Alexandru Tomescu va cânta în următorii cinci ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-va-canta-in-urmatorii-cinci-ani-pe-vioara-stradivarius-elder-voicu/

Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români ai momentului, a câştigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, în urma concursului organizat, luni, de Ministerul Culturii şi Filarmonica ,,George Enescu”.

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2013

Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români ai momentului, a câştigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, în urma concursului organizat, luni, de Ministerul Culturii şi Filarmonica „George Enescu“ din Bucureşti.

Astfel, Alexandru Tomescu are dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu în următorii cinci ani.

Repertoriul de concurs, impresionant prin extinderea şi complexitatea sa, a cuprins patru concerte (Johan Julius Christian Sibelius, Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn), cinci sonate (George Enescu şi Johann Sebastian Bach) şi cinci Capricii (Niccolò Paganini), suficiente lucrări pentru a putea susţine timp de o săptămână câte un recital în fiecare zi, de fiecare dată cu un program diferit.

Din juriul de concurs au făcut parte Nicolae Licareţ – director artistic al Filarmonicii „George Enescu”, Christian Badea – dirijor şi violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian.

„Este un moment extraordinar – mă bucur din toată inima că în următorii cinci ani voi putea duce mai departe proiectele mele muzicale împreună cu acest instrument de excepţie. După cele trei mari integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe şi Bach – voi merge încă şi mai departe, propunând publicului alegeri de repertoriu şi mai îndrăzneţe. Vioara Stradivarius îşi va păstra rolul său social, acţiunile caritabile în care sunt implicat se vor dezvolta mai departe, alături de partenerii de la Hope and Homes for Children România.

Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a şti că, prin intermediul muzicii, poţi sensibiliza oamenii şi poţi schimba în bine vieţile multora dintre cei aflaţi în nevoie. Pentru mine este cea mai importantă răsplată, cea care-mi dă de fiecare dată energie pentru a merge mai departe”, a spus Alexandru Tomescu.

Violonistul se va afla pe 26 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român din Bucureşti, alături de colegii săi din Cvartetul Ad Libitum, Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa.

Pentru că recitalul va fi unul special, marcând 25 de ani de existenţă a cvartetului, Alexandru Tomescu consideră că este ocazia perfectă pentru a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, prima dată după recâştigarea ei.

O vioară din 1702 pentru Alexandru Tomescu

Vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost construită în anul 1702 de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivari, în „perioada de aur” a sa, numită astfel fiindcă, între anii 1700 şi 1720, a dat la iveală instrumentele sale cele mai reuşite, cele care se apropie cel mai mult de perfecţiune, nu doar din punct de vedere al frumuseţii sunetului, ci şi în ceea ce priveşte forma impecabilă, încă neegalată până în ziua de astăzi.

Citiţi şi: Cum au ajuns să facă performanţă Nicolae Voiculeţ, Alexandru Tomescu şi A. G. Weinberger

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.

Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, Mihaela Tomescu, şi a continuat apoi cu studii îndrumate de Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate.

Pregătirea de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.

Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu a fost selectat pentru campania „Români pentru o lume“ 

Câştigarea, în 2007, a dreptului de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu a însemnat începutul unei noi şi frumoase poveşti muzicale: Turneul Stradivarius, un eveniment anual care, în timp, s-a impus ca fiind unul dintre cele mai valoroase ale scenei muzicale româneşti.

Succesul de public al programelor inovatoare propuse a fost dublat de o serie de acţiuni caritabile asociate turneului, acţiuni ce au mobilizat zeci de mii de oameni pentru strângerea de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România (2009), protezarea copiilor hipoacuzici (2010), achiziţia de echipamente medicale pentru spitalul de copii Marie Curie (2011) şi sprijinirea copiilor abandonaţi (2013).

În tot acest timp, pentru Alexandru Tomescu turneul a reprezentat un prilej constant de descoperire de sine: în trei ani succesivi, artistul şi-a explorat anduranţa şi forţa, abordând cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach.

Aceste repertorii au fost punctul de plecare al celor trei spectacole sincretice care au revoluţionat scena românească de concert, prin combinaţii între muzică şi film, teatru nonverbal, respectiv lighting design: Stradivarius-Capricii (2011), Stradivarius-Obsesii (2012) şi Stradivarius-Pasiuni (2013).

Fiecare turneu a fost urmat de o lansare de DVD sau CD, care s-a bucurat de un imens succes, produsele discografice fiind vândute în mii de exemplare.

Ferm convins că muzica poate fi un instrument activ de transformare a societăţii, Alexandru Tomescu îşi pune constant talentul în slujba a numeroase cauze de responsabilitate socială, fie că e vorba de proiecte sociale, de salvare a patrimoniului sau ecologice.

Susţine Fundaţiile WWF România şi Pro Patrimonio, a cântat pentru copiii sprijiniţi de Fundaţia Special Olympics şi începând cu 2012 este ambasador al Fundaţiei Hope and Homes for Children România, notează Mediafax.

Info:

Alexandru Tomescu este solistul concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena studioului „Mihail Jora” de la Radio România, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia.

Foto credit: Romani pentru o lume, foto cu Alexandru Tomescu

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.