Alexandru Maftei montează ”După Ploaie” la Teatrul Apollo111
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-maftei-monteaza-dupa-ploaie-la-teatrul-apollo111/

Teatrul Apollo111 anunţă a doua producţie proprie: După Ploaie, în regia lui Alexandru Maftei. Bazat pe un text al cunoscutului autor catalan Sergi Belbel, spectacolul spune o poveste care se petrece într-un viitor apropiat, într-o lume în care nu a mai plouat de doi ani, fumatul este complet interzis, iar corporaţiile, ca simbol al autorităţii supreme, intervin nu doar în aspectele profesionale ale vieţii angajaţilor, ci şi în cele private. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Ioana Flora, Andrei Aradits şi Dana Voicu. Scenografia este semnată de Vali Ighigheanu. Premiera va avea loc pe 18 februarie.

Un articol de Liliana Matei|27 ianuarie 2017

În lumea din „După Ploaie” e secetă de doi ani. Oamenii par să se fi obișnuit cu asta. Aproape zilnic elicoptere se lovesc de zgârie-nori. Oamenii par să se fi obișnuit și cu asta. Angajaților unei mari corporații li se interzice fumatul atât la serviciu, cât și în viața particulară. Cu asta nu s-au obișnuit. Ei se furișează pe ascuns sus, pe terasa clădirii de 49 de etaje în care lucrează, pentru a fuma în secret. Secretare, IT-iști, curieri sau șefi, cu toții încalcă individual sau în grup această interdicție.

Întâlnirea la o țigară – prilej pentru a descoperi conflictele subterane din marea corporație – devine și catalizatorul unor relații mai profunde ce se leagă între cei veniți la fumat. Ura acumulată în oameni pare să fie sursa Răului care a lovit lumea. Există o singură salvare. Care va fi ea?

„De un an de zile de când mi-am propus să pun în scenă piesa lui Sergi Belbel lumea pare că a luat-o razna mai rău ca niciodată. Isteria colectivă pe care personajele din piesă o trăiesc – căci de doi ani nu a mai plouat deloc –  începe să semene din ce în ce mai mult cu nebunia colectivă care a lovit România, Europa, America, Rusia și lumea largă. Istoricii prevăd o conflagrație iminentă, atentatele au devenit o știre banală, suferința a mii de oameni nu mai impresionează pe nimeni, minciuna proliferează mai bine ca oricând. Clarviziunea unuia dintre personajele piesei care spune că uscăciunea pământului este o pedeapsă pentru uscăciunea omenilor mi se pare că este actualitatea însăși. Șansele de îndreptare sunt de unu la un milion, dar ele încă există”, a declarat Alexandru Maftei, regizorul spectacolului.

Sergi Belbel este un prolific autor de origine catalană, multi-premiat pentru piesele sale de teatru. Deși a fost scris în anul 1993, textul „După Ploaie” este mai actual ca oricând. Ceea ce atunci era considerată aproape o distopie, azi pare să fie realitatea.

Scenografia spectacolului este semnată de Vali Ighigheanu, care are o lungă carieră în teatrul și filmul românesc (Aurora, Umbre, Afacerea Est). Mișcarea scenică este semnată de Arcadie Rusu.

Din distribuție fac parte Andrei Aradits, Raluca Botez, Bogdan Dumitrescu, Ioana Flora, Lucian Pavel, Andreea Mateiu, Ana Turos și Dana Voicu.

Textul piesei a fost tradus în lima română de Delia Prodan.

Premiera spectacolului „După Ploaie” va avea loc sâmbătă, 18 februarie, de la ora 20:00. Biletele pentru primele reprezentații se pot cumpăra online, de pe BLT.ro, dar și la casa de bilete a teatrului.

Apollo111 include o stagiune principală de teatru în fiecare an, dar și un repertoriu de teatru pentru copii. Spectacolele pe care teatrul le oferă sunt selecționate anual de către un alt director artistic. Apollo111 va reprezenta totodată mixul perfect între vizionarea celor mai bune spectacole, clasice și contemporane și un spațiu de comunicare între public și artiști, antreprenori din domeniul creativ și personalități din domeniul cultural.

Foto: Adi Bulboacă

20
/05
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a anunțat care sunt cei șase artiști ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski (foto), Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.