Alexandru Tomescu recomandă: 10 concerte de neratat în Festivalul Enescu 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-recomanda-10-concerte-de-neratat-in-festivalul-enescu-2017/

Ziarul Metropolis vă prezintă în premieră programul Festivalului Internaţional „George Enescu“ – ediţia 2017, dar şi 10 recomandări pe care le face cunoscutul violonist Alexandru Tomescu.

Un articol de Ziarul Metropolis|8 februarie 2016

37 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul ediției 2017, în timp ce „Oedipe”, cea mai cunoscută și apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide Festivalul, în versiune concertantă, într-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philarmonic Orchestra, și cu o distribuție care îl include și pe apreciatul tenor român Marius Vlad Budoiu.

Iată şi recomandările violonistului Alexandru Tomescu – 10 concerte de neratat în Festivalul Enescu (2-24 septembrie 2017)! Click aici pentru a vedea programul complet!

1. Opera „Oedipe”, LPO, Jurowski

Va fi o plăcere să reascult opera Oedipe de George Enescu, din câte știu, pentru prima dată în concert, într-o distribuție de excepție.

2. Recitalul Lang Lang

Sunt sigur că sala Ateneului va fi neîncăpătoare pentru cei care vor să-l asculte live pe celebrul pianist. Lang Lang trebuie și văzut, nu doar ascultat. L-aș pune alături de Maxim Vengerov, la acest capitol.

3. Ansamblul l’Arpeggiata

„A band like no other” se recomandă pe site-ul propriu, și au dreptate! Stilul lor vă va lăsa cu siguranță cu gura căscată; arată încă o dată forța și vitalitatea muzicii, indiferent de secolul în care a fost compusă și indiferent de instrumentele sau stilul în care este redată.

4. Gergiev – Andrei Ioniță

Abia aștept să îl ascult în concert pe Andrei Ioniță, câștigătorul concursului Ceaikovski de la Moscova, despre care am auzit atâtea lucruri fantastice în ultima vreme. Cu siguranță, avându-l pe Valery Gergiev alături, va fi o seară perfectă.

5. Dutoit – Argherich – Royal Philharmonic

În acest concert nu este vorba doar despre interpreți legendari, programul ales este printre preferatele mele: impresioniștii francezi, avându-l alături, pe bună dreptate, pe George Enescu, cu una dintre cele mai celebre lucrări ale sale.

1009_petersburg_eftenie37

Click pe imagine pentru a vedea programul Festivalului „George Enescu“ – ediţia din 2017

6. Leonidas Kavakos si Kiril Gerstein – Enescu: impresii din copilărie

Kavakos este unul dintre violoniștii pe care îi admir în mod special, cu precădere în repertoriul de virtuozitate. Cred că va fi o redare a „impresiilor“ foarte temperamentală, cu verva și energia ce îl caracterizează.

7. Orchestra Română de Tineret – Domingo Hindoyan

Am ascultat de multe ori Orchestra Română de Tineret cântând piese de mare popularitate, cu o energie, o creativitate și o bucurie a muzicii pur și simplu contagioasă. Va fi fără îndoială un concert de o mare încărcătură emoțională.

8. Orchestre de Chambre Lausanne – Ritivoiu – Shostakovich. Concertul Nr. 1 cu trompetă

Mi-aș dori să văd mult mai des pe scenele de concert din România laureații Concursului Enescu. Succesul lor reprezintă cea mai bună carte de vizită a competiției. Mihai Ritivoiu a ales o lucrare strălucitoare a lui Șostakovici – va fi cu siguranță o delectare!

9. Munchner – Gergiev – Trifonov – Rahmaninov, Concertul Nr.3 pentru pian

Unul dintre cele mai romantice concerte pentru pian, în interpretarea unui pianist parcă anume făcut pentru această muzică.

10. Camerata Salzburg – Soare

Tiberiu Soare este fără îndoială liderul noii generații de dirijori români. Îl admir fiindcă are curajul și energia de a promova muzica contemporană; ar trebui să fie o sursă de inspirație pentru toți muzicienii.

Foto: Eugen Oprina

22
/07
/15

În perioada 25 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.