Alexandru Repan, 75. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-repan-75-la-multi-ani/

„Niciodată nu se ştie ce e aia „generaţia de aur”. Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generaţie de aur, era un tânăr care juca şi el teatru binişor, dar pentru George Constantin generaţia de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generaţie de aur, şi uite aşa, când actorul ajunge la vârsta maturităţii, nu a vieţii, a maturităţii sale artistice, conform destinului, putinţei, talentului (…) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proţăpit de soartă şi devine şi el un metal preţios.” – Alexandru Repan

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2015

Actorul Alexandru Repan împlineşte astăzi vârsta de 75 de ani. În cei 55 de ani de carieră, acesta a jucat în peste 70 de spectacole şi peste 30 de filme, fiind distins cu numeroase premii. În anul 2002,  a fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, “pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

În această seară, Alexandru Repan îşi va sărbători cea de-a 75-a aniversare pe scena Teatrului Nottara, Sala Sala George Constantin, unde de la ora 19.30, este programat spectacolul Rapsodie-n roz după „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, în care maestrul Repan apare în dublă ipostază: alexandru_repande actor şi de regizor.

Oscar are zece ani, dar îmi este greu să cred că există un copil care să stea o oră şi jumătate pe scenă și să joace un rol atât de solicitant. În ceea ce o privește pe Tanti Roz, ea pretinde că vârsta sa este o cifră cu treisprezece zerouri, deci are miliarde de ani; e de vârsta cosmosului nostru, născut odată cu Big Bang-ul. Totuși, ca ea să poată avea miliarde de ani, există o singură șansă: să fie înger. Îngerii nu au vârstă.  Astfel, mi-a venit ideea să inversez distribuția. Eu nu am vrut să joc un copil, ci povestea lui, împreună cu un înger. De fapt, alături de o familie de îngeri, cu un pian și cu un violoncel; trei fiinţe spirituale, care acompaniază douăsprezece zile din eternitatea postumă a acestui băiat – Alexandru Repan

Foto: Alexandru Repan – Simion Buia, cinemagia

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

Page 1 of 26212345...102030...Last »