Alexandru Tomescu și Ladislau Horvath, primul concert din an la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-si-ladislau-horvath-primul-concert-din-an-la-sala-radio/

Violonistul Alexandru Tomescu, artistul care recent, pe 19 noiembrie 2018, a câştigat din nou concursul organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Filarmonica „George Enescu” pentru dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, va concerta la început de an pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% Haydn!

Un articol de Liliana Matei|9 ianuarie 2019

Concertul prezentat miercuri, 16 ianuarie, de la ora 19.00, de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath este concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, în cadrul căreia colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta.

Considerat adesea ca „părintele simfoniei”, prieten și mentor al lui Mozart și Beethoven, Joseph Haydn este unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile: a creat 104 simfonii, aproape 90 de lucrări pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, numeroase concerte, oratorii ș.a. În 2019, de la trecerea sa în neființă se împlinesc 210 ani.

În concertul de la Sala Radio vor putea fi ascultate trei dintre creațiile sale: Uvertura operei L’Isola disabitata, Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 și Simfonia nr. 101 – Ceasornicul.

Artist plurivalent: dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, Ladislau Horvath reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. Din anul 1990, colaborează în calitate de solist și concert-maestru cu Zubin Mehta, dirijor principal al orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice – Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra „GULBENKIAN”- Lisabona ș.a.

În anul 2006, a fost numit dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei „I SOLISTI FIORENTINI” (creată de Riccardo Muti), cu care a susținut numeroase concerte. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu „Bărbierul din Sevilla”, la Teatrul „Manzoni” din Pistoia. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră „MUSICI MUNDI” și  formația „CONSONANZA”, cu care a participat la Festivaluri Internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

Unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Alexandru Tomescu este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Artistul se bucură de privilegiul de a interpreta, începând din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu: vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

15
/05
/23

În lunile mai și iunie 2023 are loc primul turneu național intitulat Trei Tenori ieșeni, care aduce în fața publicului din întreaga țară trei dintre cei mai importanți tenori ai scenelor românești, care au ca numitor comun, în afara unor voci cu totul excepționale, faptul că își leagă numele în această perioadă de frumoasa evoluție a scenei muzicale ieșene actuale.

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.