Alexandru Tomescu îl duce pe Enescu la New York şi Washington de ziua României
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-il-duce-pe-enescu-la-new-york-si-washington-de-ziua-romaniei/

Violonistul român Alexandru Tomescu va susţine trei concerte la New York şi Washington, cu ocazia Zilei Naţionale a României, primul eveniment din această serie fiind programat pe 26 noiembrie, când artistul va interpreta lucrări de George Enescu şi Niccolò Paganini.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2014

Primul concert va fi pe 26 noiembrie, de la ora 18.00, la Millennium Stage – Kennedy Center din Washington. De 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală Weill de la Carnegie Hall din New York, prezentând, sub titlul „Paganini – înger sau demon?”, versiunea integrală a Capriciillor lui Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară.

De asemenea, pe 3 decembrie, Alexandru Tomescu va interpreta fragmente din proiectul său de success „Paganini – înger sau demon?” şi lucrări de George Enescu, pentru oaspeţii Misiunii Permanente a României la ONU.

Capriciile lui Paganini se numără printre cele mai dificile lucrări scrise vreodată pentru vioară. Cele aproximativ 80 de minute de glorie şi paroxism muzical sunt rareori abordate de violonişti şi puţini dintre aceştia se încumetă să le înregistreze.

Printre violoniştii care au acceptat această provocare se numără Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo, Itzhak Perlman, Michael Rabin, Midori şi, bineînţeles, Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu & „Paganini – înger sau demon?”

Alexandru Tomescu consideră proiectul „Paganini – înger sau demon?” un punct de cotitură în cariera sa. După ce a studiat în Elveţia cu Tibor Varga şi în SUA cu Eduard Schmieder, a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, dorind să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.

Alexandru Tomescu a susţinut concerte în săli de prestigiu ca Théâtre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Space din Tokyo, şi Carnegie Hall din New York, sub bagheta unor mari dirijori ca Valery Gergiev, Kurt Masur şi Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Foto: Alexandru Tomescu – facebook

09
/08
/14

Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” se va desfășura în perioada 12 – 16 august la Săpânţa. Ediţia de anul acesta include concerte de muzică tradiţională şi simfonică, ateliere de meşteşugărit, degustări de produse locale şi vizite în casele meşterilor din Ţara Maramureşului.

07
/08
/14

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de anul acesta a prilejuit un maraton liric de aproape şase ore la care au conlucrat zeci de participanţi. Festivalul din acest an a onorat memoria Haricleei Darclée la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate.

07
/08
/14

Roots Revival Romania aprinde spiritul Mariei în noi culori, cu un turneu de muzică improvizată în zece orașe, între 23 septembrie și 12 octombrie. Proiectul muzical reunește artiști din șapte țări într-un melanj unic de culturi și interpretări, inspirat de Maria Tănase.

07
/08
/14

Cele mai frumoase concerte ale toamnei sunt gratuite la Concursul Enescu: publicul va putea asculta peste 230 de candidați din 36 de colțuri ale lumii, în cadrul a 40 de concerte și recitaluri cu intrare liberă. Procedura de înscriere a fost făcută publică pe site-ul Festivalului și Concursului.

07
/08
/14

În cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL (12 – 17 august, București), vor avea loc concerte care vor preceda proiecțiile de la Verde Stop Arena în fiecare seară, începând cu ora 20.00. Accesul se face zilnic de la ora 17.30, iar intrarea este liberă.

05
/08
/14

Opera Comică pentru Copii are un nou director: Felicia Filip. Desemnată manager în urma câștigării concursului organizat de Primăria Municipiului București, soprana de renume mondial va ocupa acest post până la finalul anului 2017.

04
/08
/14

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio propune, pe 21 şi 26 septembrie, două întâlniri de înaltă clasă cu Orchestra Naţională Radio, gazda celei de a doua ediţii a singurului festival al ansamblurilor simfonice radio din Europa. Orchestra Radiodifuziunii Române va concerta acasă, pe scena Sălii Radio, în compania unor dirijori şi solişti de cel mai înalt nivel artistic.