Alexandru Tomescu: Concursul Enescu este o mare victorie culturală a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-concursul-enescu-este-o-mare-victorie-culturala-a-romaniei/

Violonistul român Alexandru Tomescu, care, alături de pianistul kazah Amir Tebenikhin, va deschide, printr-un concert de gală, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu”, a declarat vineri, într-o conferinţă, că această competiţie este o mare victorie culturală a României.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional „George Enescu” va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut, sâmbătă, la Ateneul Român din Bucureşti, de doi dintre laureaţii de marcă ai competiţiei: violonistul român Alexandru Tomescu (ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (ediţia 2009).

Vineri, în Sala Studio a Ateneului Român, a avut loc conferinţa de presă care a marcat deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Concursului Internaţional „George Enescu”, care se va desfăşura de sâmbătă până pe 27 septembrie.

„În urmă cu 15 ani, în 1999, am câştigat Concursul «George Enescu». A fost un moment foarte important pentru cariera mea atunci. (…) Concursurile nu sunt neapărat importante sau valoroase prin faptul că cineva câştigă în detrimentul altuia, ci sunt nişte oportunităţi, nişte şanse pentru tinerii artişti de a-şi deschide o carieră” – Alexandru Tomescu.

„Eu cred că, în România, importanţa şi ponderea pe care o dăm noi culturii, în felul în care ne raportăm la exterior, este în continuare subevaluată, subevaluată în raport cu posibilităţile pe care le avem. Nu suntem pe deplin conştienţi că în domeniul cultural (…) putem sta fără niciun compelx lângă oricine vrem din stăinătate. Nu avem absolut niciun fel de decalaj tehnologic faţă de ei”, a mai spus Alexandru Tomescu, menţionând că Festivalul şi Concursul „George Enescu” sunt două evenimente extrem de importante care contribuie la acest lucru, iar faima de care se bucură aceste acestea George Enescunu a apărut peste noapte.

Liliana Staicu, reprezentant al Radioului Public, a precizat că la Radio România Muzical şi Radio România Cultural va fi transmis în direct concertul de sâmbătă seară, iar finalele şi semifinalele vor fi înregistrate şi retransmise ulterior.

La rândul său, Cătălin Sava a declarat că toate cele trei finale vor fi transmise în direct pe TVR 2, TVR HD, TVR Internaţional, dar şi pe tvrplus.ro, iar cele trei semifinale vor fi înregistrate.

Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu” are loc la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

La această ediţie, concursul deschide drumuri pentru cariera internaţională a 240 de tineri artişti, din 36 de ţări, de pe cinci continente, câţi s-au înscris în competiţie.

Foto cu Alexandru Tomescu şi Concursul Enescu

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.