Alexandru Papadopol citește din Homeric, un nou roman semnat de Doina Ruști
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-papadopol-citeste-din-homeric-un-nou-roman-semnat-de-doina-rusti/

Homeric, apărut de curând la Editura Polirom, adoptă registrul fantastic şi o structură de avangardă, fiind, într-un anumit fel, o sinteză a prozei scrise de Doina Ruşti. Librăria Cărtureşti Carusel (str. Lipscani 55, Bucureşti). Joi, 26 septembrie 2019, de la ora 19.00

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2019

Când din Pădurea Cotroceni răbufnesc aburii parfumați ai altei lumi, ceva teribil și străvechi pătrunde în casele bucureștenilor. Prin Gorgani, începe să bântuie o stafie, iar oamenii dispar, unul câte unul, printre dispăruți numărându-se și o celebră ghicitoare, de care se leagă existențele multora. În nopțile întunecate o trăsură roșie străbate străzile, scormonind fricile ancestrale ale orașului. Iar, așa cum se întâmplă în vremuri fragile, un bărbat și o femeie se îndrăgostesc nebunește.

Un trailer al cărții, aici:

„Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și al farmecelor fatale.” (Paul Cernat)

„Romanul pornește de la o aspirație erotică, de la acel timp, de fapt, când nu știi încă ce-ți dorești, în schimb știi cu certitudine că vrei să ai, să strângi, cu un fel de lăcomie jenantă, aripioarele atât de fragile ale altei ființe, pe care nici măcar n-o cunoști. De aici până la teritoriul mistic, ân care trăiesc monștrii, zânele și spiridușii nu mai este decât un pas. Iar Homeric este povestea acestui pas.” (Doina Ruști)

*

Îți propunem o plimbare printre rafturi, alături de cuvinte înaripate, dansând pe muzica frazelor. De câte ori n-ai vrut să intri într-o librărie și să ascuți un fragment de roman, fără apăsările timpului, fără discursuri?

Să vii când vrei, să pleci tot așa!

Lectura va avea loc la parterul librăriei.

Cine vrea poate să schimbe câteva cuvinte cu Doina Ruști, la măsuța celor mai tainice povești (etajul I).

Camelia Văcaru va face o mini-introducere a evenimentului.

O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii.

*

Doina Ruști, prozatoare contemporană, apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a fost recompensată cu cele mai însemnate premii literare românești, printre care și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Tradusă în numeroase limbi, inclusiv în chineză, invitată la evenimente internaționale de prestigiu, a scris zece romane, dintre care amintim: Zogru (2006), Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Manuscrisul fanariot (2015) și Mâța Vinerii (2017).

Pagină web: http://doinarusti.ro.

Blog: https://adevarul.ro/blogs/doina.rusti

Foto: Doina Ruști, Homeric – facebook

03
/02
/22

În toți și în toate există o parte întunecată, necunoscută, amenințătoare. Umbra fiecărui om și a fiecărui lucru atrage cu o forță magnetică scriitorii.

30
/01
/22

În proza scurtă rigoarea și libertatea se întâlnesc de multe ori în chip fericit. Uneori, reușita atinge cele mai înalte niveluri, iar literatura ajunge în noi teritorii și cucerește milioane de cititori. Este și cazul unor scriitori renumiți, de diverse origini, care au publicat proză scurtă, accesibilă și în limba română.

29
/01
/22

Apărut în limba română în colecția „Cărți cult” la Editura ART (traducere de Petre Solomon, 2021), romanul „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury reuşeşte performanţa de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului şi un bestseller.

21
/01
/22

Intimități, cel de-al patrulea roman al lui Katie Kitamura, scriitoare americană de origine japoneză, se înscrie deja pe linia succesului precedentelor cărți ale autoarei, traduse în peste 20 de limbi, iar una dintre ele aflată în curs de ecranizare. Pornind din start cu avantajul unor recomandări puternice din partea fostului președinte Barack Obama și a lui Oprah Winfrey, Intimități a fost apreciat atât pentru temele propuse de scriitoare, cât și pentru stilul ultramodern, nonconformist și „cool” în care e scris, după cum observa The New York Times.

18
/01
/22

„Cartea orașelor”, a doua antologie publicată în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, atrage atenția asupra unui element important al oricărei proze, spațiul.