Alexandru Papadopol, rol principal în “Acasă la tata” 
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-papadopol-rol-principal-in-acasa-la-tata/

Actorul Alexandru Papadopol joacă rolul principal în lungmetrajul românesc, “Acasă la tata”, un film nou, în regia lui Andrei Cohn, apreciat de critici de specialitate şi de public. Filmul  a avut avanpremiera în luna mai, când a rulat în deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European (FFE).

Un articol de Liliana Matei|20 iulie 2015

Aflat în rolul principal, Alexandru Papadopol dă viață personajului Robert, un tânăr scriitor din București care trece printr-o criză și se întoarce, pentru scurt timp, în satul natal, la tatăl lui rămas văduv.

Ajuns acasă, îi întâlneşte pe doi dintre foştii colegi de clasă – pe Petrică – prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat şi cu copii – şi pe Paula – iubita lui din adolescenţă. Într-un timp foarte scurt rescrie toate relaţiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu tot ce înseamnă “trecut”.

“Robert…personajul din “Acasa la tată” este unul foarte complex. Spun asta pentru că în 24 de ore el îsi revizuiește toate relatiile care păreau până atunci de neclintit. Este o probă de maturitate și un bun motiv de introspecție. Cred că acest rol se poate transforma într-unul “definitoriu” pentru orice carieră… a oricărui actor… și m-am bucurat enorm când am fost ales eu pentru a-l” întruchipa” pe Robert…
De asemenea, filmul este unul excelent, a fost foarte bine primit de public la avanpremieră și e flatant să fii personajul principal într-un film atât de bun și de bine lucrat!!!”, declară Alexandru Papadopol.

“Acasă la tata” reprezintă debutul regizoral în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn și are la bază un scenariu de Mimi Brănescu.

“Am apelat la actorii pe care i-aţi văzut pentru că scenariul este o partitură extrem de grea din punctul de vedere al actorilor şi cred că nu am fi avut nicio şansă să ducem filmul la bun sfârşit fără aceşti actori. Actori neprofesionişti în cazul acestui scenariu cred că nu era cazul”, a declarat Andrei Cohn.

unnamed

În “Acasă la tata” Alexandru Papadopol îi are colegi pe Andi Vasluianu, Ioana Flora, Florin Zamfirescu, Natașa Raab, Mirela Oprișor și Sorin Cociș.

Lungmetrajul va avea premiera în luna septembrie și este produs de Family Film.

Despre Alexandru Papadopol

Actorul Alexandru Papadopol s-a născut la 5 aprilie 1975 la Râmnicu-Vâlcea și a absolvit Liceul “Ion Neculce” din București.

În anul 1998 a absolvit Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane și a fost admis la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), la secția de actorie pe care a absolvit-o în 2002, la clasa Prof. Dem Rădulescu. În timpul facultății a participat, de două ori consecutive, la secțiunea “Quinzane des Realizateurs” din cadrul festivalului de Film de la Cannes.

În 2002 a luat Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolurile Tatăl din “Pe jos” și Victor Puhov din “Audiția”, acordat de Catedra de Teatrologie.
Pe marile ecrane a jucat în filme precum: “Marfa și Banii” (2001); “Occident” (2002); “Love Building” (2013), ”Când se lasă seara peste București sau metabolism” (2013), ”Alt Love Building” (2015).

A colaborat cu regizori de renume precum: Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Andrei Cohn, etc.

S-a facut remarcat și în seriale de televiziune: “Căsătorie de probă” (2003) ”Numai iubirea” (2004), “Păcatele Evei” (2005), “Daria, iubirea mea” (2006), “Războiul sexelor” (2007), “Regina” (2008), “Aniela” (2009), “Iubire și onoare” (2010), “Pariu cu viața” (2011-2012).

În 2001 a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Ovidiu din “Marfa și banii”, regia Cristi Puiu la cea de-a 42-a ediție a Festivalului de Film de la Salonic,
Cu același rol a câștigat tot, în 2001, premiul pentru interpretare masculină, acordat de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN). De asemenea, a primit Premiul pentru interpretare masculină acordat de Uniunea Cineaștilor din România, în 2002, pentru rolul Luci din “Occident” în regia Cristian Mungiu.

Alexandru Papadopol este actor al Teatrului Odeon unde poate fi văzut în “Titanic vals” de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Dabija (2013), “Viză de clown” de Saviana Stănescu, în regia lui Alexandru Mihail (2014) sau “Liniște! Sărut.Acțiune!” — o adaptare de Peter Kerek după filmul “Living in Oblivion”, “Trei generații”, de Lucia Demetrius, Regia Dinu Cernescu.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.