Alexandru Tomescu: Concursul Enescu este o mare victorie culturală a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-concursul-enescu-este-o-mare-victorie-culturala-a-romaniei/

Violonistul român Alexandru Tomescu, care, alături de pianistul kazah Amir Tebenikhin, va deschide, printr-un concert de gală, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu”, a declarat vineri, într-o conferinţă, că această competiţie este o mare victorie culturală a României.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional „George Enescu” va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut, sâmbătă, la Ateneul Român din Bucureşti, de doi dintre laureaţii de marcă ai competiţiei: violonistul român Alexandru Tomescu (ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (ediţia 2009).

Vineri, în Sala Studio a Ateneului Român, a avut loc conferinţa de presă care a marcat deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Concursului Internaţional „George Enescu”, care se va desfăşura de sâmbătă până pe 27 septembrie.

„În urmă cu 15 ani, în 1999, am câştigat Concursul «George Enescu». A fost un moment foarte important pentru cariera mea atunci. (…) Concursurile nu sunt neapărat importante sau valoroase prin faptul că cineva câştigă în detrimentul altuia, ci sunt nişte oportunităţi, nişte şanse pentru tinerii artişti de a-şi deschide o carieră” – Alexandru Tomescu.

„Eu cred că, în România, importanţa şi ponderea pe care o dăm noi culturii, în felul în care ne raportăm la exterior, este în continuare subevaluată, subevaluată în raport cu posibilităţile pe care le avem. Nu suntem pe deplin conştienţi că în domeniul cultural (…) putem sta fără niciun compelx lângă oricine vrem din stăinătate. Nu avem absolut niciun fel de decalaj tehnologic faţă de ei”, a mai spus Alexandru Tomescu, menţionând că Festivalul şi Concursul „George Enescu” sunt două evenimente extrem de importante care contribuie la acest lucru, iar faima de care se bucură aceste acestea George Enescunu a apărut peste noapte.

Liliana Staicu, reprezentant al Radioului Public, a precizat că la Radio România Muzical şi Radio România Cultural va fi transmis în direct concertul de sâmbătă seară, iar finalele şi semifinalele vor fi înregistrate şi retransmise ulterior.

La rândul său, Cătălin Sava a declarat că toate cele trei finale vor fi transmise în direct pe TVR 2, TVR HD, TVR Internaţional, dar şi pe tvrplus.ro, iar cele trei semifinale vor fi înregistrate.

Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu” are loc la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

La această ediţie, concursul deschide drumuri pentru cariera internaţională a 240 de tineri artişti, din 36 de ţări, de pe cinci continente, câţi s-au înscris în competiţie.

Foto cu Alexandru Tomescu şi Concursul Enescu

27
/02
/13

Teatrul de Sufragerie prezinta A fost odata primavara… cantec, povesti si ceai cu Maria Raducanu   Povestile se asculta cel mai bine acolo unde e atmosfera calda, confortabila, cu oameni putini si frumosi. Pe 2 Martie la ora 20.00,  Maria Raducanu revine in Sufrageria noastra – o voce de exceptie, cu acorduri suave de chitara, […]

27
/02
/13

Primăvara a venit, a venit şi s-a transformat în cântări de chitară! Pe 8 martie, la orele 20.00, ia pe cineva drag cu tine şi vino la UNTEATRU, să vezi cum înfloresc cântările pe strune. Ţi-am pregătit un concert fără vorbe, povestit de MAXIM BELCIUG la chitară, pe o geană de suflet. A iubi e primăvară! […]

26
/02
/13

Vă comunicăm repertoriul Teatrului Tandarica pentru perioada 28 februarie – 10 martie 2013. Joi, 28 februarie, ora 10.00 FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI Regia: Daniel Stanciu Scenografia: Daniela Drăgulescu Ilustratia muzicala: Vasile Manta Distributia: Simina Constantin, Alina Teianu, Dora Ortelecan Dumitrescu, Viorel Ionescu, Jou-Jou Drăgan, Geo Dinescu, Marin Fagu Vineri, 1 martie, ora 10.00 ALICE ÎN […]

20
/02
/13

Miercuri, 27 februarie 2013, ora 19.00, sunteţi invitaţi la Sala Radio pentru un adevărat „maraton” BACH reunind trei dintre cele şase concerte brandenburgice – considerate adesea ca cele mai rafinate creaţii ale muzicii baroce – şi Concertul  în do minor pentru violoncel şi orchestră. Dacă în 2012 RĂZVAN SUMA a prezentat publicului din 17 oraşe […]