Alexandru Tomescu îl duce pe Enescu la New York şi Washington de ziua României
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-il-duce-pe-enescu-la-new-york-si-washington-de-ziua-romaniei/

Violonistul român Alexandru Tomescu va susţine trei concerte la New York şi Washington, cu ocazia Zilei Naţionale a României, primul eveniment din această serie fiind programat pe 26 noiembrie, când artistul va interpreta lucrări de George Enescu şi Niccolò Paganini.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2014

Primul concert va fi pe 26 noiembrie, de la ora 18.00, la Millennium Stage – Kennedy Center din Washington. De 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală Weill de la Carnegie Hall din New York, prezentând, sub titlul „Paganini – înger sau demon?”, versiunea integrală a Capriciillor lui Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară.

De asemenea, pe 3 decembrie, Alexandru Tomescu va interpreta fragmente din proiectul său de success „Paganini – înger sau demon?” şi lucrări de George Enescu, pentru oaspeţii Misiunii Permanente a României la ONU.

Capriciile lui Paganini se numără printre cele mai dificile lucrări scrise vreodată pentru vioară. Cele aproximativ 80 de minute de glorie şi paroxism muzical sunt rareori abordate de violonişti şi puţini dintre aceştia se încumetă să le înregistreze.

Printre violoniştii care au acceptat această provocare se numără Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo, Itzhak Perlman, Michael Rabin, Midori şi, bineînţeles, Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu & „Paganini – înger sau demon?”

Alexandru Tomescu consideră proiectul „Paganini – înger sau demon?” un punct de cotitură în cariera sa. După ce a studiat în Elveţia cu Tibor Varga şi în SUA cu Eduard Schmieder, a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, dorind să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.

Alexandru Tomescu a susţinut concerte în săli de prestigiu ca Théâtre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Space din Tokyo, şi Carnegie Hall din New York, sub bagheta unor mari dirijori ca Valery Gergiev, Kurt Masur şi Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Foto: Alexandru Tomescu – facebook

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.