum te-ai juca cu o pisică: e minunat dar mai şi zgârie. Să tot îmbătrâneşti nu e ok. Dar nici să tot fii tânăr nu e o treabă. Toate ipostazele sunt ridicole şi nu-ţi mai rămâne decât să râzi de tine şi de ce ţi se întâmplă. – Alexandru Dabija

Alexandru Dabija, actor în filmul lui Radu Jude "O umbră de nor"

Alexandru Dabija, actor în filmul lui Radu Jude „O umbră de nor”

Alexandru Dabija și-a făcut debutul în actorie în scurtmetrajul lui Radu Jude, O umbră de nor, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes. Rolul său a fost cel al unui preot, chemat la căpătâiul unei muribunde pentru ultima rugăciune. Într-un interviu dat Mediafax după lansarea filmului, Radu Jude spunea că pe platourile de filmare ,,a fost un singur regizor adevărat: Sandu Dabija”.

Foto: Alexandru Dabija  – cinemagia