Alexandru Papadopol, Alina Ilea şi Răzvan Georgescu, în juriul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-papadopol-alina-ilea-si-razvan-georgescu-in-juriul-ceau-cinema/

Ceau, Cinema! dezvăluie componenţa juriului care va acorda trofeul competiţiei, la cea de-a treia ediţie a festivalului (14-17 iulie): actriţa Alina Ilea, actorul Alexandru Papadopol şi regizorul Răzvan Georgescu.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2016

ALINA ILEA (n. 1973) este actriță la Teatrul Național Timișoara din anul 2000, unde a interpretat peste 30 de roluri.  A lucrat cu regizori importanți ai scenei românești: Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Radu Afrim, Alexander Hausvater, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu‚ Peter Kerek.

De asemenea‚ Alina Ilea a colaborat și cu regizori străini importanți: Rodrigo Garcia, Rahim Burhan, Gregory Hlady. Are colaborări cu compania teatrală româno-franceză Compania 28‚ cu Opera Națională Timișoara‚ dar și cu teatrul independent Electric Theatre din Timișoara.

Alina Ilea

Alina Ilea

În 2014, Alina Ilea a fost selectată în programul 10 pentru FILM în cadrul TIFF. Cel mai recent rol în cinema este în lungmetrajul Selfie 69 (regia: Cristina Iacob, 2016). Tot în acest an joacă rolul Marianne în Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, spectacol cu care regizorul Radu Jude a debutat în teatru.

RĂZVAN GEORGESCU (n.1965) este regizor și producător de filme documentare și autor a două cărți. În anii ‘90 a lucrat ca editor de imagine și regizor de studio pentru ZDF și 3sat în Germania. În 1998 este numit redactor-șef al câtorva emisiuni culturale pentru postul de televiziune ARTE, poziție din care producea și diverse filme documentare.

În 2005 este producător împreună cu Florin Iepan al filmului Decrețeii (în regia lui Florin Iepan). A regizat și produs: Moștenirea lui Monte Cristo (2003), Testimonial (2008, Prix Europa-Berlin, Best International Film – Connecticut), Pașaport de

 Razvan Georgescu

Razvan Georgescu

Germania, 2015 (premiul UCIN, premiul Ministerului de Interne al landului Baden Württemberg). Răzvan Georgescu se întoarce la Ceau, Cinema! după ce, anul trecut, cinematograful recondiționat din Gottlob era inaugurat cu o proiecție specială a filmului Pașaport de Germania, în prezența regizorului.

ALEXANDRU PAPADOPOL (n. 1975) este actor la Teatrul Odeon din Bucureşti. În 2001, când încă era student la UNATC (clasa prof. Dem Rădulescu), a debutat în filmul Marfa și banii (regia: Cristi Puiu).  Pentru rolul din acest film a obţinut premiul de interpretare masculină la Festivalul de Film de la Salonic.

A mai jucat roluri principale în Occident (regia: Cristian Mungiu, 2002), Love Building (regia: Iulia Rugină, 2013), Acasă la tata (regia: Andrei Cohn,

Alexandru Papadopol

Alexandru Papadopol

2015), București Non-stop (regia: Dan Chișu, 2015) și Două lozuri (regia: Paul Negoescu, 2016). În teatru, cele mai recente roluri sunt “Locotenent Lucas” din Svejk (regia: Alexandru Dabija) și „Căpitanul Bluntschli” din Soldatul de ciocolată (regia: Andrei Șerban), ambele din 2016.  Alexandru Papadopol se va întâlni de asemenea cu publicul de la Ceau, Cinema! în cadrul a două proiecţii speciale.

Marele Premiu, 1000 de euro

Cei trei membri ai juriului competiției Ceau, Cinema! vor decerna Marele Premiu în valoare de 1000 de euro. Spectatorii vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro, acordat cu sprijinul Kathrein România.

La ediţia din acest an, cu sprijinul Vitas România, va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). Selecționerul competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

Ceau, Cinema, ediţia a treia

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat).

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Primăria Gottlob, Autoclub (Centrul Volkswagen Timișoara),  Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ambasada Portugaliei în România, Hotel Timișoara, AMBASADA, Atelier Unu.  Parteneri media: Radio Timișoara, TVR Timișoara, Ziarul Metropolis, 24 FUN.

Mai multe informații la ceaucinema.ro, facebook.com/ceaucinema

Foto: Ceau,  Cinema – ceaucinema.ro

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.

31
/10
/15

După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitați speciali, dezbateri și multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecții suplimentare, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.

31
/10
/15

„Scriem pentru a împărtăşi cu ceilalţi dacă ne-a plăcut un film. Scriem pentru a încerca să înţelegem filmul. Trebuie să căutăm adevărul obiectiv al filmului. Criticul este cel care încearcă să se înşele mai rar decât ceilalţi. Meseria de critic este una solitară” – criticul de film Pascal Mérigeau.

31
/10
/15

În acest weekend, Paramount Channel oferă recompense speciale fanilor genului horror. Sâmbătă și duminică, telespectatorii români vor intra în atmosfera specifică de Halloween cu ajutorul filmelor The Haunting (31 Octombrie, 23:00), Friday, the 13th IV (1 Noiembrie, 1:10), Friday the 13th VII (1 Noiembrie, 03:00), Case 39 (1 Noiembrie, 23:00), The Ring (2 Noiembrie, 01:10), Friday the 13th VIII (2 Noiembrie, 03:20).

30
/10
/15

CRONICĂ DE FILM E greu de spus care au fost intenţiile reale ale lui Jacques Audiard cu „Dheepan” (2015), un film minor în cariera sa, dar care i-a adus totuşi un Palme d’or (fără strălucire şi glorie) la Festivalul de la Cannes.

30
/10
/15

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans și a abordărilor cinematografice contemporane.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.

26
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Assassin”, noul şi aşteptatul film al regizorului taiwanez Hou Hsiao-Hsien, este o capodoperă a contrapunctului, prin îmbinarea armonioasă a două extreme: contemplarea la care îndeamnă cadrele lungi şi viteza excepţională din scenele de luptă minuţios coregrafiate.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.